Sony: "PS4 2. El Kullanımında Son Söz Yayıncının"

Talha Aynacı

 
  
   Sony CEO'su Jack Tretton ile özel bir röportaj gerçekleştiren Game Trailers'ın önemli ismi Geoff Keighley, PlayStation 4'ün 2. el oyun kullanımının aslında sanıldığı gibi tamamen serbest bir yapıda olmadığını ortaya koydu. Görünüşe göre Sony'nin 1. parti oyunları 2. el oyunlar konusunda tamamiyle bir serbestlik sunarken, 3. parti dağıtımcılar kendi oyunları hakkında kararı yine kendi verecek. Yani isterlerse 2. ele taş koyabilecekler:

"Eğer müşteri x miktarda para harcayarak oyun alır ve bu oyun üstünde esnek haklara sahip olmazlarsa bu oyunun değerini ve anlayışı değiştirir ve nihayetinde oyuncunun oyuna para harcamamasına kadar varır... Biz müşterilerimize bu konuda esneklik sağlamak istiyoruz."

   Jack Tretton bu sözlerle oyuncunun yanında olduklarını dile getiriyor ancak iş yayıncının 2. eli kısıtlama yoluna gitme isteğine geldiğinde, Xbox One ile aynı manzara ile karşılaşıyoruz:
 
"Biz bir platform oluşturduk. Birinci parti oyunlarımızda 2. el konusunda özgürlükçü olacağımız söylemeliyim. Tabii kendi iş modellerini bizim platformumuzda sürdürmek isteyen yayıncılara da karşı koymuyoruz. Free-to-play olacak, her türden potansitel iş modeline açığız ve tekrar edeyim bu müşteri ve yayıncı arasındaki ilişkiye kalmış durumda. Yani kimseye şu şöyle olacak bu böyle diye emretmiyoruz. Yayıncıya ürününü yayınlayacak bir platform bahşediyoruz."

DRM konusunda da Sony iplerin 3. parti firmalarda olduğunu açıklıyor:

"DRM seçimi 3. parti firmaların ellerinde. Bu bizim emredebileceğimiz, kontrol edebileceğimiz, uygulamaya sokacağımız bir şey değil." 

   Sony her ne kadar duyurusu ve Xbox One'ın sistemini mizahi bir yönden eleştiren videosu ile kendi platformunda bunları görmeyeceğimizi lanse etse de, nihayetinde DRM ve 2. el oyun kısıtlamasıyla ilgili sadece 1. partiden özgürlükçü bir yapı beklememiz gerektiğini ve 3. partilerin bu konuda dilediklerini yapmakta serbest olduklarını açıklıyor. 
 
Sony'nin duyuru tarzı ile şimdiki açıklamaları kıyasladığımızda... ne düşünüyorsunuz?