Kalkınma Bakanlığı Oyun Geliştirmeyi de Destekleyen Yeni Strateji Raporunu Yayınladı

Samet Konuksal

Türk oyunu denince akıllara Mount & Blade serisi geliyor.


    Daha önce Türkiye'deki oyun sektörü için dünya genelinden 2 milyar dolarlık pay hedefi koyan Kalkınma Bakanlığı, 2015 ve 2018 yılları arasını ele alan yeni strateji raporunu yayınladı. Yayınlanan raporda hedef olarak oyun sektörüyle ilgili çalışmalar da yerini aldı.
 
    2013 yılı itibariyle 6-15 yaş grubu çocukların %79,5'inin internet kullanımındaki amacın oyun oynama olduğu belirtilen raporda Türkiye'deki oyuncu topluluğu genç nüfus yoğunluklu olduğundan dolayı Güney Kore'dekine benzetilmiş. Kalkınma Bakanlığı'nın yayınladığı strateji raporunda yer alan maddelerin birinde aynen, "Oyun geliştirme faaliyetleri başta olmak üzere, oyun sektörü desteklenecek, gerekli adımlar belirlenecek bir strateji ve eylem çerçevesinde atılacaktır." cümlesi yerini alıyor. Konuyla ilgili yazılım alanında fikri mülkiyet haklarının korunması adına gerekli tedbirlerin alınacağı, FATİH projesi kapsamında rekabetçi bir piyasanın hazırlanacağı belirtiliyor.
 
    Bakanlığın yayınladığı oyun sektörü stratejisi oluşturulması planına geldiğimizde hem sektörün temsilcilerinin, hem de üniversite alanındaki temsilcilerin bir araya gelerek oyun sektörünün detaylı bir biçimde analiz edileceği belirtiliyor. Konuyla ilgili raporda, ODTÜ Teknokent, Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı, Üniversiteler, Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu ve STK'ların birlikte çalışacağı yer alıyor.
 
    Bakanlığın yayınladığı raporlarda oyun sektöründe ilerlemenin FATİH projesinde oyun tabanlı eğitim anlayışını getireceği, Türk kültür ve tarihine dayalı yerli oyunların ülkemizin tanıtımını arttıracağı ve bu konuda çok uluslu firmalardan daha çok Türk firmaların destekleneceği belirtiliyor. Ancak yine de bakanlığın yayınladığı yol haritasında yabancı yatırımların ülkemize çekilmesi üzerine planların yapılacağı da raporda yerini alıyor. 
 
    Yayınlanan raporda Türkiye'deki oyunculukla ilgili bazı istatistikler de bulunuyor. Türkiye'de 21.8 milyona ulaşan oyuncu kitlesinin bulunduğu yer alan raporda, oyuncuların 11.4 milyonunun dijital oyunlara harcama yaptıkları ve Türkiye'deki oyun pazarının 2012 yılı itibariyle 300 milyon dolarlık bir getirisinin olduğu söylenmekte.
 
    Her ne kadar yayınlanan yeni kalkınma raporları 2015 - 2018 yılları arasını kapsasa da, oyun sektörüyle ilgili çalışmaların 2015 - 2016 yılları arasında gerçekleşeceği, bu çalışmalara göre teşviğin daha da arttırılacağı belirtilmiş.
 
    Bu arada oyun sektörünün haricinde kalkınma planlarında oyun bağımlılığı, telif hakkı ihlali konusunda bilinçlendirme çalışmalarının yürütüleceği ve internet kafelerin şartlarının da fiziksel şartlar odaklı olmak üzere iyileştirileceği de yer almakta. Bakalım ilerleyen senelerde ne gibi yaptırımlar göreceğiz?