Korsan Oyunculuğu Hiç Olmadığı Kadar Zor Bir Durumda

Ömür Gencer

      Uzun yıllar boyunca oyunlar başta olmak üzere çoğu yazılım, ödeme yapmadan o yazılımı korsan yollarla edinen kullanıcılardan çok çekti. Seri numaralarından başlayan ve parasını verip rahatça o yazılım veya oyuna erişmek isteyen kullanıcıları oldukça sıkıntılı duruma sokan DRM'e kadar uzanan tüm bu korsan önlemleri; şimdiye kadar ya başarısız oldu ya da kullanıcılarına çeşitli zorluklar yaşattı. Yaşanan son gelişmeler ise işlerin tam tersine döndüğünü gösteriyor.
     
      Son zamanlarda, oyunların korsan yollarla çalışmasını sağlamaya çalışan crack topluluklarının eli kolu bağlı durumda. Bu tür topluluklar her çıkan yeni oyununun kopya korumasını kaldırmak için bir yarışa giriyor ve kopya koruması alanına gelen yeni teknolojiler nedeniyle bu topluluklar son zamanda işlevsiz kalıyor. İlk olarak 2014 yılında kopya kullanım ile mücadeleye atılan firma FIFA 15'i korumak üzere EA ile anlaştı. O tarihten bu yana firmanın müşteri ağı büyüdü ve firma şu an Warner Bros., Square Enix, Konami, ve CI Games gibi firmalarla çalışıyor. 
 
       Eskiden oyunlar çıkış yaptıktan sonra saatler içinde kırılan (bazı durumlarda oyunları resmi çıkışını yapmadan önce internette görürdük) kopya koruma sistemlerini çözmek artık ayları bulabiliyor. Örneğin Dragon Age: Inquisition'ın kırılması toplamda 5 haftayı buldu. Oyunun bu sürümü de sadece Windows 7 ve Intel işlemcilerde çalışıyordu. Tüm donanım ve işletim sistemleri tarafından desteklenen kopya Dragon Age: Inquisition'ın yayınlanması 10 ayı buldu. Bir başka örnek de geçtiğimiz ay çıkış yapan Just Cause 3. Bu yapım altı aydır piyasada olmasına rağmen hala oyun için çalışır bir crack geliştirilmiş değil. Hatta ünlü crack grubu 3DM, bu oyunun kopya korumasının kaldırılmasının çok zor olduğunu dile getirmiş ve korsan oyun oynamanın 2 sene içinde tarihe karışabileceğini söylemişti.
 
  
     Crack topluluklarının kendini geliştirmesiyle birlikte koruma teknoloji firmaları da farklı farklı yöntemler buluyor. Bu yöntemlerden birisi Denuvo'nun uyguladığı "sahte korsan oyun" sistemi. Örneğin Metal Gear Solid V: The Phantom Pain’in sahte korsan sürümünde oyuncular açılış bölümünden sonra masaüstüne atılıyor. Mad Max'te ise oyuncular mini haritayı açtığında kötü bir sürprizle karşılaşıyor.
 
     
      Korsan oyun dönemini ciddi ciddi bitirebileceği düşünülen firma Denuvo'nun satış ve pazarlama müdürü Thomas Goebl, Denuvo'nun kullandığı teknoloji hakkında bazı detaylar verdi. Belirtilene göre Denuvo'nun sistemi oyunun kare/saniye oranında herhangi bir olumsuz etki yaratmıyor. Aynı zamanda sistem oyun için ayrı bir sürücü kurmuyor. Firma hem kullanıcıları zor duruma sokmayacak hem de gerekli korumayı sağlayacak sistemi elde etmek için crack topluluklarının kullandığı yöntemlere yakından baktığını belirtiyor. Denuvo, yazılımlarındaki DRM'ı önce kendileri kırmaya çalışıyor ve bir nevi her yazılım üzerinde ters mühendislik uyguluyor.
   
      Büyük crack toplulukları dahil pek çok kişi korsanın yavaş yavaş biteceğini öngörse de Denuvo böyle düşünmüyor. Firma "Bu gerçekten bir son mu?" sorusuna karşılık şu yanıtı veriyor: 
 
      "Amacımız ilk satış aralığını koruma altına almak. İnsanlar korsanın sonunun gelip gelmediğini merak ediyor. Doğrusunu isterseniz önemli olan oyun çıktıktan sonraki kısa dönemi koruma altına almak. Daha sonra elbet bir noktada birisi çıkıp her bir oyun için bir yol bulacak ve elbet bir noktada bir crack grubu her zaman bir crack geliştirecek."
 
       Denuvo'nun bahsettiği oyunun çıkış dönemini korumak dağıtımcıların en çok parayı o dönemlerde kazandığı için çok önemli. Goebl'a göre Denuvo, 2015 yılında toplamda 10 oyunu bu şekilde korumayı başardı. Korsanın geleceğine değinen Goebl şu sözleri dile getiriyor: "Korsan kullanıcılar, ödeme yapan kullanıcılara dönüştükçe yatırım miktarları hızlı bir şekilde yükselecek. Kuytu forumlara ve torrent sitelerine baktığımızda crack için bekleyemeyen insanların oyunu satın aldığını görüyoruz."
 
 
       Tabii ki Goebl'ın da söylediği gibi korsan yazılım kullanan kullanıcılar var oldukça korsan yazılımlar da bir şekilde kendini gösterecektir. Crack geliştiricilerinin hiç olmadığı kadar zorlandığını ve baskı altında hissetiği de su götürmez bir gerçek.
 
      Konu hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Sizce korsan yazılımın sonu gelebilir mi? Oyunların çıkış dönemlerinde tamamen korunması geliştiricilerin kar oranlarının yükselmesine ve dolayısıyla oyuncuların daha kaliteli oyunlar görebilmesine yol hazırlayabilir mi? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz.