Driver Yapımcısı PC'deki DRM Hakkında Konuştu

Samet Konuksal


     Son dönemde Ubisoft'un oyunlarını korsandan koruma amaçlı çıkardığı yeni koruma sistemi, korsan veya orijinal, herkesin başına bela olmuş durumda. Orijinal oyun kullanıcıları bile bu duruma tepki gösterirken, Ubisoft uzun süre sessiz kaldı. 
 
     Dün, Eurogamer'a konuşan Driver: San Francisco yapımcı şirketi Ubisoft Reflections'ın kurucusu Martin Edmonson, Ubisoft'un DRM sistemini korudu. Bildiğiniz üzere Driver: San Francisco da, UbiDRM'i kullanan Ubisoft oyunlarından.
 
     Martin Edmonson, "Eğer ortaya çıkardığınız işin korunmasını istiyorsanız, birşeyler yapmak zorundasınız." açıklamasını yaptı. Edmonson, "PC'de korsancılık inanılmaz oranlara yükseldi. Bu oyunların yapılması da bir o kadar inanılmaz fiyatlara mâl oluyor. Bu tür faaliyetler olunca da, korumaya yönelik yeni sistemler denemek zorunda kalıyorsunuz. Eğer korsan kullanan sayısı az olsaydı, korumaya gerek kalmazdı." şeklinde konuştu.
 
      Korsan özellikle, sadece tek kişilik oyun modlarının bulunduğu yapımların baş belası durumda. Hatırlayacağınız üzere bu senenin beğenilen yapımlarından L.A. Noire'in yapımcısı Team Bondi, dün iflas bayrağını çekmişti. Edmonson'ın da dediği gibi, her ne kadar bazı sorunlar çıksa da bu duruma birilerinin birşey yapması gerekli.