Half Life Serisinden Ne Beklemeliyiz? Neden VR Oyun Yapıyorlar?

Özgür Eroğlu

 
Valve'in ve oyun dünyasının en önemli yapımlarından olan Half Life'ın yeni oyunu geçtiğimiz haftalarda duyuruldu. Herkes Half Life 3 beklerken firmanın bir VR oyunu duyurması bizleri her ne kadar üzse de tekrar aynı evrene girecek olmanın da bir heyecanı bulunuyor. Peki bu kadar büyük beklentiler varken neden VR oyunu yaptılar? Gelecekte beklediğimiz istediğimiz oyunu görebilecek miyiz? Bu sorulara birlikte yanıt arayalım.
 
Half Life Alyx Nasıl Gözüküyor? 
 
Öncelikle Half Life Alyx hakkında konuşalım. Fragmanı çoğu oyuncu izlemiştir. İzlemediyseniz aşağıdaki oynatıcıdan izleyip yazıya tekrar dönmenizi tavsiye ediyoruz. Oyunun resmi fragmanı YouTube üzerinden 8.5 milyon kez izlendi. Başka kanalların koyduğu videolarla ve diğer sosyal medya platformundaki izlenmelerle 10 milyon izlenmeye rahatça ulaştığını söyleyebiliriz. Bu izlenme sayısı bizlere şunu gösteriyor. Oyuncular hala Half Life için çok heyecanlı.
 
Peki fragmanda gördüğümüz oyun nasıl duruyor? Muazzam duruyor. Grafiksel anlamda teknolojiyi sonuna kadar kullanmış ve oynanış konusunda belli ki ince detaylara çok özen gösterilmiş. Buradan da şunu anlıyoruz ki Valve hala istediği zaman yenilikçi ve kaliteli bir oyun yapabiliyor.
 
 
 
Neden VR?
 
Oyun evet güzel duruyor ama en önemli soru şu: Neden VR oyunu yapıyorlar? Çünkü baktığımız zaman dünyada çok fazla VR kullanıcısı yok. VR olmayan herhangi bir Half Life oyunuyla çok daha fazla kazanç sağlayabilirlerdi. Bu soru hakkında net bir cevap elbette veremeyiz ancak, şunları söyleyebiliriz.
 
Bazı oyunlar vardır, konsol satışlarını arttırır. Konsola özel yapılır ve o oyunu oynayabilmek için konsol almanız gerekir. Burada asıl amaç oyunu size satmak değil, konsolu satıp size devamında çıkacak olan oyunların çoğunu satmaktır. Aynı şekilde bunu Half Life için de düşünebiliriz. Direkt PC'ye oyun çıkartsalar, PC satışlarından kazanç sağlayamayacaklar. Ancak ellerinde satıp kazanç sağlayabilecekleri başka bir teknoloji bulunuyor: Valve Index. Eğer gerçekten böyle bir planları varsa, planlarını gerçekleştirebildiler çünkü oyunun duyurusundan sonra Valve Index stokları tükendi. Tabiki böyle bir oyunu yapıp teknolojiyi sattıktan sonra sadece tek bir oyun ile kalmazlar. Eğer VR yapmalarının sebebi teknolojiyi satmaksa mutlaka devamı için de projeleri vardır. Yani bir süre sonra Valve Index için başka büyük yapımlar görebiliriz.
 
İlk söylediğimiz sebep tamamen doğru olduğunu düşündüğümüz zaman bile bu plan tek başına yeterli değil. Bir başka sebep ise; oyun dünyasını, oyuncuları ve sektörü biraz kontrol etmek olabilir. Half Life'ın son oyununun üzerinden uzun zaman geçti ve herkes küçük de bir umut olsa bekliyor. Ancak daha öncesinde açıklanan haberlere göre böyle bir oyunu geliştirmek için çalışanların altına gireceği sorumluluğun çok yüksek olması, bu iş için çalışacak insan bulmayı zorlaştırıyor. Burada kısa bir paragraf ile neden büyük bir sorumluluk olduğunu açıklayalım:
 
Half Life serisinin bugün bu kadar sevilmesinin en büyük sebebi oynanış mekanikleri. Hem ilk oyun ile hem de ikinci oyun ile türü gerçekten kaliteli yeniliklerle FPS türünün en iyilerinden biri, hatta çoğu oyuncuya göre en iyisi haline getirmişti. Tabii bunların yanında bir de yarıda bıraktıkları ve gerçekten kaliteli olan bir senaryosu var. Senaryoyu yazmak oynanış mekaniğine göre çok daha kolay bir olay. Yıllar içerisinde çeşitli söylenti haberlerle ve insanların kendisini gereksiz yere heyecanlandırması ile Half Life'ın devamı belki de sektörün en çok beklenen yapımı. Bu kadar büyük bir beklentisi olan oyunu, ya çok kaliteli yeniliklerle ya da neredeyse kusursuz bir şekilde çıkartmak gerekiyor. Yoksa çıkışından sonra gelecek yorumlara herhangi bir insanın psikolojisi dayanamaz. 
 
Konuya geri dönecek olursak, dediğimiz gibi böyle bir sorumluluk varken işin içinde, kimse bu işe kalkışmak istemeyebilir. Belki de oyuncuların hiç olmayacak yerden gelen bir Half Life duyurusu karşısında tepkilerinin ne olacağını ya da Half Life'ın pazarının hala olup olmadığını da bu oyunu yaparak az da olsa test etmek istediler. 
 
Half Life Alyx duyurulduktan sonra yapılan açıklamaları göz önünde bulundurduğumuzda bu durum da muhtemel duruyor. Açıklamalara baktığımızda zaten geliştiriciler net bir şekilde bunu söylediler. Valve geliştiricisi David, "Daha sonra ne yapacağımıza karar vermeden önce dünyanın buna nasıl reaksiyon göstereceğini görmek istiyoruz." dedi. 
 
 
 
Half Life Alyx nasıl bir başarı yakalayacak? Sektörü değiştirebilecek mi? 
 
Sektörü elbette değiştiremeyecek. VR kapsamında baktığımızda, mükemmel bir başarı yakalayacaktır satış olarak. Belki de rekor kırar ancak sektörü değiştirmesi neredeyse imkansız. Bu oyun ile yapmak istedikleri şey; hem teknolojiyi satıp devamında daha ortalama ve zaman zaman büyük oyunlar ile daha fazla kazanç sağlamak, hem de Half Life markasını tekrardan gündeme getirip tepki ölçmek olduğunu düşünüyorum. Hem bu şekilde insanların sönmüş umutlarını da tekrar canlandırıp markayı eski haline getirebilirler ki getirdiler de diyebiliriz.