Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Wii U'nun Sorunu Nedir? Neden Satamıyor?


     Wii U’nun satışları Nintendo için tam bir hayalkırıklığı diyebiliriz. Firmanın 30 Mart 2014’te bitecek 2013-2014 finansal yılında ilk aşamada 9 milyon adet Wii U satılması planlanırken beklentiler 2.8 milyona indi. Bu kadar büyük bir düşüşü herhalde kimse beklemiyordu. Ne de olsa Wii ile 100 milyon civarında satış yapan ve harekete duyarlı kontrolcüleri popüler yapan Nintendo birden bire büyük bir düşüş yaşayamazdı. Aslında Wii U ilk duyurulduğunda da oyuncular çok sayıda şeyden rahatsız olmuşlardı. Öncelikle tablet kontrolcü konsolun fiyatını arttırıyor ve opsiyonel olarak sunulmuyordu. Bunun yanında her konsolda sadece 1 adet tablet kontrolcü kullanılabiliyor. Multi-touch özelliğine de sahip olmayan bu tablet kontrolcü malesef kaba bir tasarıma sahipti.
 
     Tablet kontrolcünün yanı sıra konsolun grafiksel kapasitesi de eleştirilerden nasibini almıştı. Playstation 3 ve Xbox 360’tan görsel olarak daha fazla şey sunmayan (bazı yönlerden daha iyi, bazı yönlerden daha kötü) Wii U’nun en azından bu nesildeki konsollardan bariz bir biçimde daha iyi grafikler sunması lazımdı. Örneğin Metro Last Light’ın geliştiricileri konsolun CPU’sunun yavaş olması sebebiyle oyunu Wii U’ya çıkarmaktan vazgeçtiler. Şunu açıkça söyleyelim benchmark delisi birkaç oyuncu dışında konsol oyuncuları için grafikler her zaman ikinci planda kalmıştır. Bunu zamanında grafiksel olarak rakiplerinin gerisinde kalan PS1, PS2 ve Wii gibi konsolların satışlarda rakiplerine tur bindirmesine bakarak da anlayabiliriz. Konsol oyuncuları için “en önemli şey oyunların kalitesi ve çeşitliliği”dir. Zaten Gamecube gibi zamanının en iyi grafiklerini sunan konsolunun PS2’den tekme tokat dayak yediğine hepimiz şahit olduk. 3DS’in de PS Vita’yı satış konusunda rakip olarak bile görmediği aradaki büyük satış farkına bakarak anlaşılabilir.
 
     Nintendo’nun Wii U’da neden başarısız olduğu ile ilgili çok şey söyleniyor. Söylenenlerin bazıları doğru olsa da aslında “başarısızlığın asıl sebebi” olduklarını söylemek çok yanlış olur. Bana kalırsa başarısızlığın sadece “2 ana nedeni” var. Grafikler, kontrolcü, konsolun ismi gibi nedenler hemen hemen hepimizi rahatsız etse de Wii U almamak için sebep olarak gösterilemezler. Ana nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
 
1- Başta birinci parti (Nintendo ve bağlı stüdyoların oyunları) oyunlar olmak üzere oyun sayısının ve çeşitliliğinin azlığı
2- Dijital oyunların pazarlaması konusundaki vizyonsuzluk

 
      Öncelikle ilk nedenden bahsetmek gerekiyor. Sony ve Microsoft’un sürekli yeni oyun stüdyoları aldığına ve geliştirici sayılarını arttırdığına şahit oluyoruz. Özellikle Sony geliştirici stüdyolarıyla tam anlamıyla şov yapıyor diyebiliriz. Bugün Gran Turismo, Uncharted, The Last of Us, God of War, Resistance, Jak and Daxter, Ratchet and Clank gibi aklıma gelmeyen onlarca oyunu Sony konsollarında oynama şansımız var. Üstelik bu oyunları oynamak için genellikle 4-5 yıl beklemek zorunda kalmıyoruz. Sony Worldwide Studios bünyesindeki geliştiriciler gerçekten de harika iş çıkarıyorlar. Bugün Playstation konsollarının seçilmesinin en önemli sebebi bu stüdyolardır. Eğer Playstation 3, Xbox 360 satışlarını yakalayabildiyse bunun tek sebebi 1. parti stüdyoların mükemmel çalışmalarıdır. Playstation 4 ile birlikte Sony Online Entertainment de MMO oyunlarıyla bu konsolu destekliyor. Bu tür oyunlar yeni nesil savaşta Sony’e büyük avantaj sağlayacaktır.

