Ubisoft'un Yeni Korsan Oyunculuk Önlemi: Vuvuzela!

Levent Polater

 
 
    2010 Dünya kupasının baş belası plastik aleti vuvuzelalardan kurtulduğunuzu mu sanıyorsunuz? Çok yanılıyorsunuz. Bu sefer vuvuzelalar video oyunlarında kafamızı şişirmeye geliyorlar.
 
    Ubisoft, bu sefer çok farklı bir korsan önlemi getirmeye hazırlanıyor. Ne DRM, ne de serial kodu... Bu sefer korsan oyuncuları vuvuzelalar yakacak.
 
    Ubisoft, Michael Jackson: The Experience'ın DS versiyonuna Güney Afrika'da düzenlenen son Dünya Kupasında ortaya çıkardığı gürültü yüzünden çok eleştirilen vuvuzelaları koymaya karar vermiş. Michael Jackson ve vuvuzela... "Ne alaka?" dediğinizi duyar gibi oldum. İşin aslı şu, Eğer oyunu DS'te korsan yollardan oynarsanız, her yerden vuvuzelalar çıkıp o berbat korna sesleri ile sizi rahatsız edecek ve oyunu oynamanızı imkansız hale getirecek.
 
    Buna benzer bir korsan önlem uygulaması daha önce 90'lı yılların Amiga oyunu Mega Lo Mania'da görülmüştü. İnsanlar oyunun kopya versiyonunu oynamaya çalıştıklarında 'PIRATE!' lafı oyundaki tüm alanı sarıyor ve oyunu oynanamaz hale getiriyordu. Ubisoft'un buradan esinlenip esinlenmediğini bilemeyiz ama oldukça yaratıcı ve rahatsız edici bir uygulama getireceğini söylemek yanlış olmaz.