Türkiye İçin "Oyun Federasyonu" Geliyor!

Samet Konuksal

Starcraft serisi elektronik spor liglerinde en büyük rağbeti gören oyunların başında geliyor.


     Elektronik spor liglerinin büyük ilerleme kaydettiğini biliyoruz. Hatta bazı siteler üzerinden bu lig maçlarını biraz kıskanarak biraz ise heyecanla izleyenlerimiz vardır. Yabancı ülkelerde artık, "profesyonel oyunculuk" denilen meslek, büyük bir hızla yükseliyor. Evet, bu insanlar oyun oynarken resmi bir şekilde para kazanıyorlar...
 
     Bugün, Vatan Gazetesi'nin internet sayfasında yayınlanan bir habere göre Türkiye için, resmi olarak Oyun Federasyonu atılımları başladı. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül'ün yaptığı açıklamaya göre ülkemizdeki oyuncular, e-spor liglerine lisanslı olarak katılabilecekler.
 
     Yapılan haberde, e-spor liglerinde popüler olan Starcraft, Counter-Strike, Call of Duty, Warcraft gibi oyunları profesyonel olarak oynamak isteyip devlete başvuran kişi sayısının epey arttığı belirtildi.
 
     Konuyla ilgili Yunus Akgül, "Bu ay Seul’de dünya şampiyonası var. Türkiye’den gitmek için 3 bine yakın başvuru oldu. Ancak milli takımımız olmadığı için kimseyi gönderemedik. Bunun üzerine Digital Oyunlar Federasyonu’nu kurmak için çalışmalara başladık. Dijital platformda oynanan bütün oyunlar artık bu federasyona bağlı olacak.

     Elbette kumar ve talih oyunları dahil değil. GSGM federasyonu kurduktan sonra hangi oyunların hangi yaş gruplarına uygun olduğu konusunda kategorizasyon yapacak..

     Şiddet içeren oyunlara +18 veya +12 gibi kriterler getirilecek. Türkiye şampiyonası düzenlenecek. Yoğun ilgi olan internet kafelere kulüp olma hakkı verilecek. Buralarda oynayan kişilere de lisans çıkarılıp yarışmalara katılmaları teşvik edilecek. Maksat gelir elde etmek değil hizmet etmek ve bu oyunları kontrol altına almak. İlk başta 1 milyon lira harcanacak." açıklamasını yaptı.
 
     Geçtiğimiz sene içerisinde Avrupa'nın en büyük elektronik spor ligi olan ESL, Türkiye'ye açılmıştı. Bu atılımla beraber Türkiye'deki profesyonel oyuncular dünya çapında yarışabilecekler. Umarız bu haber sonrası e-spor ülkemizde daha da gelişmeye başlar.