Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Yeni iPhone'a Genel Bir Bakış


 
     Bir kaç ay önce Gizmodo sitesinin ele geçirdiği fotoğraflar ile iyice gündeme gelen yeni iPhone modelinin tanıtımı sonunda gerçekleşti. iPad ile zaten oldukça hareketli bir döneme giren Apple, WWDC konferansında yeni iPhone modeli olan iPhone 4'ün de beklenen tanıtımını yaptı.
 
     Akşam saatlerinde, yani konferansın devam ettiği dakikalarda iPhone 4'ün duyurusunu yapmış ve sahip olduğu yenilikler ile daha detaylı bir şekilde karşınızda olacağımızı söylemiştik.
 
     iPhone'u bir çok kez kullanmama rağmen şu ana kadar almamıştım. Bunun bazı sebepler dışındaki en büyük nedeni ise iPhone'un en büyük sorunları olan video, multitasking gibi olmayan özellikleri idi. Bugün ise Apple'ın yaptığı sunum ile beni oldukça etkilediğini söylemeliyim. Çünkü zaten oldukça kullanışlı olan iPhone, yeni modeli ile birlikte varolan tüm eksiklerini de gidereceğe benziyor. 
 
     Öncelikle haberimde bir karşılaştırma durumu yapmayacağımı belirtmeliyim. Yani piysada bulunan bir çok kaliteli ve benzer özelliklere sahip telefon var. Bu durumun birazda zevke ve tercihe hitap ettiğini sanırım kabul etmek gerek.
 
 
- Yeni iPhone kasa olarak paslanmaz çelikten oluşuyor. Ayrıca bu çelik yapı telefonda anten görevi de görüyor. iPhone'un ekran kısmı için gelen açıklama ise bir plastikten 30 kat daha sert olduğu yönünde. Yani eski modellere göre daha sağlam bir telefon ile karşılaşacağımızı söyleyebiliriz. Ayrıca eski modellerden daha ince bir yapıya sahip.
 
- Kamera özellikleri ise önceki sürümlere göre bir hayli geliştirilmiş. Telefonun ön ve arka yüzünde bir kamera bulunuyor. Arka kısımdaki kamera, aynı zamanda Led flaş özelliğini de barındırıyor. 5 megapixel olan kamera da ayrıca 5xdijital yakınlaştırma özelliği de bulunuyor.
 
- Video çekme özelliğine de sahip olan iPhone 4'ün en şaşırtıcı yönü ise bu noktada ortaya çıkıyor. 960x640 çözünürlüğe sahip olan cihazda aynı zamanda 720P video çekim imkanıda sunulmuş. Bu video çekimi için ayrıca 30 FPS oranı olacağı söyleniyor.
 
- Apple'ın A4 işlemcisini kullanan iPhone 4, oldukça güçlü bir yapıya sahip. Multi tasking olayı da bu durumun en büyük kanıtlarından birisi. Steve Jobs, konferans sırasında bu özelliği göstermek için bir çok usnuru kullandı. Maillerine bakıp çeşitli uygulamaları açan Steve Jobs, ayrıca bu özelliğin şimdiye kadar bazı nedenlerden dolayı olmadığını ve bundan sonra ise en kaliteli ve iyisinin kendilerinde olduğunu da esprili bir şekilde dile getirdi.
 
 
- Batarya ömrüde bir hayli yükseğe çekilen cihazda 10 saate kadar yüksek çözünürlükte film veya 40 saatlik müzik keyfi yaşanabilecek.
 
- 720p video çekimi ile öne çıkan iPhone 4'ün kullandığı iOS4 ile birlikte iMove uygulaması da kullanılabilecek. Apple Store'dan yaklaşık 5$'a satılan bu uygulama ile telefonuzuzla çektiğiniz videoları gene telefonunuz üzerinden düzeltmelere gidebileceksiniz. iOs4'ün bu ay içinde tüm modeller için çıkacağını da belirtelim. Buna rağmen iPad Touch ve iPhone 3G modeline sahip olan kullanıcılar yeni sistemin bazı özelliklerini kullanamayacaklar.
 
- iPhone'un oyunlar ve kontrol yönünden bir diğer yeniliği ise pusula kontrolü de diyebileceğimiz "Core Motion" sistemi. Çok daha hassas bir hareket algılamaya sahip olacak olan iPhone 4, altı eksende kontrol imkanı sağlayacak. Yani oyunlar için oldukça önemli olan ve hemen hemen her oyunda karşılaştığımız harekete duyarlı sistem, yeni iPhone'da daha hassas bir şekilde karşımıza çıkacak.
 
