Söylenti: Microsoft Yeni Nesil için İki Xbox Konsolu Geliştiriyor

Gazali Çetinkaya

 
Önümüzdeki nesilde Microsoft tarafında iki farklı Xbox oyun konsolu görebiliriz.

Daha öncesinde de Microsoft'un içişleri ile ilgili doğru bilgiler paylaşan Thurrott adlı website tarafından ortaya atılan söylentiye göre, Microsoft kod adı “Scarlett” olan iki yeni nesil konsol geliştiriyor ve bu konsollardan bir tanesi Xbox 360 ve One gibi standart bir Xbox konsolu, diğeri ise streaming tabanlı bir konsol. İkisinin de 2020 yılında çıkması planlanıyor.
 
Scarlett Cloud olarak belirtilen streaming tabanlı konsol standart konsoldan donanım olarak daha güçsüz olacak ve fiyatı da yine standart konsoldan "önemli ölçüde az" olacak. Konsol kontrolcü girişi, görüntü işleme ve collision detection'ı işleyecek kadar güçlü olacak. Oyunun bir kısmı donanım üzerinde çalışacakken işin çoğu bulut sistemi üzerinden halledilecek. Microsoft birden fazla birimin aynı kanaldan eşzamanlı biçimde veri iletmeye çalışmalarını önlemek amacıyla yapılan işlem olan collision detection'ın streaming esnasında ortaya çıkan gecikme sorunlarının çözümünün bir parçası olduğuna inanıyor.
 
Thurrott'un bir kaynağı, Microsoft'un gecikme sorununu her açıdan azaltmayı planlandığını söylüyor. Eğer bir multiplayer oyun Microsoft'un bulut platformu hizmeti Microsoft Azure sunucusu kullanıyorsa Scarlett Cloud multiplayer sunucuya fiziksel olarak daha yakın olacak ve bu da gecikme açısından daha iyi bir sonuç sunacak.
 
Son olarak, Thurrott tüm Xbox Scarlett oyunlarının tüm Scarlett cihazlarında çalışacağını belirtti, yani standart konsolda çalışıp da streaming tabanlı konsolda çalışmayan bir oyun olmayacak, ya da tam tersi.

Microsoft konu hakkında henüz resmi bir açıklamada bulunmadı.