      Microsoft ise Sony’den biraz farklı bir yol izliyor. Her ne kadar Microsoft bünyesinde Forza Motorsport, Halo ve Fable gibi önemli serileri başarılı bir şekilde piyasaya süren geliştiriciler olsa da Gears of War, Dead Rising gibi (bazı oyunları) Microsoft’un konsoluna özel olarak çıkan seriler Xbox platformunu çekici kılıyor. Örneğin Xbox One’a özel oyunlardan Dead Rising 3 bugüne kadar 1 milyona yakın sattı. Eminiz Microsoft önümüzdeki dönemde de 3. parti firmalarla özel anlaşmalar yapıp Xbox One’ı farklı ve güzel oyunlarla donatacaktır. Bugün Titanfall gibi büyük beğeni toplayan bir oyun konsollarda sadece Xbox’a çıkıyorsa Microsoft’u takdir etmek gerekiyor.
 
     Görüldüğü üzere gerek Sony, gerekse de Microsoft oyunlar konusunda gayet hassas firmalar. Oyuncular iki konsol arasında seçim yaparken öncelikle ne tür oyunları sevdiklerine göre kararlarını veriyorlar. Oyunlar kötü ve az olduktan sonra konsol dünyanın en iyi grafiğini sunsa da açıkçası kimsenin umrunda olmazdı.
 
    Bugün Wii U’ya baktığımızda ise konsol piyasaya çıkalı 1 yıldan uzun bir süre olmasına rağmen 1. Parti oyunlar konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor. Pikmin 3, Super Mario Bros Wii U ve Super Mario 3D World gibi oyunlar malesef konsol almaya yetmiyor. Metroid Prime, Eternal Darkness, Fatal Frame (Nintendo’nun lisansı altında) F-Zero, The Legend of Zelda, Eartbound ve Pokemon gibi önemli serileri Wii U ekranında hala göredik. Tablet kontrolcüye sahip bir cihazda hala nasıl bir Fatal Frame oyunu olmaz akıl alır gibi değil. Bunun sebebi tabi ki Fatal Frame’in Mario oyunları gibi çok yüksek satış miktarına ulaşmaması.
 
 
      Örneğin Sony bir seri çok satmasa da oyun çeşitliliği yaratmak için stüdyolarına destek verir. Resistance serisini buna örnek verebiliriz. Nintendo ise bir seri çok satmıyorsa desteğini kesiyor. Eternal Darkness, Earthbound ve F-Zero gibi oyunlarla uzun süredir karşılaşmamızın sebebi bu. Örneğin Wii U için 2 adet Super Mario oyunu çıktı, ama Metroid veya Zelda oyunlarından hala mahrumuz. Donkey Kong Country Returns Wii’de yüksek satış miktarına ulaşınca Retro Studios’a satışları daha düşük olan Metroid Prime’ın devam oyunu yaptırılmadı. Şu an Wii U’da Yeni Donkey Kong Country: Trophical Freeze’i geliştiriyorlar. Nintendo sadece çok satan oyunlar geliştireyim derken aslında oyun çeşitliliği sunmadığı için müşteri kaybediyor.
 
      Yani demek istediğim Nintendo kısa vadeli kâr peşinde koşan bir firma oldu. Retro Studios’un 2000 yılında satın alınmasından sonra Nintendo’nun doğru düzgün bir oyun stüdyosu aldığını veya kurduğunu görmedik. Bugün Nintendo ismi benim için kendi yağında kavrulmaya bakan, garanti satış peşinde koşan bir firmadan başka bir şey ifade etmiyor. Wii ile yenilik getirmelerinin tek nedeni “yapmak zorunda olmaları” diye düşünüyorum. Aksi takdirde firmanın durumu hiç de iyi değildi. Bugün yeniden popüler olan Nintendo eski geleneksel Japon mantığına geri döndü ve yine “kaybeden” olmayı başardı. Milyar dolarlarca geliri olan bir firma nasıl olur da kendine bağlı stüdyoların sayısını arttırmayı düşünmez?
 
