Cold Land İnceleme

Mehmet Tandoğan

 
 
Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere macera oyunu Cold Land’in kısa bir incelemesini yapacağız. Oyun görüldüğü üzere karlı bir haritada geçiyor. Oyunda ayı olarak oynuyoruz yavrumuzu bu oyunda kaçırıyorlar ve bizim de temel amacımız yavru ayıyı kurtarmak. Tabii bulmak için çeşitli bulmacaların olduğu bölümlere geçiş yapıyoruz buradaki bulmacalar oldukça basit çok fazla kafa yormaya gerek yok. Dolayısıyla kolayca bu bulmacaları da aşıyoruz.
 
Oyun içerisinde 3 bölüm bulunuyor kolaydan zora doğru bulmacalar karşımıza çıkıyor. Tabii bu bulmacalar ritüel şeklinde karşımıza çıkıyor. Yani birkaç farklı taştan oluşan ve bunları yakmamız gereken rünler diyebilirim.
 
Oyunun mekaniklerine bakacak olursak kısaca şöyle bahsedebilirim:
 
Oyunda zaten bir ayı olduğumuzu söyledim Burada koşabiliyoruz yürüyebiliyoruz ve kükreyebiliyoruz.  Oyunda karlı bir haritaya atlıyoruz haritada ilerledikçe toplamamız gereken parlak toplar bulunuyor.  bu topları toplamak bize bir fayda sağlamıyor ancak Steam üzerinde başarım kazanmak istiyorsanız bu topların hepsini toplamanız gerekiyor.  Bu topları toplamak size farklı farklı başarımlar kazandırıyor.
 
 
 
Oyun çok fazla uzun bir deneyim sunmuyor yaklaşık olarak bir saat içerisinde bile bitirilebilir bir oyun. Dolayısıyla çok fazla detaylı bir harita veya bir hikaye beklemeyin. Zaten bağımsız bir yapım olduğu için kısa bir oyun olarak karşımıza çıkıyor bu oyunu boş vakitlerinizde oynayabilirsiniz.
 
Oyuna Başlarken her bölgenin sonunda yukarıda bahsettiğim bulmacalar karşımıza çıkıyor bu bulmacalar ilk olarak bir farklı taş şeklinde karşımıza geliyor.  Diğer bölümde bu taşların sayısı artıyor Yani bu taşlara rün de diyebiliriz. Bizim amacımız bu taşların ışıklarını yakmak ve rünleri parlak bir seviyeye getirmek. Taş işini hallettikten sonra bir sonraki bölüm açılıyor ve direkt olarak bu bölüme geçiş yapıyoruz yani herhangi bir yüklenme ekranı vesaire yok.
 
Her bölümün sonunda bulmacaların taşları hem sayı olarak hem de zorluk olarak artıyor. Dolayısıyla bu taşları sıra sıra yakmanız gerekiyor. Bu sıralamaya da deneye deneye bulmanız lazım. Bulmaca işini hallettikten sonra son olarak zaten yavru ayı ile karşılaşma imkanınız artıyor.
 
Oyuna bir de teknik açıdan bakarsak:
 
 
 
Oyundaki ayı teknik açıdan yürümesi animasyonları birazcık geri düzeyde kalıyor zaten bu oyun için beklentileri yüksek tutmamız gerekiyor bağımsız bir yapım olduğundan dolayı bu beklentiyi her zaman düşük tutmamız lazım. Oyundaki ayı kükreyebiliyor koşabiliyor ve yürüyebiliyor. Oyun zaten sistem açısından da çok fazla bilgisayarlarınızı yoracak şekilde tasarlanmamış Dolayısıyla oyun içerisinde grafik ayarlarını isterseniz endişeye çekebilir isterseniz de en yükseğe çıkartabilirsiniz Bu sayede oyundaki grafik farklarını da görebilirsiniz ben en yüksek modda oynadım Etraftaki Karlı havanın hissiyatı ve sisli ortam biraz daha gerçekçi durdu. Dolayısıyla sizin de imkanınız varsa bu oyunu en yüksek grafiklerde oynayabilirsiniz en düşüğe alınca zaten kaplamalar sanki yokmuş gibi oluyor. Bir şeyin eksik olduğunu hissedebilirsiniz.
 
Cold Land oyunu tavsiye ediyor muyum?

Eğer çok çok oyunsuz kaldığınız bir dönemdeyseniz ve hiçbir beklentiniz olmadan kısa bir maceraya atılmak istiyorsanız bu oyunu deneyebilirsiniz. Ancak hiçbir beklentiniz olmasın. Bu oyuna tamamen kafanızı boşaltmak ve oyunda acaba neler olacak diye bir düşünce ile dalabilirsiniz. Oyunun teknik detaylarından ve hikâyesinden bahsettim. Zaten oyunda herhangi bir diyalog sistemi ve görev sistemi de yok. Yapmanız gerekenler basit: Karşınıza çıkan iki üç tane bulmacayı çözeceksiniz. Her şey bundan ibaret. Bulmacalar da zaten yukarıda bahsettiğim gibi çok zor değil. Bir iki sefer de bu bulmacaları çözebiliyorsunuz. Oyunda iki üç farklı bölge bulunuyor bu bölgeler birbirinden farklı değil. Hepsi karlı bir yerde geçiyor ve sadece bölgelerin yapısında birazcık farklılıklar oluyor. Kimi yerde çukur oluyor kim yerde daha tümsek alanlar oluyor. Bunun dışında herhangi bir detay bulunmuyor.

