Forza Motorsport 4
Alkan Adakaner

Sayfa 1

Önceki nesilde konsol pazarına giren Microsoft’un bu pazarda başarılı olmasını kim bekliyordu. Evet, Microsoft gerçekten de çok güçlü ve zengin bir firma, ama bu her alanda başarılı olmak için yeterli mi? Yeterli olmadığını firmanın başka alanlardaki yatırımlarına bakarak anlamamız mümkün. Konu konsol pazarına gelince Microsoft’un başarılı olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Geçen nesilde satış bazında rakibi Sony’nin yanına bile yaklaşamayan Microsoft en azından Nintendo ile rekabet edebilmeyi başarmıştı. Bu nesilde ise Nintendo’nun büyük yükselişi karşısında bir şey yapamayan Microsoft şu an için Sony’den daha fazla ev konsolu (Xbox 360 vs PS3) satmış durumda. Bunda da en büyük pay Xbox Live’ın yanı sıra konsolunun kendine özel oyunları diyebiliriz.
Xbox denilince aklımıza Halo, Gears of War, Fable gibi önemli oyunların yanı sıra Forza Motorsport serisi de gelecektir. Geçen nesilde Xbox ile oyun dünyasına adım atan bu seri Xbox 360’ta da başarılı oyunlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Üstelik geçen nesilde Forza Motorsport’un Gran Turismo serisinin gerisinde olduğu konusunda genel bir görüş birliği varken bu nesilde ise Gran Turismo ile rahatlıkla kıyaslanabiliyor, hatta bazı oyunculara göre Sony’nin efsane yarış serisinden daha iyi bir duruma da geldi. Aslında Forza Motorsport serisinin Gran Turismo ile kıyaslanmasının doğal hale gelmesi bile bu serinin başarısını gözler önüne seriyor. Ne de olsa Gran Turismo serisi taraflı tarafsız herkesin saygısını kazanmıştır. Eğer yarışı oyunlarından bahsediyorsak Gran Turismo’dan bahsetmemek imkansız. Şimdi Forza Motorsport serisi de benzer bir saygıyı hak edecek derecede kaliteli bir hale geldi. Yarış oyunlarından bahsediyorsak Forza Motorsport serisinden bahsetmemek olmaz.
Xbox 360’a 8 Haziran 2007’de Forza Motorsport 2 ile adım atan bu seri 2009’da serinin 3. oyunu ile çok büyük bir başarı yakaladı. Yine aradan 2 yıl geçtikten sonra bu defa karşımızda Forza Motorsport 4 var ve geliştirici Turn 10 Studios yine yapmış yapacağını. Her iki yılda bir yeni serinin yeni bir oyununu hazırlayan Turn 10 studios gerçekten de her yeni oyundaki farklılıklarla oyuncuları bu seriye tekrar çekmeyi başarıyor. Forza Motorsport 4 de birkaç yeni yol ve arabanın ötesinde Auto Vista adlı önemli arabaları yakında tanıyabileceğimiz bir sistem ve en önemlisi Kinect desteği ile ilgimizi çekmeyi başardı. Tabi yenilikler arasında sürüş dinamiklerini daha iyi hale getirmek ve grafiksel olarak daha az hataya sahip olan bir oyun yapmak da sayılabilir. Şimdi oyuna yakından bakalım.
Sayfa 2

Play Career bölümü adından da anlaşılacağı gibi çeşitli dünya pistlerini gezip çok sayıda yarışa katılabileceğiniz bölüm oluyor. Career moduna girdiğinizde burada World Tour adlı mod ile karşılaşacaksınız. Bu modun Forza Motorsport 3’teki “Season” moduyla aynı olduğunu belirtmeliyiz. Burada doğrudan normal yarışlara katılabileceğiniz gibi ayrıca Drift, Multiple-heat ve Autocross gibi seçenekleriniz de mevcut. Eminim bu seçeneklerden en az bir tanesi çok hoşunuza gidecektir. Yarış dünyasındaki kariyerinize ise Amerika, Avrupa ve Japonya’daki çeşitli pistlerde yarışarak adım atıyorsunuz. Tabi öncelikle bazı sürüş testlerini de halletmeniz gerek. 30’dan fazla pistin bulunduğu oyunumuza Hockenheimring, Infineon Raceway ve Indianapolis Motor Speedway gibi gerçek hayattan yeni pistlerin yanı sıra “Bernese Alps” adlı yeni kurgusal pist de eklenmiş. Ben en çok Bernese Alps’i beğendiğimi söyleyebilirim. Buradaki mükemmel tasarım eminim sizin de dikkatinizi çekecektir.
Forza Motorsport 4’teki araba sayısı da sizi memnun edecek kadar fazla. 80 civarında firmanın 500’den fazla arabasının bulunduğu oyunumuzda seride ilk defa Porsche bulunmuyor. Electronic Arts’ın bu firmanın oyun haklarına sahip olması ve Microsoft’a Forza Motorsport 4’te bu haklarını kullanma imkanı vermemesi maalesef bu marka ile karşılaşmamızı engelliyor. Yine de üzülmenize gerek yok, çünkü oyundaki araba sayısı yeterli olduğu gibi bu arabaların tıpkı Forza Motorsport 3’teki gibi dış görünümlerini değiştirmeniz mümkün. Turn 10’nun renksel tasarım konusunda bu kadar ayrıntılı seçenekler sunması gerçekten sevindirici. Sadece bu özellik için saatlerinizi harcamak isteyebilirsiniz. Bu arada Limited Collectors Edition’ı alanların daha fazla arabaya sahip olacaklarını da belirtelim. Zaten önümüzdeki günlerde yeni indirilebilir içeriklerle karşılaşacağız.
Oyunun career modunda yeterince zaman harcadığınızı düşünüyorsanız veya gerçek yarışçılarla yarışmak istiyorsanız çoklu oyunculu modlara da yönelebilirsiniz. Bu modda da Forza Motorsport 3’e göre en büyük yenilik artık 8 yerine 16 kişilik yarışlara katılıyor olabilmeniz olmuş. Tabi 16 kişilik yarışlar offline modlarda da bulunuyor. Tabi online modda araba kulüpleri yaratabilir, garajınızdaki arabaları arkadaşlarınızla paylaşabilir veya arabalarınızı satışa çıkarabilirsiniz. Bence online modları oynamadan Forza Motorsport 4’ün zevkini tam olarak çıkarmanız mümkün değil. Tamam offline modlarda da yapay zeka çok gelişmiş, ama mesela Career modunda yapay zeka seviyesini değiştirme imkanınız yok. Online yarışlarda ise birbirinden çok farklı seviyelerde rakiplere karşı yarışmanız mümkün.
Sayfa 3

