EA: "Bize Denileni Yaptık, PES'i Kopyaladık."

Samet Konuksal

Başarının sırrı açık ve net.


     2000'lerin başında FIFA serisinden büyük gelir kazanan fakat ardından Asya'dan gelen dişli bir rakip sonrasında tahtı kaptıran Electronic Arts, bu dönemde yaşadıklarını anlattı. Konuyla ilgili yetkilinin sözleri açık ve net; "Bize denileni yaptık, PES'i kopyaladık."
 
     Games Industry'e konuşan EA Sports patronu Andrew Wilson, "Bu dönem içerisinde bütün oyuncuların bize söyledikleri şey, 'Pro Evolution Soccer daha iyi bir oyun. Başarılı olmak istiyorsanız sadece onların yaptıklarını kopyalayın. En kolay yol bu.' oluyordu. Biz de öneriyi dikkate aldık." sözlerini söylerken, iş teklifini aldığında aklından geçenleri de anlattı.
 
     İlk olarak teklifi aldığında kararsız olduğunu dile getiren Wilson, "Hatırlıyorum da, iş teklifi geldiğinde 'Kabul etmeli miyim?' diye çok düşünmüştüm. Çünkü EA Sports'un en önemli silahı FIFA ve FIFA da o dönemlerde çok sevilmiyordu. Çünkü o zamanlar firma, iyi oyun çıkaramıyordu." diyerek o anı anlattı.
 
     Düşüş dönemindeyken en basit şeylerden başlayarak yeniliklere doğru ilerlediklerini anlatan Wilson, FIFA'nın son durumunu şu istatistiklerle en iyi şekilde özetledi; "FIFA'yı günde 10 milyon oyuncu oynuyor. 24 saat içerisinde FIFA oyunlarında en az 5 milyon maç yapılıyor."