Bilgisayar Oyunculuğu Ölmedi!

Mertcan Aytar

 
PC Report web sitesinin yazarı TIM SCHIESSER’in PC ve konsol oyunculuğu hakkında yayınladığı yazısı:

“Konsolların giderek daha baskın olduğu bir oyun dünyasındayız. Birçok oyun konsollar için yapılıyor. Kullanıcı sayıları çok fazla ve bu konsollar ucuz , erişmek de oldukça kolay. Fakat bu durum beni son çıkan bilgisayar oyunlarına devam etmekten alıkoyamadı. Neden mi? Şimdi sizlere birkaç sebeple neden oyun ihtiyacımı bilgisayardan karşıladığımı açıklayacağım.

İnsanlar genellikle bilgisayarların artık oyun adına öldüğünden bahsediyor, ben ise bunu reddediyorum. Çünkü halâ birçok kaliteli oyun PC için çıkıyor ve çoğu kaliteli PC oyunu, oyuncuları rahatlıkla bağımlısı yapabiliyor. Bu fark çok da önemli değil fakat her yıl PC’ye çıkan oyunların kalitesi ve çokluğu da ilgimizi çekiyor.

Mesela yalnızca bu yıl oynamaktan zevk duyduğum yapımlar; FEAR 2: Project Origin, The Godfather II, Resident Evil 5, The Sims 3, Red Faction Guerrilla, Batman: Arkham Asylum, Borderlands, Dragon Age: Origins, Call Of Duty: Modern Warfare 2, Left 4 Dead 2, Need For Speed: Shift, Prototype, ArmA II, Burnout Paradise, Operation Flashpoint: Dragon Rising, Wolfenstein, HAWX, Dark Sector ve Call of Juarez: Bound in Blood.

Bu 19 oyun sadece bu yıl çıktı ve hepsi de mükemmel yapımlar.


Bu oyunların tümünü aldım çünkü kaliteli ve fazla isim yapmış bilinen oyunlar. Bilinen oyunlar oldukları için bunları test ettik fakat bir o kadar da fazla bilinmemesine rağmen çok kaliteli olan bilgisayar oyunları da mevcut. Konsollarda fazla zevk veren ve kaliteli 5-6 oyun sayabilsek de bilgisayar için çok daha fazlasımevcut. Yani oyun çeşitliliği daha fazla. Bu yüzden bana göre PC oyun sektörü hala çok güçlü.

 
Tabii ki sırf oyun çeşitliliği değil, PC oyunculuğunun bitmemesindeki etkenlerden birisi de görüntü kalitesinin de kendini belli etmesi. Aynı oyunu alıp, bir bilgisayarda ve bir konsolda oynayarak bu farkı gözleyebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarların geliştirilmesi de konsollara göre çok kolay. Ben bilgisayarımı zorlayacak bir oyun çıktığında konsola geçiş yapmaktansa bilgisayarımı güçlendirmeyi tercih ediyorum.

Oyun kollarını da fazla sevmem , bazı bilgisayar oyunlarında (genellikle yarış) kullandığım bir xbox 360 kontrol koluna sahibim fakat genellikle bunu kullanmıyorum. Fare ve klavye bana çok daha özgür bir kullanım ve rahatlık hissi veriyor. Özellikle silahlı oyunlarda oyun kollarıyla hiç zevk alamıyorum. Tabii farklı kullanıcılar farklı şekilde oynayacağından dolayı birçok oyun kontrollerini istediğiniz şekilde ayarlayabilme imkanı veriyor. Rahat bir oyun deneyimi için.


Bir bilgisayar kullanıcısıyım ve hiç konsolum yok. Bunun sebebi ucuz grafik kartlarıyla bilgisayarda çok daha kaliteli bir görüntü alabildiğimiz gerçeği. Sürekli ekran kartı yenilemektense bir konsol alıp sürekli oynamak daha mantıklı ve ucuz görünebilir fakat PC’deki oyun zevki size bunu umursatmayacaktır.

Aslında PC kullanıcısı olmak bir yandan da dezavantajlar içeriyor. Örneğin bilgisayarlar konsollara göre daha sık şekilde geliştirmeye ve ilgilenmeye ihtiyaç duyuyorlar. Xbox 360 , 2005 yılında üretildi. 2005 üretimleri dahi hiçbir geliştirmeye ihtiyaç duymadan güncel oyunları rahatlıkla çalıştırabiliyorlar fakat bunu 2005 yılından kalan bir bilgisayar ile tam anlamıyla gerçekleştirmek pek de mümkün değil. Bu yüzden size göre en uygunu hangisiyse onu alın çünkü ikisinin de farklı avantajları ve farklı dezavantajları var.

Oyun sırasında ara verip farklı aktiviteler yapma imkanı ve kullanım rahatlığı sayesinde de bilgisayarlar hala yaygın oyun cihazları. Mesela ben bir oyun oynarken sıkıldığım zaman oyunu işletim sistemimde arka plana atıp müzik dinlerim, internette gezinirim veya farklı aktiviteler yaparım ve daha sonra oyuna kaldığım yerden çok rahat şekilde dönerim. Hatta oyunda takıldığım bir nokta olursa o an oyunu alta atıp internetten çözümüne bakıp devam ederim. Fakat konsollarda bu tarz kolaylıklar fazla gelişmiş değil.



Bir de oyun modifikasyonlarından bahsetmeyi unuttum. Konsol oyuncuları maalesef böyle bir deneyim yaşayamıyorlar. Bilgisayar oyunlarında sesleri, grafikleri ve oyun içi nesneleri bile değiştirip geliştirebilmemize rağmen konsolda böyle bir imkan yok. Mesela GTAoyunlarına veya araba yarışlarına yeni arabalar ekleme, silahlı oyunlara yeni silahlar ekleme gibi modlar oyunun gerçekçiliğini ve zevkini artırabilir. Çok şükür ki bilgisayar oyunlarının çoklu oyuncu seçeneklerinde bu tarz modlarla hile yapımına karşı gelişmiş önlemler alınabiliyor.

Belki bir gün ana oyun makinemi bir bilgisayar yerine bir konsol yapabilirim fakat şu an için bilgisayarım işini gayet iyi yapıyor. Yeni oyunların sık çıkmasından, daha iyi grafiklerle oyun deneyimi yaşayabilme imkanından ve PC’de oyun oynamanın rahatlığından dolayı şu an için bir konsol almayı düşünmüyorum açıkçası.”
 
Kaynak