- iPhone 4 ile birlikte, Apple yeni ürününe daha farklı yazılımlar ile gelecek. iPad'te de bulunan ve benimde en beğendiğim özelliklerinden biri olan iBook ile, kendi kütüphanenize sahip olabileceksiniz. E kitap ve e-dergi gibi uygulamaları iPhone 4'te daha rahat takip edebileceksiniz.
 
 
- Wi-fi üzerinden de kullanılabilen Face Time için ise Apple oldukça umutlu. Oparatörler ile görüşmelere başlayan firma videolu konuşmaların bu yıl iyice yaygınlaşacağına kesin gözü ile bakıyor. Yeni kamera sistemi ve Face Time ile birlikte videolu konuşmalar daha kolay bir hale getirilmiş.
 
      Daha bir çok özelliğe sahip olan iPhone 4'ün artı ve eksilerini önümüzdeki günlerde daha iyi anlayabileceğiz. Ama şu anki görünüm ile Apple'ın eksiklerini fazlasıyla giderdiğini söyleyebiliriz.
 
     Ayrıca iPhone 4 için fazla beklememize gerek kalmayacak. Kuzey Amerika'da 15 Haziran'da ön sipariş ile satışına başlanacak olan iPhone 4, rafları ise 24 haziran'da süsleyecek. Fiyat olarak ise 16 GB’lık model için 199$ biçilirken, 32 GB’lık model için de 299$ fiyat etiketi açıklandı. Tabi bu ücrete ek olarak operatör anlaşmaları da dahil olacak. Ayrıca operatörler ile anlaşması devam eden kullanıcıların iPhone 4'e geçiş imkanında da kolaylıklar sunulacağı söyleniyor.
 
     24 Haziran'da Kuzey Amerika, Fransa, İngiltere, Japonya ve Almanya’da çıkacak olan iPhone 4, Temmuz ayında ise Avustralya, Avusturya, Güney Kore, Norveç, Yeni Zelanda ve İtalya gibi ülkelerde piyasaya sürülecek. Eylül ayında ise 88 ülkede iPhone 4 raflardaki yerini alacak.
 
     iPhone 4'ün Türkiye çıkışı ise 4 Eylül olarak gösteriliyor. Tabi ülkemizdeki satış fiyatı ve operatörlerden kesin çıkış tarihi hakkında şu an için bir açıklama yapılmış değil. Şahsen eski modeller ile hemen hemen aynı fiyatlardan çıkacağını düşünüyorum. Yani gene yurt dışına göre biraz cebimizi yakacak :)
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Apple iPhone iPhone 4 iPad
E3'den Önce 3DS'e Ufak Bir Ön Bakış Respawn'ın Yeni Oyunu E3'te Olacak
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

lambshit

8.6.2010 19:18:04

0
müthiş bir cihaz mutlaka denemeniz gerek smart phone kavramını gerçekten hissedeceğinz tek telefon abi yemek siparişi bile verebiliyorsunuz ya mesela kendi pizzanı yap gps ten adres bilgini ekle gönder kapına gelsin bu binlerce güzelliklerinden sadece biri 2000 tlden girer güzel yurduma bu cihaz, inşallah şu 3g ni getir üzerine para ver 4g ni götür burda da olur

keremvekerem

8.6.2010 09:40:15

0
Evet iphonenin en büyük sorunlarından biride Türkiye'deki satış fiyatı normalde 1.500 TL ye satılan İphone aldığınızda iş bitmiyor mesela bir nokia 1500 e alın onun işi bitti ama iphonenin yazılımları en düşüğü 1 USD daha sonra kesinlikler olmazsa olmaz internet bağlantısı aylık 30 TL 2250 TL ye geliyor Bu yüzden fiyat politikası açısından bu fiyat artmazsa iphone 4'e bu para değer ama 3GS için çok bekledim çok arada kaldım ve değmeyeceğine karar verdim almadım... İphone 4 için söyleyeceğim tek şey telefonunuzu veya BB nizi değiştirecekseniz İphone alın iphone almayacaksanız boşuna değiştirmeyin
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
iPhone
+ TAKİBE
AL
9 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız