Xbox One'da Yayıncı Engeli Kalkıyor!

Samet Konuksal


    Xbox One'ın duyurusundan sonra gelen kötü yorumlar ve Microsoft'un satış endişesi, Xbox One'ı bambaşka bir konsol haline getirmeye devam ediyor. Microsoft, Xbox One adına bağımsız yapımcılara çok önemli bir haber paylaştı.
 
     Microsoft'tan gelen ilk haber, bağımsız yapımcılara 'oh' çektirecek seviyede. Bildiğiniz üzere Xbox One için alınan ilk kararda, her yapımcının Xbox Live'da oyun sunmak için Microsoft'a ekstra ücret ödemesi gerekiyordu. Bu ücretin yüksek boyutlarda olmasıyla da bağımsız yapımcılar, yayıncı aramak için yola koyuluyorlardı. Fakat Microsoft, bu karardan vazgeçip "Self Publishing" sistemini onayladı. Bu sistemde Xbox Live'a oyun sunmak için herhangi bir ücret ödemek gerekmese de, oyunların satışlarından Microsoft'a belli bir komisyon ödenmek zorunda.
 
     Firmadan gelen bir diğer haber ise hem bağımsız yapımcılar, hem de bu işlere meraklı kişiler için. Belirtilenlere göre artık bağımsız geliştiriciler Xbox One'ın yapımcı kiti için Microsoft'u beklemek ve firmaya para ödemek zorunda kalmayacaklar. Çünkü Microsoft'un yeni kararına göre her Xbox One, bir yapımcı kiti olacak. Yani gerekli uygulamalarla birlikte teknik bilgiye sahip olmayan oyuncular bile Xbox One'a oyun geliştirebilecekler. Self Publishing sisteminin nimetiyle birlikte bu oyunu da Xbox Live'dan sunabilecekler.
 
Oyuncular için gerçekten harika haberler..