Phil Spencer Geliştiricilerin Xbox Game Pass'ten Nasıl Para Kazandıklarını Açıkladı

Gazali Çetinkaya

 
Düşük bir aylık ücret karşılığında 100'den fazla oyuna erişim imkanı sunan Xbox Game Pass oyuncular için çok avantajlı bir hizmet. Peki ya geliştiriciler için?

Xbox patronu Phil Spencer, The Verge ile gerçekleştirdiği röportajda, geliştiricilerin Xbox Game Pass üzerinden nasıl para kazandığını açıklamaya çalıştı.

Geliştiricinin isteğine göre şekillenen anlaşmalar yapılıyor. Örneğin, orta ölçekli bir geliştirici "Eğer bize şu an şu miktarda ödeme yaparsanız oyunumuzu çıkışında Xbox Game Pass'e koymak istiyoruz." diyebiliyor. Microsoft ise bu geliştiricilerin "oyunlarının başarısı açısından onlara bir zemin oluşturuyor. Getiri sağlayacaklarını biliyorlar."

Microsoft bazı durumlarda oyunun geliştirme masraflarının tamamını karşılıyor ve geliştirici oyunun dijital ve kutulu satışlarından direkt olarak kâra geçiyor. Xbox Game Pass aboneleri bir oyunu kalıcı olarak satın almak isterse özel indirimden faydalanabiliyor. Microsoft ayrıca oyunu PlayStation, Switch ve PC'de diğer mağazalarda yayınlamasına izin verirse geliştirici oradaki satışlardan da kâr elde ediyor.

Çıkışından bir süre geçmiş ve satışları durmuş bir oyunun geliştiricisi de gelip "Bize şu miktarda ödeme yaparsanız oyunumuzu Xbox Game Pass'e eklemek istiyoruz." teklifinde bulunabiliyor. Bazı geliştiricilerle de kullanım ve mikro ödemeler bazında anlaşma yapılabiliyor. Phil Spencer'ın belirttiğine göre Xbox Game Pass ilk çıktığında geliştiriciler kullanıma göre anlaşmalara pek sıcak bakmıyormuş.

"İlk başladığımızda, tamamen kullanım bazlı bir modelimiz vardı. Ortaklarımızın çoğu şöyle diyordu: 'Evet, evet. Anladık ama biz buna inanmıyoruz ve siz bize parayı önceden verin.'"

Phil Spencer ayrıca Xbox Game Pass'in çok farklı oyunların ortaya çıkmasını sağladığını belirtti.

"Netflix'te olan ve NBC, CBS veya ABC gibi platformların eski modelinde asla yeşil ışık alamayacak fakat başarılı olabilecek içerikler var. Umudum Xbox Game Pass'in de aynı seviyeye gelmesi."