Bu tarz bağımsız ve küçük çaplı oyunları denemek istiyorsanız bu oyunu da kütüphanenize dahil edebilirsiniz zaten fiyatı çok değil. Herhangi bir beklentiniz olmadan bu oyundan kısa süreli olarak zevk alabilirsiniz. Boş vaktiniz varsa bu boş vaktinizi bu oyuna vakit ayırabilirsiniz.
 
Yani ben bir oyuncu olarak şunu söyleyebilirim. Her oyun aslında bir emeğin sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısı ile bir oyuna çöp demek veya baştan aşağı onun varlığını göz ardı etmek yanlış. Ancak bazı projeler belki toplumsal bir mesaj vermeye çalışır, arka planında art niyetli insanlar olabilir bu tamamen farklı bir durum. Nihayetinde bu tarz küçük çaplı projelere ve amatör çapta bir şeyler sunmak isteyen geliştiricilere gerçekten de destek vermeniz gerekiyor. Çünkü bu oyun belki de birisinin ilk projesi olabilir. Kendisini diğer projelerde daha çok geliştirebilir ve karşımıza farklı bir yapıda büyük çaplı veya orta çaplı bir oyunla gelebilir. 

Oyun Türkçe dilini destekliyor mu?

Oyun Türkçe dilini desteklemiyor ancak oyunda herhangi bir diyalog sistemi veya detaylı bir anlatım sistemi olmadığı için herhangi bir dil bilmenize de gerek kalmıyor. Oyunun menüsü sade ve standart. Direkt olarak başlayabilirsiniz ve oyunu 40 dakika veya maksimum 1 saat içinde bitirebilirsiniz belki daha da az sürebilir.
 
Gelelim oyunu fiyatına ve Steam'deki durumuna ve başarımlara:
 
 
 
oyun şu anda 4 lira 20 kuruşluk bir fiyatla satılıyor sadece İngilizce dil desteği bulunuyor. Oyunda 5 adet Steam başarımları bulunuyor. İlk başarımı kazanmak için bir kere kükremeniz gerekiyor. Bunu da e tuşu ile yapabilirsiniz. İlk baş aramanızı bu şekilde kazanabilirsiniz. İkinci başarıma gelecek olursak: İkinci başarım ise 50 tane bu yıldızlardan toplamanız gerekiyor Yani oyun içerisinde zaten karşınıza çıkan bu parlak yıldızları toplarsanız, toplamda 3 başarım kazanabilirsiniz. 50 tane Yıldız topladıktan sonra bunu 100 yaparsanız yeni bir başarım kazanabilirsiniz en sonunda ise 200 tanesini toplarsanız da (yani bu haritada yer alan tüm yıldızları toplamanız gerekiyor) yeni bir başarım elde edersiniz. En sondaki başarım ise yavru ayı kurtarmanız da alakalı yavru ayı kurtarırsınız bu son başarımı da elde etmiş olursunuz.
 
Oyunda çok fazla incelenecek bir durum yok bu oyunu sizlere boş vakitlerinizi oynamanız için önerebilirim. Ancak yukarıda da dediğim gibi beklentinizi düşük tutmakta fayda var yani herhangi bir beklentiniz olmasın. Yine oyundaki ayı animasyonları birazcık kütük durabiliyor. Bunun yanı sıra oyun içerisinde yapacağınız şeyler çok kısıtlı sağdan sola koşabiliyoruz vs. Eğer boş vaktiniz varsa ve bunu değerlendirmek istiyorsanız hem de başarım canavarı iseniz bu oyunu oynayabilirsiniz ve kısa sürede zaten oyun sona eriyor.
 
Burada bir incelemenin daha sonuna geldik. Daha farklı oyunlara ve bağımsız yapımları göz atmamı istiyorsanız sizi de yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Boş vakitlerimde bu oyunları oyna hep sizler için kısa bir inceleme şeklinde sunabilirim bu şekilde karşılıklı olarak etkileşim bizi de arttırabiliriz diye düşünüyorum.
 
 
 
Son olarak oyun ne zaman çıktı kim tarafından yapıldığı bu detaylardan bahsedelim:

Oyun, Day Art’s Games Tarafından geliştirildi ve yayınlandı. Oyun 26 Mayıs 2022 tarihinde PC platformunda piyasaya sürüldü. Oyun karşımıza yürüme simülasyonu ve macera türünde çıkıyor.
 
Geliştiricinin tek oyunu sadece bu değil. Birçok oyun yine bu geliştirici ve yayıncı tarafından piyasaya sürüldü. Bu oyunları isimlerine bakacak olursak: Richard West and the Golden mask, Another cat in dungeons, Ballon Jump, A Cat in dungeons ve daha fazlası yer alıyor. Yine bu geliştiricinin ve yayıncının bahsettiğim bu oyunlara bakmak isterseniz aşağıda linkini bırakıyorum. Oyunların fiyatları zaten yüksek değil en yüksek olan oyunun fiyatı 8 lira 20 kuruş.8 lira 20 kuruş olan oyunun adı da Richard West and the Golden mask Bu oyun karşımıza parkur bulmaca-macera türünde karşımıza çıkıyor. Bir yandan 3D sanat stilini bizlere sunuyor ve etrafı keşfedebileceğimiz bir dünyayı bizlere aktarıyor.
 
https://store.steampowered.com/developer/dayarts
 
Oyunun linki: https://store.steampowered.com/app/1991470/Cold_Land/