Yeni Bir Çalışma Klasik ve Eski Oyunların Zamanla Unutulduğunu Ortaya Koyuyor

Mehmet Tandoğan

 
 
Geldiğimiz noktada birçok eski ve klasik yapım bulunuyor. Bazı oyuncular bu yapımları nostalji hissi yaşamak adına dönem dönem deneyebiliyor ve oynayabiliyor. Ancak yapılan araştırmalar 10 oyundan 9'unun tamamen terk edildiğini ve bu yapımlara bir daha bakılmadığını ortaya koyuyor.
 
10 oyundan 9'u artık rafa kaldırılıyor
 
 
 
Video Game History Foundation tarafından yapılan çalışma klasik video oyunlarının yüzde 87'sinin 'kritik süreçte' olduğunu ortaya çıkarıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bu çalışma sonucunda oyuncuların 10 klasik oyundan 9'una bir daha bakmadığı ve tamamen bu oyunları unuttuğu ortaya çıkıyor. Ayrıca bu durum daha da artarak devam ediyor.
 
Software Preservation Network ile ortaklaşa yapılan bu çalışmada 2010'dan önce piyasaya sürülen oyunların yalnızca yüzde 13'ünün bugün ticari olarak bir başarı sağladığı ve kolayca bulunabildiği belirtiliyor. Yine yapılan araştırmalar sonucunda PlayStation 2 oyunlarının yalnızca yüzde 13'ünün günümüze ulaştığı bildiriliyor. 
 
Araştırmalar sonucunda temel olarak her yıl yüzlerce oyunun unutulduğu ve bir daha bakılmadığı anlaşılıyor. Bu oyunların bazılarının remaster veya remake sürümleri karşımıza çıksa da birçok oyun geçmişte kalmaya devam ediyor.
 
Peki sizin zamanında oynadığınız ve unutamadığınız oyun hangisi?