Diablo 3'te Bazı Dini İsimler Engellendi

Alkan Adakaner


     Bildiğiniz gibi Diablo adı dinsel bir içerik taşıyor. Diablo serisinin de melekler, şeytanlar gibi çok sayıda dinsel referansı bulunuyor. Tabi durum böyle olunca oyunda bazı kısıtlamalara gitmek de şart olabiliyor; çünkü online bir oyunda ayrımcılık veya oyuncuların birbirlerine dinsel göndermelerde yapmaları engellenmeye çalışılıyor. Blizzard da Diablo 3'te bazı isimleri engelledi.
 
     Ortaya çıkan bazı bilgilere göre Diablo 3'te "Catholic, Christian ve Atheist" gibi adlar engellenmiş. Yani karakterinize bu tür isimleri veremiyorsunuz. Buna karşın Buddhism, Protestant ve Scientology gibi isimlerde ise şu an için sorun yok. Örneğin Buddhism adı engellenmemiş olmasına rağmen Hindu veya Mormon adı ise engellenmiş görünüyor.
 
    Ayrıca karakterinize "Muhammad" adının vermenizin hiç bir sorun teşkil etmiyor. Sanırım bu ismin bir peygambere ait olması bir yana, günümüzde de sıkça kullanılması nedeniyle bir engel yok. Yalnız Hristiyan toplumlarda Christian adı da  sıkça kullanılıyor, ama buna rağmen adı Christian olan Diablo 3 oyuncuları karakterlerine kendi isimlerini veremiyorlar. Sanırım bu ismin bir "Muhammad" isminden farklı olarak bir dinin adı olması Blizzard'ın bu isme engel koymasını sağlamış.