Tamamen dopdolu içerikler sunan Forza Motorsport 4’ün en merak ettiğiniz yanlarından birisinini de grafikleri olduğuna eminim. Eğer Forza Motorsport 3’ü oynadıysanız grafiklerin ne kadar başarılı olduğunu bilirsiniz, yine de o oyunda bazı eksiklikler vardı öyle değil mi? İşte Forza Motorsport 4’e bu eksikliklerin neredeyse tamamı düzeltilmiş. Mesela çevre tasarımı tam anlamıyla harika. Özellikle çevredeki ışıklandırma efektleri tam anlamıyla büyüleyici. Mesela karlardan yansıyan ışık, yoldaki yansımalar sizi görsel şölene davet ediyor. Arabaların görünümüne ise diyecek hiçbir şey yok, tam anlamıyla Xbox 360’ın gücü kullanılmış. Özellikle kokpit kamerasında kendinizi gerçek bir yarışta hissedebilirsiniz. Yine de hasar modellemesinde bazı küçük sorunlar var. Örneğin bir yere çarptığımızda arabaların üzerindeki çiziklerin boya gibi görünmesi bir eksiklik sayılabilir. Ayrıca farklı hava şartlarının olmaması, gece yarışları ve farklı hava koşulları hiç kuşkusuz oyunun atmosferini geliştirebilirdi. Malesef Turn 10 studios bu konuları atlamış.
Genel olarak grafiklere baktığımızda şikayet etmek bir yana ekrana hayranlıkla baktığımı söyleyebilirim. Grafiklere çok önem veren birisi olmasam da böyle mükemmel grafikler insanı oyuna tam anlamıyla bağlıyor. Tabi oyunun müziklerini de es geçmemek gerek. Oyuna başladığımda yorgundum ve baş ağrım vardı, ama menü müzikleri o kadar harika ve rahatlatıcı ki resmen ilaç gibi gelmişti. Oyunun başarılı menülerinde müzikler sayesinde huzur içinde sıkılmadan dolaşıyorsunuz. Oyun içinde ise bu müzikler daha hareketli hale geliyor ve sizin hız tutkunuzu harekete geçiriyor. Her ne kadar oyunda daha fazla parçanın olması gerektiğini düşünsem de sanırım bu konuda da aç gözlü olmamak gerek; çünkü her zaman daha fazlasını isteyeceğiz. Forza Motorsport 3’ün ödüllü bestecisi Lance Hayes yine harika bir iş çıkarmış. Sanırım bu yıl da bazı ödüllere aday gösterilebilir. Tabi bu konuda Dirt 3 gibi bir rakibinin olduğunu da unutmamak gerek.
Tabi ki araba yarışlarında en önemli konu oynanabilirliğin nasıl olduğudur. Eğer bir yarış oyununun oynanabilirliğinde sorun varsa bu sizi oyundan rahatlıkla soğutabilir. Neyse ki Forza Motorsport 4’te bu tür bir sorunla karşılaşmanız imkansız. Fren desteği ile oynarken bile oyun bunu size hissettirmemek ve oynanabilirliği baltalamamak konusunda çok iyi bit iş çıkarıyor. Tabi fren desteğini kaldırıp simülasyon öğelerini arttırdığınızda da çok dikkatli olmazsanız en küçük bir dönemeci bile geçmeniz mümkün olmayacaktır. Özellikle direksiyon seti kullananlar bu gerçekçiliği en iyi biçimde hissedecekler ve oyundan daha fazla zevk alacaklardır. Kinect kullanıcıları ise kafamızın hareketlerine göre değişen kamera açılarına sahip olmanın yanı sıra sadece ellerini kullanarak hiç bir tuşa basmadan oyunu oynayabilirler. Kinect ile oyunu oynamak olabildiğince kolay, ama sakın arabayı “mükemmel” kullanabileceğinizi düşünmeyin. Oyunu Joy Pad ile oynamak kesinlikle çok daha kolay olmuş. Anlayacağınız genel olarak kontrol sorunu yaşamayacaksınız.