Söylenti: Sony Stüdyolarında Neler Oluyor? İç Kaynaklardan Dinleyin

Samet Konuksal


    Bildiğiniz gibi Sony'nin birinci parti stüdyolarında son haftalarda birçok ayrılık haberi yaşanıyor. Peki Sony'nin stüdyolarında neler yaşanıyor? Oyun endüstrisinin iç kaynaklarından birisi olarak gösterilen FamousMortimer, konuyu NeoGaf'ta ele aldı. 
 
    Pete Dodd'un yazdıklarına göre yaşanan bütün ayrılık haberlerinin birer nedeni bulunuyor. İlk önce God of War III'ün yönetmeni ve Santa Monica'dan çıkarılan 60'dan fazla kişi ile başlayalım. Dodd'un belirttiklerine göre Sony, Stig Asmussen'in yeni projesi için 100 milyon dolara yakın masraf yaptı. Fakat Asmussen'in projesi, verilen her test tarihlerinde beklentileri karşılayamadı ve hatta oyun biraz 'bozuk' duruyordu. Sonrasında ise projenin iptal kararı alındı ve Asmussen'e, firmanın bir diğer önemli ismi Cory Barlog'un yeni projesine geçmesi teklif edildi. Asmussen ise daha düşük bir mevkiyi kabul etmeyerek Santa Monica'dan ayrıldı.
 
    Yapılan açıklamalara göre yeni Santa Monica projesi üç kez baştan yapıldı. Ancak yine de istenen seviyeye erişilemedi. Stig Asmussen'in projesi söylentilerin aksine Destiny gibi değil, Dead Space tarzı korkuya yönelikti. Bu projenin konsept aşaması, God of War 3'ün satışa sunulmasından hemen sonra başlamıştı.
 
    God of War cephesinde işler böyleyken, Uncharted cephesinde yaşanan ayrılıkların da kabul edilir görünen bazı nedenleri var. Uncharted serisinin yaratıcısı olarak görülen Amy Hennig Naughty Dog'tan ayrıldı çünkü kendisi, Uncharted 4'te oldukça yenilikçi bazı şeyleri denemek istiyordu. Hennig'in teklifi kabul edilmedi ve Naughty Dog'tan ayrıldı. FamousMortimer'ın belirttiklerine göre Hennig'in şu sıralar yeni bir stüdyo kurma planları bulunuyor. Öte yandan gün içerisinde gelen diğer Naughty Dog ayrılık haberinin başrolü, serinin oyun yönetmeni Justin Richmond'un ise Riot Games'ten, yeni bir projeyle ilgili reddedemeyeceği bir teklif aldığı belirtiliyor.
 
    Daha küçük çaplı işten çıkarmalara geçtiğimizde, Guerrilla Cambridge'in yeni bir Vita projesinde çalıştığı belirtiliyor. Sony'nin bu projeden yüksek kâr beklentisi olmadığı için ekibin küçültüldüğü söylenmekte. DriveClub konusunda ise, tahmin edilen şey yaşanmış. DriveClub'ın yönetmeni Col Ridgers, oyunu son teslim tarihine yetiştirememiş. Ridgers'a ek süre tanınmış fakat kendisi yine isteneni yapamamış. Sonuç ise bildiğiniz gibi. 
 
    Açıklamalarda Pete Dodd, Sony'nin takındığı bu tavırla ilgili şu şeyi söylüyor, "Sony PS3 neslinde bu tip göz yummalardan dolayı çok para kaybetti. Artık bu hataları tekrarlamak istemiyorlar. İnsanların işsiz kalması kötü bir şey ama bu oyunun kuralı bu."
 
    Tabii ki bunlar resmi haberler değil ve FamousMortimer'ın açıklamalarını bir 'söylenti' olarak görmemiz gerek. Ancak kendisinin değindiği noktalar gayet inandırıcı duruyor. Ancak yine de ayrılan kişilerin yerini kimlerin dolduracağı endişelendirici noktalardan birisi.