Elder Scrolls V: Skyrim Görüntüleri + Ayrıntıları

Alkan Adakaner

The Elder Scrolls V: Skyrim'de Ejderhalar başımızın belası olacak


    The Elder Scrolls V: Skyrim ile ilgili ilk bilgiler Game Informer dergisinin Şubat sayısında açıklanacaktı, ama şimdiden ayrıntılı bilgiler sızdı. Bu bilgiler oyunu bekleyenleri daha fazla heyecanlandıracaktır.
 
     İlk olarak hikayeye bakalım. Skyrim'in Oblivion'dan 200 yıl sonraki zaman diliminde geçtiğini biliyorduk. Oyuna Skyrim'in Nord bölgesinde başlayacağız. Karakterimiz Dragonborn'lardan birisi (Yani kralın soyundan geliyor) ve ejderhaların döneceği ile ilgili kehanetin gerçekleşmesi ile yola koyuluyor. Akıl hocamız ise son savaşçılardan birisi olacak.
 
    Oyunun dünyası 5 büyük şehire ayrılmış olacak. Mağaralar, yeraltı mekanları, zindanlar da önceki oyunlardaki gibi Skyrim'de de bulunacak.
 
     Skyrim'de insanlarla konuşurken artık kamera yüzlerine odaklanmayacak. Sizinle konuşan bir kişi bir yandan da yürüyebilecek. Ayrıca karakterlerin yüz detaylarında da büyük değişim yaşanıyor. Artık görsel olarak pek de iç açıcı olmayan yüz görüntülerine elveda diyoruz.
 
       Zaten oyunun motorunun değiştiği daha önce açıklanmıştı. Tamamen yeni olan bu oyun motoru sayesinde karakterlerin görünümünün yanı sıra dinamik kar yağışı, ağaçlar ve diğer bitkilerin rüzgara göre hareket etmesi, suyun akışındaki harika görünüm oyuncuları büyüleyecek.
 
Dövüş Sistemi
      The Elder Scrolls V: Skyrim'in en önemli yeniliklerinden birisi de dövüş sisteminde yaşanacak. Dövüşler artık daha dinamik ve taktiksel olacak, ayrıca her bir elimize farklı bir fonksiyon atayacağız. Mesela bir elimize büyü, diğer elimize ise kılıç almamız mümkün olacak.
 
      Geliştirici ekip her silahın farklı bir his vermesine büyük önem veriyor ve dövüş sisteminin daha gelişmiş olduğu konusunun da sürekli üzerinde duruyor. Oyundaki düşmanlarımız arasında zombiler, iskeletler, troller, devler, hayaletler, dev örümcekler, ejderhalar, kurtlar, mamutlar, atlar, kılıç (keskin) dişli kediler ve daha fazlası bulunacak.
 
      Görevler ise tıpkı dövüş sistemi gibi geliştirici ekibin gurur duyduğu bir başka önemli nokta oluyor. Görevlere karakterinizi nasıl geliştirdiğinize bağlı olarak atanacaksınız. Örneğin büyü kullanımına ağırlık verirseniz bir başka büyücüden görev alma şansınız olacak. Eğer metal silahlar kullanan birisi iseniz büyücü size görev vermeyebilecek.
 
     Bunun yanı sıra görevler, nasıl bir yol izlediğiniz veya level'inizin seviyesine göre de çeşitli değişikliklere uğrayabilecekler. Örneğin belirlenmiş bir yerden bir kızı kurtarmak zorundasınız. Kızın bulunduğu yer level'inize uygun olmayan yaratıklarla doluysa, yeni bir mekanı ziyaret edip daha güçlü bir savaşçı olma imkanınız olacak.
 
Level sistemi
    Level sistemine gelince oyunda 1'den 50'ye kadar çalışan bir sistem olacak, ama bu sistem 50 ile sınırlı kalmayacak. 50'den sonra level atlamak daha zor olacak. Her level atladığımızda fazladan enerji alacağız, ayrıca stamina, health veya magic özelliklerinden birisini arttırabileceğiz.

    Skyrim'de oyunun başında savaşçı sınıflardan bir tanesini de seçmeyeceğiz. Her yetenek genel level'inizi arttıracak. Her level atlamada da perk'ler (Fallout 3 gibi) açılacak.
 
     Oyunda öğrenebileceğiniz 18 yetenek olacak. Bu sayı Oblivion'dan 3, Morrowind'den 11 sayı aşağıda bulunuyor. Yeteneklerde sizin bir konuda uzmanlaşmanıza veya hepsinden biraz bilmenize izin verilecek. Ayrıca Mistisizm yeteneğinin Skyrim'de olmadığını da belirtelim.
 
     Aynı zamanda Oblivion'da bir item'i (eşyayı) bir yere bıraktığınız zaman, o eşya orada sonsuza dek kalıyordu. Skyrim'de ise durum farklı olacak. Eşyayı bıraktığınız yere göre farklı olaylar gelişebilecek. Örneğin şehirde bir hançeri yere bırakırsanız, hançerin olduğu yere döndüğünüzde genç bir çocuk o hançeri almış olabilir. Bunun yanı sıra mesela bir grup adam o hançer'i bulabilir ve hangisinin o hançere sahip olacağına dair dövüşebilirler.
 
      İlk dergi taramalarına baktığımızda ise 3. kişi bakış açısı görüntüsünde büyük gelişme yaşandığını görüyoruz. Artık karakterimiz çevreyle çok daha uyumlu görünüyor. İstersek ekrandaki bütün işaretleri de kaldırmamız mümkün olacak, böylece oyunun dünyasını daha iyi hissedeceğiz.
 
     Önceden ziyaret ettiğimiz mekanları hızlı yolculuk seçeneği ile istediğimiz an ziyaret edebileceğimiz. Skyrim'de ejderhalar da şehirlere saldırabilecek. Anlaşılan ejderhalar başımıza büyük iş açacak.
 
     Oyunun ilk ekran görüntülerini aşağıda bulabilirsiniz. Grafikler gerçekten harika görünüyor. RPG severleri 2011 yılında mükemmel bir oyun bekliyor gibi görünüyor.