2010'lu Yılların En İyi 20 Oyunu - Bölüm 2

Özgür Eroğlu

Geçtiğimiz ay "2010'lu Yılların En İyi 10 Oyunu" isimli bir liste hazırlamıştık. Haliyle her oyunu listeye alamadık ve bazı oyunların hakkı yenmiş gibi hissettik. Bu yüzden biz de ilk 10'a alamadığımız ancak yine de başarılı olan oyunları listelemek istedik. 
 
Bu iki listeyi toplamda 2010'lu yılların en iyi 20 oyunu şeklinde düşünebilirsiniz. Bu yüzden sıralama 20'den başlayacak. İlk 10'u okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var: Bu iki liste genel olarak objektif kalarak, her oyuncunun kabul edeceği oyunlardan oluşturulmuştur, ancak bu tarz listeler kişiden kişiye değişeceği için sıralama subjektiftir.  
 
Yine ilk 10 listemizde yaptığımız gibi, seçtiğimiz oyunların iyi taraflarını değil eksik taraflarını yazacağız. Bu oyunların iyi olduğu zaten biliniyor ve kimseyi ikna etmeye gerek yok. 
 
20- Sekiro Shadows Die Twice
 
Yılın en iyi oyunu ödülünü alan FromSoftware'in son oyunu. Aynı tarzda çok fazla oyun çıkarmalarına rağmen hala farklı şeyler yapmayı başarabiliyorlar. Oyunun eksisi açıkçası yok gibi bir şey. Her şeyi mükemmel olmasa da iyi düzeyde bizlere sunuyor. Mükemmel yaptığı işler de var, dövüş mekaniği gibi.
 
 
 
19- Death Stranding 
 
Evet, tartışma yaratacak bir karar. İyi yanlarından daha önce bahsettik. Kötü yanları ise oyunun aksiyon çeşitliliği konusunda zayıf olması. Evet, oyunun "Ben aksiyon oyunuyum." gibi bir derdi yok, ancak aksiyonun içerisine sokuyorsa, böylesine büyük bütçeli bir yapımdan çok daha iyi şeyler beklenmesi çok normal. Oyun yavaş açılmıyor veya yavaş ilerlemiyor sadece size öğretmeye çalışıyor ama şunu kabul etmekte fayda var, herkese göre bir oyun değil. 
 
 
18- Max Payne 3 
 
Galiba en son 2012 yılında Max Payne 3 ile dolu dolu bir aksiyon oyunu oynamışızdır. Ancak oyunun eksileri de elbet var. Hikaye ve karakterin iç psikolojisini aktarma konusunda çok başarılı olan bu seri, üçüncü oyunda biraz seriden uzaklaşmış. Daha farklı bir hikayeye yelken açan oyun, Max'ten uzaklaşarak klişe bir hikayeye doğru yol almış. 
 
 
 
17 - Undertale
 
2015 yılında çok fazla büyük yapımın arasında hiç konuşulmaması beklenirken inatla kendinden bahsettiren oyun. Hikaye anlatımı olarak çok başarılı ancak oyunun dövüş sistemi çok zayıf. Sadece tek bir tuşa zamanında basmaya çalışarak, düşmanlarla dövüşüyoruz. Bu da haliyle çok kısa sürede sıkıyor.
 
 
 
16- Marvel's Spider-Man 
 
Geçtiğimiz yılın başarılı yapımlarından birisi, özellikle açık dünyada gezme anlamında. Ancak, oyunun büyük eksileri de mevcut. Öncelikle, açık dünyada yapacak şeylerin neredeyse hepsinin aynı olması ve çok sıkıcı olması. İkincisi ise dövüşlerin çok da çeşitli olmaması. Oyuna biraz vakit ayırınca fark ediyorsunuz ki dövüşler hep aynı şekilde ilerliyor. Boss savaşları hariç. 
 
 
 
15- Far Cry 3
 
Çıktığı yılın zaten en iyi oyunuydu. Bu oyunun sorunu ise Ubisoft'un Farc Cry 3'ten sonra sayısız aynı oyundan çıkarması. Far Cry 3'ten sonra çıkartılan her oyun, her şeyiyle aynıydı. Bu da ister istemez, Far Cry 3'ten alınan zevki bile törpüledi zamanla. 
 
 
 
14- Limbo
 
Bu oyunu bilmeyen kalmamıştır. Listede bir istisnaya gidelim ve hatalarını değil de neden bu listede olmayı hak ettiğini açıklayalım. Limbo ilk kez 2010 senesinde yayınlandı ve sonra sırayla neredeyse tüm konsollar için yayınlandı. Limbo'nun başarısı oyunun kalitesinden ziyade ulaştığı kitleydi. Bu oyunun ulaştığı kitle sayesinde, bağımsız oyun sektörü hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Limbo'nun çıkışının ardından, kaliteli bir oyun yapıldığı zaman, grafiklere o kadar da aldırış edilmediğini fark etti bağımsız geliştiriciler. Şu anda bu kadar kaliteli bağımsız yapım görüyorsak eğer, bunların başlangıcını Limbo yapmıştı. 
 
 
 
13- Mafia 2
 
Hikaye olarak en az ilk oyun kadar içine çekiyor. Oynanış ve grafik detayları ise günümüze göre bile başarılı. Hatalarına gelecek olursak eğer; biz bulamadık. Çok saçma bir şekilde hikayenin sonlanması diyebiliriz belki. Henry'nin parkta başına gelenlerden sonra hangimizin günü iyi geçti ki.
 
 
 
12- Batman Arkham City
 
Arkham serisinin çoğu insana göre en iyi oyunu galiba Arkham City'dir. Oyun, sonrasında çıkan oyunlara büyük bir öncülük yaptı: Shadow of Mordor ve Marvel's Spider-Man gibi. Eksik olduğu yer de neredeyse yok diyebiliriz. 
 
 
 
11- BioShock Infinite
 
Seriye yeni bir soluk getiren oyun BioShock Infinite. Listemizin sonuna doğru gelirken, oyunların kötü yanlarına üşendiğimizden "yok" deyip geçiyoruz sanmayın. Bu oyunların cidden eksisi yok.