Online Oyunlar Xbox 360'ta Daha Çok Satıyor

Alkan Adakaner

Xbox Live servisi Xbox 360 almak için bir neden olarak görülüyor


    Amerika'da oyun ve konsol satış rakamlarını açıklayan kuruluş olan NPD'nin yeni rakamlarına göre bu ülkede online oyun oynamak isteyenlerin büyük çoğunluğu Xbox Live'ı seçiyor. Ayrıca online puan kartları da yine bu platformda liderliğini koruyor.
 
    Yukarıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi 2006-2010 yılları arasında online olarak oynanan oyunların satışları Playstation 3'ten iki kat daha fazla. Wii ise her iki platformun da gerisinde kalmış.
 
    Playstation 3 ve Xbox 360'ta online oyun oynayanlara gösterilen ilgi her geçen yıl biraz daha artarken Wii'de ise 2008 yılından itibaren büyük bir düşüş yaşanmış. Xbox 360'ın bu alandaki hızlı yükselişi ise dikkatlerden kaçmıyor.

     Yine perakendecilerden gelen verilere göre dijital puan satışlarında da Xbox 360 çok açık farkla lider. Bunda Xbox Live'da online oyun oynamanın ücretli olmasının da etkisi çok büyük olsa gerek. Playstation 3'te ise son yıllarda bir yükseliş olmasına rağmen yine de Xbox 360'tan 4 kat daha az satış yapılabilmiş.
 
     Bu verilerin dijital olarak doğrudan konsolların online sistemlerinden satın alınan puanları kapsamadığını da hatırlatalım.
 
     NPD, Stereoscopic 3D desteğine sahip oyunların satışları ile ilgili verileri de yayınladı. Buna göre Kasım 2010'da perakende yazılım satışlarından %25 pay alan 3D destekli ürünler Nisan 2011'de %10'luk seviyeye düşmüş.