 
       Gelelim online oyun ve dijital pazarlama konusundaki vizyonsuzluklara. Nintendo e-shop’a hiç girdiğiniz mi bilmiyorum, ama hemen hemen hiç bir Nintendo oyununa indirim geldiğini, kampanya düzenlendiğini göremezsiniz. Oyunların fiyatı uzun yıllar hiç değişmez ve özel günlerde indirim de yapmazlar. Nintendo’nun konsollarındaki e-shop indirimleri Ubisoft, Capcom ve Atlus gibi firmalardan gelir. Örneğin yılbaşı döneminde neden Zelda veya Mario oyunlarına önemli indirimler yapılmaz? Nintendo’nun oyunları diğer firmalardan çok mu kıymetli? The Last of Us’a, Uncharted’a indirim gelirken neden Mario veya Zelda’ya indirim gelmez? Oyuncuları satın almaya teşvik etmeyen yöneticiler bu firmada ne iş yapıyorlar acaba? Steam’de, PSN’de ve Xbox Live’da yapılan indirimleri hiç mi görmüyorlar? Steam’in dillere destan indirimleri firmalara milyonlarca dolar kazandırırken, Nintendo ise “almazsan alma” moduna girmiş durumda. Konsollarda bölge kilidi inadına hiç girmiyorum bile.
 
   Bir firma müşterilerine karşı hassas olmazsa birgün mutlaka kaybetmeye mahkumdur. Playstation 3 piyasaya çıktığı dönemlerde 600 dolarlık fiyata tepki gösteren oyunculara Sony’den Kaz Hirai “parası olmayan PS3 almasın” demişti. Bu açıklama kendini beğenmişliğin zirvesiydi. Sonuç olarak Sony, bu nesilde Microsoft’un konsolunu ömrünün sonuna doğru yakaladı ve Nintendo’nun gerisinde kaldı. Bugün benzer dik kafalılığı Nintendo yapıyor. Oyuncuları umursamayan ketum bir firma ile karşı karşıyayız.
 
     Yıllarca önce arkadaşlarımla Türkiye’nin ilk Nintendo hayran sitesini kurduğumuzda bunu Nintendo’ya olan saygımdan yapmıştım. Az da olsa büyük emek verilmiş harika oyunlar ve çeşitlilik sunan Nintendo bugün zamana ayak uyduramamış, Japon muhafazakarlığı içinde boğulan bir firma. Geçenlerde Eurogamer’daki bir makalede bütün sorunların kaynağı Mario ve Zelda’nın yaratıcısı Shigeru Miyamoto olarak gösteriliyordu. Aslında bu Miyamoto’ya derin eleştiriler yapan okuduğum ilk makaleydi. Belki de artık Nintendo’nun Japonya kanadı tıpkı Sony gibi yöneticilik işlerini Batılılara ve Batılı kültürünü anlayan (Sony’den Shuhei Yoshida gibi) insanlara bırakmalı. Aksi takdirde Nintendo’yu ev konsolları dünyasından silinmiş bir şekilde görebiliriz. Belki de gelecekte Nintendo sadece taşınabilir oyun konsolları alanında mücadelesine devam edecektir.

Bu haberin bağlantısı
URL
Nintendo Wii U Konsol Console
Minecraft'ta Uzak Diyarlara Yolculuk GTA 5: Los Santos Sular Altında
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

30.8.2015 23:15:23

0
Merhaba ben daha yazıyı yeni okuyorum.Bence ben bir gamerim ve bana istediğimi veren konsol PS4... Xbox One kendini televizyon manyağı yapmış ve bazı kanallar(NETFLIX)gibi.PS4 de kötü yanları var.Mesela PS4'ün PSN İ çok kötü ve yıllardır bu çözülmüyor.Xbox One'ında XBOX LIVE 'ı çok iyi.Nintendo ise ALMAZSAN ALMA dermiş gibi ve en büyük eksisi TÜRKİYEYE GELMEDİ...Ben bir wii fanıydım oyunlarını çok severdim.Wii U da beğendim ama TÜRKİYEYE GELMEDİ...Eğer TÜRKİYEYE Gelirse ilk önce PS4 ikinci olarak WiiU alırdım... Wİİ U NUN OYUNLARINA İNDİRİM VE AYNI ZAMANDA OYUNCULARI ÖNEMSEMESİ LAZIM YOKSA NİNTENDO GİT GİDE BATAR VE TARİHTE UNUTULUR SAYGILAR

