Valve, Steam Controller'ı Duyurdu

Samet Konuksal


    Bu hafta içerisinde üç tane duyurunun sözünü veren Valve, şimdiye kadar SteamOS'i, Steam Machines'i duyurmuştu. Duyuruların en sonuncusu da şimdi belli oldu. Valve, Steam Controller'ı duyurdu.
 
    PC odaklı gelişen bu 'oturma odası' projesinin en önemli yanı oyunlardı. Valve'dan gelen duyuruya göre Steam Controller, Steam'in kütüphanesinde yer alan ve yer alacak olan bütün oyunlarla uyumlu olacak. Ancak şimdi bu tip detayları bir kenara bırakıp, kontrolcünün yapısına geçmek daha iyi olacak gibi...
 
 
    Yukarıda da gördüğünüz Steam Controller'da normal kontrolcülerdeki analogların aksine "trackpad" denen aparatlar yer alıyor. PC oyuncularına yönelik tasarlanan bu kontrolcüdeki trackpadlerde hedeflenen şey, oyunculara mouse kullanıyormuş gibi bir his yaşatmak.
 
    Tıpkı analog padler gibi tıklanabilir bir yapıya da sahip olan trackpadlerle RTS oyunları başta olmak üzere her türlü oyunu oynamak kolaylaşacak. Steam Controller, sahip olduğu öğelerle birlikte oynanış açısından oldukça hassas bir kontrolcü olacak.
 
    Valve'ın oyun kontrolcüsünün orta kısmında dokunmatik bir ekran da yer alıyor. Steam Controller'ın dokunma ekranı, Steam kütüphanesindeki bütün oyunlarla uyumlu olacak. Bazı oyunlarda ekstra bir tuş işlevi görecek olan dokunmatik ekranda, normal gezinti halinde sayfalar arası geçiş de yapılabilecek. Ayrıca dokunmatik ekranın bir de tıklanabilir özelliği bulunacak.
 
    Tuş bölümüne geçtiğimizde ise Steam Controller'ın tuş kısımları yine 'PC dili' ile hazırlanmış gözüküyor. Kontrolcünün üstteki trigger tuşları mouse tuşları gibi atanmış. PlayStation kontrolcülerindeki R1/L1 tuşları ise mousedaki scroll görevini görüyor. Kontrolcünün arkasındaki iki tuştan birisi CTRL, diğeri de mousedaki orta tuş görevinde karşımıza çıkıyor. Aşağıda, Valve'ın Portal 2 için ayarladığı tuş takımına göz atabilirsiniz.
 
 
    Bu işe aslında Microsoft'un Windows 8'deki katı kurallarına ve kapalılığına karşı çıkarak yola koyulan Valve, kontrolcü konusunda da 'açıklık' sunuyor. Belirtilenlere göre Steam Controller, kolayca açılabilir ve hacklenebilir olacak. Ayrıca Valve, Steam Controller üzerinde oyunlarıyla ilgili ince ayar yapmak isteyen yapımcılara da ilgili programı ücretsiz olarak sunacak.
 
Şimdi gelelim bazı merak edilen sorulara;
 
- Mutlu bir Steam kullanıcısıyım. Klavye ve mouse ikilisinden memnunum. Kontrolcü kullanmak istemiyorum?
- Bir cümle kurmak için sonuna soru işareti koymanıza gerek yok. Evet, bu klavye ve mouse ikilisiyle devam edebileceğiniz anlamına geliyor. Mouse ve klavye ikilisini biz de çok seviyoruz.
 
- Bir Steam Machine'e sahip olmasam bile yine de kontrolcüyü kullanabilecek miyim?
- Evet, Steam Controller'ı kullanmak için bilgisayarınıza Steam yüklemeniz yeterli.