FIFA 21 - İnceleme

Özgür Eroğlu


Kendini oyuncu olarak tanımlayan ya da bir şekilde oyun dünyasına giriş yapmış olan insanların büyük bir kısmı, hayatının bir bölümünde mutlaka bir futbol oyunu oynamıştır. Fifa veya PES’ten bahsetmiyorum elbette sadece. Daha öncesinde çıkan oyunlar da var. Ancak ne yazık ki özellikle 2000 yılından sonra Fifa ve PES, bu türü domine etmeye başladı ve başka hiçbir stüdyodan futbol oyunu görememeye başladık. Fifa ve PES yarışında uzun bir Fifa üstünlüğünün ardından, 2008 yılından sonra PES’in üstünlüğü başladı. 2014 yılından sonra da tekrardan Fifa üstünlüğü başladı ve açık konuşmak gerekirse hala Fifa üstün konumda. Elbette satış sayısı olarak diyorum. Her yıl Fifa fazlaca eleştiriliyor olsa da satış sayısı anlamında PES’in oldukça önünde oluyor. Özellikle bu yıl ise firmaların ne yapacağı oldukça merak ediliyordu. Sonuçta hem bir nesil geçişi olacak hem de geliştirme sürecinin en önemli kısımları salgına denk geldi. Bu iki sebepten dolayı da yılın ortasında PES dürüst davrandı ve yeni bir oyun çıkartmayacaklarını, sadece büyük ölçekte bir güncelleme yapacaklarını açıkladı. Elbette transfer dışında yenilikler vardı, ancak çok da büyük yenilikler değil. Takdir edilmesi gereken bir hareket olduğunu söylemek gerek. Bir de rakibi Fifa’ya bakalım. Çoğu yeni oyunda, transfer güncellemelerinden başka bir yenilik getirmeyen Fifa, bu yıl hem yeni nesil konsollar için hem de güncel konsollar için yeni bir oyun çıkartacağını açıkladı ve öyle de yaptı. FIFA 21’in güncel konsollar için olan sürümün çıkış tarihi geldi. Peki dedikleri gibi yeni bir oyun yapmışlar mı, yoksa sadece transfer güncellemesi mi gelmiş?

Her yıl Fifa çıktığında insanlar ikiye bölünüyor. Oynanışta hiçbir şeyin değişmediğini söyleyenler ve oynanışın hızlandığını veya yavaşladığını söyleyenler. Fifa’nın fizik mekaniklerini son derece iyi yaptığını zaten biliyoruz. Her yıl farklı pozisyona odaklanıyorlar ve o pozisyonda işleri değiştirdiklerini söylüyorlar. Evet, ufak ufak değişiklikler elbette oluyor ve bu değişiklikler oynanışı biraz etkiliyor. Ama bu yeniliğe alışmanız sadece 1 maçlık bir süreye sahip. Sonrasında sanki aynı oyunu oynuyormuşsunuz gibi geliyor. Bir de yenilik olarak frikik, korner ve penaltı kullanma gibi mekanikleri değiştirip duruyorlar. Bu mekaniklerin değişmesini isteyen var mı bilmiyorum ama bana göre FIFA 08’deki mekanikler gayet yeterliydi. Biraz geliştirilip o şekilde sunulabilirdi, sıfırdan yapmaya ne gerek vardı bilmiyorum. Kısaca her yıl oynanış anlamında yenilik vaat ediyorlar, ancak çoğu oyuncu bu yeniliği fark etmiyor bile.


İnceleme yazımıza da aslında bu yenilikler ile başlayalım. Bildiğiniz üzere FIFA 19 ile birlikte oyuna özel modlu maçlar eklendi. Kuralsız, İlk Ulaşan ve Mücadele gibi oyun modlarının olduğu yeni bir özellik eklendi. Bu modlara FIFA 20’de de devam edildi ve ekstra yeni modlar eklendi. Bu yıl da bu modlar devam ediyor, ancak yeni bir mod eklenmemiş. Daha önce ne varsa onlar var sadece. Santra modunda yenilik olarak sadece şunları gördüm. Artık istediğiniz bir final maçını seçerek direkt olarak oynayabiliyorsunuz. Volta moduna da bahsettiğim, özel kurallı maçlar eklenmiş. Yani artık bir Volta maçını dilerseniz özel kurallı bir şekilde oynayabilirsiniz. Son olarak da oyunun zorluk seviyesinde küçük bir değişiklik eklenmiş. Önceden bildiğiniz gibi Efsanevi’den sonra Seçkin zorluğu bulunurdu. Ancak bu sefer Seçkin zorluğu kaldırılmış. Onun yerine Efsanevi zorluğuna aldığınızda isterseniz Rekabetçi Modu açarak oyunun zorluğunu biraz daha arttırabildiğiniz bir seçenek eklenmiş. Ama açmanızı tavsiye etmiyorum. Açtığınız zaman rakip oyuncu boş kaleye şut çekmek yerine kendi kendine çalım atmaya devam ediyor. Elbette mübalağa yaptım, ancak yine de bazen gerçekten oldukça saçma yerlerde vurmak yerine çalım atmaya çalışıyor rakip oyuncu.

