PS4 ve Xbox 720 Hakkında Eteğindeki Taşları Döktü!

Talha Aynacı


   Yeni nesil konsollar cephesinden dedikodular gelmeye devam ediyor. Oyun endüstrisinin ve oyuncuların büyük heyecanla beklediği yeni nesil konsollar PlayStation 4 ve Xbox 720 hakkında son dedikodular (ya da bilgiler mı desek?) adının gizli kalmasını isteyen bir yapımcı tarafından Reddit'te paylaşıldı.

   Reddit kullanıcısı her iki konsol üzerinde çalıştığını ve halen geliştirme aşamasında olduğu için çok detaylı bilgiler sunamayacağını belirtti ve başladı incileri dökmeye:

Port Etme:
 
   Özellikle bu nesildeki en büyük sıkıntılardan birisi port etme olayıydı. Her konsolun kendine has mimarisi ve özellikleri olunca, ortaya bazen kalitesi düşük yapımlar çıkabiliyordu. Xbox platformunun PC benzeri mimarisi bu konuda alışkanlıkları kırmayı başardı. Yeni nesilde ise port yapmak daha kolay olacak ve başarılı sonuçlar verecek. Sony ve Microsoft'un yeni nesil konsolları çoklu platform oyunların daha verimli bir şekilde port edilmesi adına aynı mimariyi kullanacak.

   Gizemli yapımcı Xbox 720'yi Windows PC, PlayStation 4'ü ise Linux PC olarak tanımlıyor. Bu şekilde yapımcılar oyunları 720, PC, PS4 ve SteamBox arasında rahatlıkla taşıyabilecekler.
 
CPU:
 
   Gizemli yapımcımız CPU'nun keskin detaylarını paylaşmazken güç harcama konusunda son derece tasarruflu olacağını söyledi. 
 
   Çok fazla çekirdeğe sahip olmasının, bu çekirdeklerin kullanılmadığı esnada kendini kapattığı bir yapıyla birlikte çok daha avantajlı hale geldiği; nihayetinde Netflix izlerken neredeyse sessiz bir konsolun ortaya çıktığı belirtildi.
 
   Yapımcı bu konuda çok heyecanlı olduğunu belirtiyor ve AMD'nin öne çıktığını ve her iki konsolun da AMD işlemcileriyle raflarda yer edeceğini söylüyor.
 
GPU:
 
   Gizemli yapımcımız bu noktada hayli hayal kırıklığına uğramış. Konsolların grafik gücünün AMD Radeon HD 7850 ile hayli benzeştiği not düşülüyor.
 
   Bu grafik kart;, örneğin Battlefield 3'ü PC'de 1080p çözünürlük ve 60 FPS'den taviz vermeksizin çalıştırabiliyor.
 
BSC Editör Notu: Daha önce yayınlamış olduğumuz bir haberde , Bioware ve Dragon Age 3 sanat ve animasyon tasarımcısının da her iki konsolu deneyim ettiklerini ve görsel anlamda Xbox - Xbox 360 arasında yaşanan o şatafatlı görsel geçişin yaşanmayacağını belirtmişti.
 
Microsoft ve Sony'nin Stratejileri:
 
Her iki şirketin de donanım konusunda kendine has stratejileri varmış.
 
   Mesela RAM konusunda Microsoft'un daha çok RAM ancak daha yavaş RAM , Sony'nin daha hızlı RAM ancak daha az RAM'i olacakmış. Bu şekilde Microsoft, Kinect 2.0 konusunda konsoluna önemli bir avantaj sağlıyor; PS4 yük atı gibi çalışıyormuş.

   Konsolların fiyatları konusunda herhangi bir açıklama yapılmamış. Ancak çıkışında hem alınabilirliğe uygun hem de rekabet açısından 599$ fiyatını geçmeyeceği söyleniyor.

Yakında Duyabileceklerimiz:
 
   PS4'ün önümüzdeki bir kaç hafta içinde duyurulacağı, yeni nesil Xbox'ın E3'e doğru ortaya çıkacağı da gelen bu duyurular arasında. 
 
 
Bol mışlı, muşlu bir haber oldu... Ne dersiniz? Tüm bu dedikodularda doğruluk payı var mı? Ya da çok kafa yormasak daha iyi. Zaman nasıl olsa her şeye bir cevap verecektir.