Röportaj: Karete Kamil'in Çizeri ile Yeni Oyunu ve Oyun Dünyası Üzerine Konuştuk!

Tayfun Kumaş

 
    Activision'da Skylanders'ın figür ve karakter tasarımcısı olarak çalışan ve daha önce The Sims 3 (EA), The Back to the Future (Telltale Games) gibi oyunların karakter tasarımlarını yapan Cemre Özkurt ile gelecek projeleri üzerine konuştuk.
 
    Cemre Özkurt, şu an Türk programcılar ile kendi oyunu olan Beat: The Game üzerinde çalışıyor. Oyun ile ilgili bilgileri ilk defa buradan okuyabilirsiniz. Ayrıca bu röportajda www.fistik.com da 2000’li yıllardan beri devamını beklediğimiz Karate Kamil gibi flash animasyonların devamı hakkında da yeni bilgilere ulaşabilirsiniz.
 
 
    Merhaba Cemre Bey, sizi ilk önce Karate Kamil ve daha sonra The Sims 3 ve Telltale Games'teki karakter tasarımlarınız ile tanıdık. Son olarak ise Skylanders’ın figürlerini ve karakterlerini tasarladınız. Ayrıca 2015’e girer girmez "Uzay Yolcusu" adında yepyeni bir animasyon yayınladınız. Bu konulara değinmeden önce üzerinde çalıştığınız "Beat The Game" adlı oyun ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
 
    Teşekkürler Tayfun. Üzerinde çalıştığımız oyundan bahsetmeden önce "Uzay Yolcusu" diye yeni bir kısa film yaptım. Onu da 2015’in ilk saatlerinde yayınladım. İlk önce ondan bahsedeyim. Film, uzayda otostop yaparak yaşayan ve durmadan ince belli bardak ile çay içen bir uzaylının hikâyesini anlatıyor. fistik.com'da şu an da ilk bölümü yayında.
 
    Üzerinde çalıştığımız Beat: The Game ise şu an üzerinde çalıştığımız, çoğunluğu Türk geliştiricilerden oluşan müzik odaklı macera oyunu. Şimdilik iPad, PC ve Macintosh'da çalışacak. Oyundaki kahramanımız Mıstık, bir elektronik müzik yapımcısı. Gerçek üstü bir gelecekte yaşıyor ve orada topladığı objelerle müzik yapıyor.
 
    Oyuncu olarak biz de topladığımız her obje ile elektronik müziği oluşturuyoruz. Davulu, zili, synthesizeri ve diğer efektleri ayrı ayrı toplayıp, müziği oyun sırasında bitirmeye çabalıyoruz.
 
    Beat: The Game, bildiğim kadarıyla Telltale Games'in oyunlarına benzer bir türde Advanture tarzı bir oyun olacak. Bu oyun bölümlere ayrılacak mı? Ayrıca bu oyunda bizi ne gibi sürprizler bekleyecek?
 
    Evet, oyunda birden fazla bölüm olacak. Şu an 1. Bölümü bitiriyoruz. Oyun korkunç bir oyun değil, ölüm ya da şiddet yok. O yüzden herhangi bir strese ya da aceleye gerek yok. Aslında bu yaptığımıza, bir oyundan çok oynanabilen bir müzikli hikâye diyebiliriz.
 
    Oyunda öne çıkan Moss: Yosun kimdir? Bize bu konu hakkında bilgi verir misiniz? Ayrıca Beat: The Game'i kaç kişi olarak geliştiriyorsunuz?

    Yosun Yusuf diğer adi ile Moss; yer altında yaşayan bir müzisyen yaratık. Ağaç dallarının birleşiminden oluşmuş bir canavar. Moss, "Kick Drum" ustası ve ondan güzel bir "Kick Drum" sesi alıyoruz. Moss da bize bir yandan o "kick" sesini nasıl yaptığını anlatıyor.
 
 
    Beat: The Game'i hangi platformlara çıkarmayı planlıyorsunuz? Oyunda Türkçe dil seçeneği bulunacak mı? Ayrıca oyun ne zaman piyasadaki yerini alacak?

    Türkçe bir şeyler olacak. Türkçe seslendirme de yapmak istiyorum ama vakit olursa. Olmazsa en azından içeresinde Türkçe konuşmalar yer alacak.
 
    Çıkış zamanı için de "Pek Yakında" diyelim.
 
    Şimdi biraz geçmişe gidelim (DaLoeran hesabı); Telltale Games'in yükselmesine sebep olan Jurassic Park ve The Back to the Future'da yer aldınız. Ardından firmanın çıkardığı The Walking Dead ile de çıtayı yükseltti. Bu firma hakkında görüşleriniz nelerdir? The Back to the Future gibi bir oyunda çalışmak sizin için nasıl bir deneyim oldu? Hem de oyundaki tüm karakterleri tasarlamak ve filmdeki karakterlere benzetmeye çalışmak zor oldu mu?
 
    Telltale Game, güzel oyunlar yapan bir firma. Hem Click Adventure, hem de The Back to the Future’ın oyununu yapmaları orada çalışmak istememin en önemli sebebiydi. O oyunda Click Adventure yapımı içerisinde bulunma fırsatım oldu.
 