Oyunun modları özelinde baktığımızda bu sene en büyük değişiklik sanırım Kariyer Modu’nda. Aslında bu kısımda da şunu belirtmek istiyorum. Kariyer Modu benim her yıl, hiç olmasa bile en azından 10 saatimi harcadığım bir mod. Kariyer Modu’nda en çok canımı sıkan şey ise maçı simüle ettiğinizde, kritik anlarda maça müdahalede bulunabilme özelliğinin kaldırılmasıydı. Çok kullandığım bir özellikti, ancak nedense bu özelliği tamamen kaldırmışlardı. Bu sene ise kendilerinin sildiği bir özelliği oyuna tekrar ekleyip yenilik olarak sunuyorlar. Bu “yenilik” durumuna kızmamamın tek sebebi ise eskisi gibi eklememiş olmaları. Bazı yenilikler eklenmiş ve açıkçası uğraşılmış. Artık maçı simüle ettiğiniz zaman oyun küçük çaplı Football Manager oyununa dönüşüyor. Simüle ettiğiniz maça dilediğiniz zaman girip kendiniz oynayabiliyor, hatta sonrasında da çıkıp tekrar kaldığı yerden simüle edebiliyorsunuz. Örneğin; frikiklerde kendinize güveniyorsanız, frikik olduğunda girip kullanıp sonra çıkabilirsiniz. Ya da sonuna kadar oynayabilirsiniz. Eğer oyuna girmek istemeyip sadece oyuncu değişikliği ve taktik değişikliği gibi şeyler yapmak istiyorsanız da direkt olarak ekrandan oyuna girmeden müdahale edebiliyorsunuz. Dilediğiniz zaman da maçın tamamını simüle ederek direkt sonucu görebiliyorsunuz. Bu özelliğin tekrar eklenmesi FIFA 21’de en sevdiğim şey oldu. Bu özellik dışında Kariyer Modu’nda artık antrenmanları da daha rahat bir şekilde simüle edebiliyorsunuz. İstemezseniz de antrenmanları kendiniz ayrıntılı bir şekilde her oyuncu için ayrıca özelleştirerek yapabilirsiniz. Kısaca Kariyer Modu artık daha kullanışlı ve keyifli bir hale gelmiş. Dilerseniz detaylıca bakabiliyorsunuz ya da sadece maçlara odaklanabiliyorsunuz.

Oyun modları kısmını bitirmeden önce Online modlardan da kısaca bahsedeyim. Online modlarda öyle anlatılacak büyük bir değişiklik yok. Ancak ilerleyen süreçte Esporcuların bu konudaki eleştirileri daha yararlı olacaktır. Açık konuşmak gerekirse Online Sezon dışında Fifa’nın online modlarını çok oynamıyorum. Yine de her sene girip birkaç saat harcarım. Birkaç saatlik tecrübemde de bir değişiklik göremedim.


Oyunun en çok değişiklik beklenen kısmı grafikleri ve oynanışı elbette. Grafik kısmından hızlıca bahsedelim. Şu anda erişime açılmış olan oyun, oyunun güncel konsollar için olan sürümü. Yani PlayStation 4 ve Xbox One. Grafiksel anlamda oyunun bir gelişimi olacaksa bunu asıl olarak yeni nesil konsollarda göreceğiz. Oyun yeni nesil konsollar için de bu yıl içerisinde yayınlanacak. Şu an için oyunun grafik kalitesine baktığımızda ufak bir gelişim olduğunu görebiliyoruz. Ancak birkaç maç oynadıktan sonra grafikler yine aynı geliyor, daha doğrusu başka bir oyuna geçtiğinizi fark etmiyorsunuz. Ancak ekstra olarak şunu belirteyim, taraftarların suratları daha gerçekçi duruyor. Aynı durumu ne yazık ki oyuncular için o kadar söyleyemeyeceğim. İster istemez bir gelişme elbette var, ancak bu gelişme yeni bir oyun çıkartacak kadar büyük bir gelişme değil. Türkiye’de oynayan futbolcu suratlarında da yine pek bir benzerlik göremiyoruz.

Bahsedilmesi gereken bir diğer önemli kısım ise oynanış mekanikleri. Bildiğiniz gibi her sene oyuncular oynanış kısmında oyunun belirli bir sorunundan yakınırlar. Momentum, kaleci yapay zekâsı, defans oyuncularının bağımsız hareket etmesi ve bunun gibi daha birçok sorun. Her sene Electronic Arts bu sorunları çözdüğünü söyler ama her yıl başka bir sorun çıkar. Sadece eğlence için oynayanlar da değil bu tarz sorunlar Espocular da yaşıyor. Bu sene de yine aynı şey olacaktır, ancak bunu anlayabilmek için oyunda gerçekten uzun süreler geçirmek gerekiyor. Şu an için ara paslarda bazı farklılıklar olduğunu söyleyebilirim. Pozitif olarak da defansın daha iyi olduğunu, ancak yapay zekânın bazen kendince hareket ettiğini söyleyebilirim.


Oyun fiziğine baktığımızda ise Fifa’nın bunu yıllardır iyi yaptığını söyleyebiliriz. Özellikle top fiziği konusunda oldukça başarılılar. Topun neredeyse birebir hareket etmesi dışında oyuncular da genel olarak fiziğe uygun hareket ediyor. Yani bir şut çekmeden önce, oyuncunuzu da konumlandırmanız gerekiyor. Bu başarı bu oyunda da devam ediyor ki zaten çok da geliştirmeye gerek olmayan bir yer. Ancak oyuncu hareketlerinde bir gelişim olduğunu söyleyebilirim. Oyuncuların topu kontrol etmesinde, taşımasında ve diğer durumlarda bir gelişim olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kalecilerin hamleleri biraz daha gerçekçi olmuş. Her yıl geliştirdikleri dönen top durumu da bu yıl biraz daha gelişmiş. Normalde bildiğiniz gibi topun kaleciden dönmesi için birkaç farklı dönen top fiziği vardı ve aşağı yukarı kaleye şut çektiğinizde nasıl geri döneceğini tahmin ediyordunuz. Bu durum birkaç yıldır daha gerçekçi bir halde ve bu yıl da biraz daha gelişmiş. Daha önceden sektiğinde kornere gideceğini gördüğünüz top, aynı tarzda bir pozisyonda şut çektiğinizde başka bir şekilde dönebiliyor. Bu da oyunu biraz daha gerçekçi kılmış.

Seslerden de kısaca bahsedeyim. Sunucu ve yorumcu sesleri her sene olduğu gibi yine muazzam. Pas verdiğinizde toptan çıkan ses biraz artmış ve daha tok bir ses haline gelmiş. Ama bir yerden sonra dikkatinizi bile çekmiyor. Son olarak da müziklerden bahsedelim. FIFA’nın müzik tarzını hepiniz biliyorsunuzdur. Yine o tarzda müzikler mevcut. Hareketli ve tempoyu sürekli yukarıda tutan şarkılardan oluşuyor. Şarkıların arasında günümüzde popüler olan şarkılardan da birkaç tane mevcut.


Toparlayacak olursak öyle ahım şahım bir yenilik ve gelişim oyunda ne yazık ki ben göremedim. Ancak dürüst olmak gerekirse beklediğimden daha fazla yenilik var. Hem salgın hem de nesil geçişinde direkt olarak FIFA 20’nin aynısını sunarlar diye düşünmüştüm. Özellikle Kariyer Modu’ndaki gelişim hoşuma gitti. Online modlar aynı kalmış ki oyucular o kısımda zaten bir farklılık beklemiyordu. Grafiksel gelişimi yeni nesil versiyonunda göreceğiz, oynanış anlamındaki geliştirmeler ve iyileştirmeler de her zamanki gibi. Bazı sorunlar çözülmüş evet başka sorunlar da eklenmiş.

Kısaca yine çok bir gelişim olmadığını ama beklediğimden daha çok geliştirildiğini söyleyebilirim. Kimler almalı peki? Zaten FIFA’nın online modları için oynuyorsanız büyük ihtimalle çoktan ön sipariş vermişsinizdir veya satın almışsınızdır. Ancak bunun dışında arada eğlencelik girdiğiniz veya arkadaşlarınızla arada sırada turnuva yaptığınız için almayı düşünüyorsanız, bu seneyi pas geçebilirsiniz. Veya EA Play’e gelmesini bekleyebilirsiniz. FIFA 2022 ile birlikte hem şu anki sorunlar çözülecektir hem şu anki olumlu farklılıklar kalacaktır hem de yeni neslin farkını rahat bir şekilde hissedeceğizdir. Bildiğiniz gibi nesil geçişlerinde her iki nesle de çıkan üçüncü parti oyunların, iki nesil arasında çok büyük bir farkı olmuyor. Bu yüzden yeni neslin farkını FIFA 21’de değil de FIFA 22’de görme ihtimalimiz daha yüksek. Her şeye rağmen oyunu satın almak isterseniz, 9 Ekim’den itibaren PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch’te bulabilirsiniz. Ayrıca yine bu yıl içerisinde de yeni nesil konsollar için de çıkışını gerçekleştirecek.