GTA V Neden Bu Kadar Çok Bekleniyor?

Buğra Çiftçi

GTA V, Rockstar'ın yeni başyapıtı olacak.

 
     Ne zaman çıkacağına dair tatışmalar süredursun, GTA serisinin en yeni oyunu GTA V için artık günlerin sayılı olduğu inkar edilemeyecek bir gerçek. Peki bu heyecanlı bekleyişin sebepleri tam olarak neler? İşte birkaç tanesi:
 
10. Rockstar

     Kutusunda Rockstar logosu olan bir oyun aldığınızda, zaten özel bir deneyime ortak olacağınızı bilirsiniz. Her yeni oyunla birlikte, içerik ya da teknoloji konusunda yeniliklerle karşılaşmaktayız. Yani GTA V ile sadece GTA serisinin yeni oyununa ulaşmakla kalmayacağız -ki sadece bu bile yeterli bir heyecan kaynağı-, aynı zamanda Rockstar'ın kendi sandbox tarzının gelişiminin yeni basamağına da tanık olacağız.
 
9. Miras
 
     Şu an gidip PC ve PS1 için çıkmış olan ilk GTA oyununu alırsanız, hala bağımlılık yapıcı ve zorlayıcı olduğunu görürsünüz. Her yeni oyunla birlikte gerçek kaliteyi sunan seri, adını oyun tarihine altın harflerle yazdırdı. Ayrıca "tadımlık" şekilde yayınlanan ekran görüntüleri de akıllı pazarlama stratejisinin bir ürünü olarak beklentileri artırıyor.
 
8. Ana Karakterler
 
     Rockstar, bizlere oyun tarihinin en iyi ana karakterlerinden olan Tommy Vercetti, Carl Johnson ve Niko Bellic'i (Her ne kadar GTA serisinden olmasada John Marston'da listeye eklenebilir.) sundu. Derinliği olan özgün karakterlerin serideki önemini küçümsememek lazım.
 
7. Karakterler
 
     Tümü, ana karakter kadar dikkatle hazırlanan ve kendi kişisel özellikleriyle ön plana çıkan bu yan karakterlerdeki çeşitlilik, belki de bu seriyi, diğer oyun serilerinden ayıran en önemli özelliklerden birini oluşturuyor.
 
6. Sandbox Şehir
 
     Günümüzde Sandbox formatının birçok taklitçisi olsa da, bu formatı bulan firma olan Rockstar'ı bu konuda geçen henüz olmadı. Rockstar, bizlere İlk GTA'dan itibaren, yüksek detay seviyesi ve barındırdığı etkinlik ile adeta yaşayan şehirler sundu. Her yeni oyunda da, bir öncekinden daha zengin, çoşkulu ve canlı bir şehirle karşılaştık.
 
5.  Arabalar
 
     İlk GTA'da bile her zaman favori bir aracımız olurdu ve bunu sadece "en hızlı olan" araba şeklinde seçmezdik. Bazıları hız, bazıları kullanım kolaylığı, bazıları da bu ikisine de kısmen sahip olan orta halli arabalardı seçerdi.
 
     GTA IV ile birlikte, sürüş mekanikleri simulasyon ve arcade karışımı bir hal almaya başladı. Kullanım detayları, o ana kadarki en gerçekçi seviyeye ulaşmıştı. Her birinin kendi karakteristik özellikleri olan geniş araç yelpazesi, GTA V ile muhtemelen daha da genişleyecek.
 
4. Grafikler
 
     Rockstar, grafik sunumu yönünden kendisini sürekli ilerletmekte. GTA serisine baktığınızda, her yeni oyunundaki grafiksel sıçrayışın şaşırtıcı derecede olduğunu göreceksiniz. San Andreas ve GTA IV arasındaki grafiksel değişim buna örnek olarak gösterilebilir.
 
3. Grove Street
 
     Rockstar, GTA V'in Los Santos'ta geçeceğini yayınladığı videoda göstermişti. Burayı San Andreas'tan da biliyorsunuz. Grove Street Families ile ilgili bölümlerin geçtiği bu yer, sanırım GTA V'te ilk bakacağımız mekanlardan olacak.
 
2. GTA Evreni
 
     Rockstar, isteyerek ya da yanlışlıkla, tüm karakterler, araçlar ve şehirlerden oluşan bir GTA evreni oluşturdu. Oyunu oynadığımız zaman, hareketlerimizin katlanmamızı gerektiren sonuçlarının olmadığı, sorumluluklarımızın azat olduğu ve dürtülerimize göre hareket edebileceğimiz bir boyuta geçmiş oluyoruz. GTA, önceki cümlede saydığım yükümlülükleri barındıran gerçeklikten kaçmanın belki de en iyi yolu.
 
1. İhtilaf
 
     Halkın dikkatini eski usül bir cadı avından daha fazla çekecek bir şey yoktur. GTA seriside bundan payını aldı. Kötü olmakla ve hatta katliama hazırlık provası sunmakla suçlandı. Tabi hakkında bu kadar yaygara çıkan bir oyundan doğal olarak daha fazla kişi haberdar oldu ve bu da oyunun hayran kitlesinin genişlemesinden başka bir etki yapmadı.