    Karakterleri benzetme çalışması çok dertli oldu ancak oyuna göre hallettik. Öncelikle 2 boyutlu Concept çizildi, sonra da 3D modeli bu çizime benzettim. Çizime benzetip, aynı zamanda da karakteri anımsatma işi gerçekten zordu. Ne kadar üstünde çalışırsan o kadar iyi olacak bir işti ve zaman kısıtlaması ile birlikte tam bir mücadeleye dönüştü. Sonucunda kazandım. Bölüm Sonu Canavarını devirdim "Game Over" yazdı.
 

(The Back to the Future'daki tüm karakterleri Cemre Özkurt tasarladı)
 
    Daha önce The Sims 3'ün tüm karakterlerini tasarlamıştınız. Daha sonra The Sims 4'te de sizi görürüz dedik ancak yıllar sonra durum değişti. Maxis'in geliştirdiği The Sims 4 çok eleştirildi. Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

   The Sims’in de müthiş bir programlama alt yapısı var. O açıdan harika bir oyun. Yapay zekâ da git gide ilerliyor. Genelde genç kızların oynadığı bir oyun, hatta genç kızların oynadığı tek oyun. Bir Franchise'a donuşmuş ciddi çalışma. O oyunda yer almak benim için birçok açıdan öğretici oldu. EA'in San Francisco/Redwood City'deki kampüsü müthişti. Futbolum bile orada baya bir ilerledi, her öğlen futbol oynardık.
 
   Bir oyun yazılım firmasının gelebileceği son noktayı orada her açıdan görmüş oldum.
Aynı oyunda hayat boyu çalışmayı çok seven biri değilim. O yüzden orada da 4 sene çalıştım.The Sims 4'ü eleştirenler bir EA'e gitsin ve 15 dakika "The Sims karakterlerin de kol düğmeleri nasıl yapılır" toplantısına girsin çıksın. Eğer bayılmadan bitirebilirse kesinlikle fikri değişir.
 
    Skylanders'ta tasarladığını figürler ve bu figürleri tasarlarken uğraştığınız zorluklardan bahseder misiniz?

    Skylanders da 3D Printer ile oyuncak prototipleri hazırladım. Ayrıca bu prototiplerin daha gelişmiş 3D görüntülerini konsollar için hazırladım. Heyecanla balistiğim güzel bir proje oldu. 14 oyuncak (Skylanders) ve 36 düşman modelledim. Skylanders, dünyada en çok satan oyuncak oldu. Söyle bir düşünürsen herhalde hiçbir şey Star Wars'u geçemez dersin ancak Star Wars, Skylanders’ın yanındaki satışlarda bücür kaldı. Oyuncağı dükkândan alıp eve gelip oyununu oynama fikrine bayıldı çocuklar. Grafik açısından da benim gördüğüm en güzel çocuk oyunu oldu.

    Her işte olduğu gibi zaman ile yarışmak en zor şey. Karakterleri bitirmek birçok açıdan, oyunda da çok önemli bir durum oldu. Karakter bitince Rigging başlıyor ve ondan sonra pozlama, pozu alıp Zbrush’a atıp detaylanma, 3D Printer’a yollama, fabrikaya yollama ve ayrıca Low Polygon versiyonunun da konsollar için hazırlanması gibi işlerin de 2 hafta içinde bitmesi gerekiyordu. Bu işler bitmeden animasyon ya da karakterin oyuna eklenmesi başlayamıyordu.
 
 
 (Cemre Özkurt'un çalışma ortamı)

    Şimdi yine o meşhur soruyu sormak istiyorum: "Karete Kamil 5 nerede abi?" - Karate Kamil 5 ile ilgili gelişmeler var mı? Bir sonraki animasyon "coming soon" dediği zaman ortaokula hazırlanıyordum ve şu an geldiğim durum ortada. Hasret kaldığımız Karete Kamil 5 gelecek mi?

    Şu anda kafamda yeni oyunum Beat: The Game var. Varımı yoğumu ona harcıyorum. Onu bitirince Karate Kamile yeni bir bölüm ekleyeceğim.
 
  ''Umarım Cemre Özkurt :)''
 
 
    Yakında Kötü Kedi Şerafettin'in filmi çıkmak üzere. Karate Kamil gibi bir proje, bu aşamadan sonra bir film olur mu?
 
    Film gibi bir oyunu olsun istiyorum en çok. Tabii ki sinemada da yayınlanırsa harika olur.
Aslında onunda ilerisinde, herkesin elinde bir tablet ya da telefon olsa, oyun gibi filmi kontrol edebilseler müthiş olmaz mı?
 
    Bu arada Şerafettin’in filminin çıkmasında beni çok sevindiriyor. Bülent Üstün’de küçüklüğümde gittiğim karikatür okulunda abimizdi. Cengiz Üstün ile beraber başarılı iki kardeştiler.

    Zaman ayırıp bize röportaj verdiğiniz için teşekkür ederim. Son olarak okuyucularımıza iletmek ve söylemek istedikleriniz var mı?
 
    Ben teşekkür ederim Tayfun, Röportajı cevaplamak bana da güzel geldi.
Okuyucularıma bir saattir son olarak ne söylesem diye düşünüyordum ama artık sürem doldu.
 
  Too many arrays, I can't compute DIIZZZTT!!!
    - Cemre