Bowser Zeki

26.12.2014 10:48:42

-1
Satmamasının %50 lik sebebi ismi... Wii 2 deseler daha çok satardı inan bana. Millet 1 sene boyunca wii u yu aksesuar sanmış...

BSC Misafiri

25.12.2014 18:08:06

0
acaba kullanmak zor mu

Bowser Zeki

18.11.2014 19:16:54

0
SATIN ALSAYDIN ürünlerini o zaman çekilmezdi belki

BSC Misafiri

17.11.2014 22:48:52

0
türkiye pazarından da çekildi beter olsun......

Bowser Zeki

10.4.2014 12:39:54

0
Yorumunu göremicek ne yazıkki 2inizde misafirsiniz...

BSC Misafiri

9.4.2014 21:01:19

0
@Misafir 12.02.2014 19.08.20 Bir önceki yorumu yapan ben değilim, ama bir şeyi belirtmek istiyorum : Cidden yorumundan iğrendim.O ''Cahil, bebe'' demeler falan... Ne sanıyorsun sen kendini ? Yaşı 15'i geçmeyen ergenlerin üslubuyla yazdıktan sonra ne yazdığının önemi mi kalır ? Bu yazıya tamamen katılan bir insan olarak söylemek istiyorum bunu : Git kendine bir çeki düzen ver.

BSC Misafiri

12.2.2014 19:08:20

0
Alkan adakaner'in yazdığı makaleden bi cacık anlamamışsın, anlaşılan kuyruk acın var. ben de nintendo türkiye zamanlarından beri takip ederim, son derece aklı başında, fanatikliği yüzünden gözü kör olmamış bir kişidir alkan adakaner. şu makaledeki yorumlara katılan onlarca nintendo hayranı var. nintendocu.com'da da herkes katılmış zaten yazılanlara. orada da bir tek sen katılmamıştın. senin kim olduğunu eminim biliyordur alkan adakaner. sen nintendo hayranı değil, olsa olsa nintendo delisi olursun cahil. neden ben böyle sert çıktım diye merak ediyorsan çünkü cahilliğin, gözü kör fanatikliğin her türlüsüne karşıyım. ben seni adam yerine koyup cevap vereceklerini bile sanmıyorum, o nedenle ben cevap verdim. kendini şanslı say bebe.

BSC Misafiri

9.2.2014 23:49:28

+1
@Alkan Adakaner, yıllar önce ilk Nintendo hayran sitesinde de Nintendo'yu anlamıyor ve yorumlayamıyordun, aradan uzun zaman geçti ama hala anlamamakta veya yorumlayamamakta direndiğini görüyorum. DS, Wii ve 3DS içinde piyasaya çıktıkları ilk 1-2 sene için Wii U'dan daha beter yorumlarla yerden yere vuruluyorlardı. Sistemlerinin gücünden oyunlarına kadar alay edilmeyen özellikleri kalmamıştı. Zaman ve çıkan oyunlar oyun dünyasına sağlam damga vurmalarına sebep oldu. Nintendo tıpkı 3DS'te olduğu gibi 1. parti oyunları geciktiriyor, sebebi rakiplerinin hamlelerine karşı hamleler olabileceğini düşünmüyor musun? Konsol savaşları en az 4-5 devam edecek ve Nintendo da kendi kendi stratejisini uygulayan bir firma. Hepsini geçtim oyun dünyasına Super Mario, Legend of Zelda, Star Fox, Donkey Kong, Pikmin, F-Zero pek çok kaliteli ve efsane seri katıp 50'den fazla Nintendo oyununda yapımcı veya direktörlük görevi yapıp Game Rankings gibi tüm zamanların en yüksek puan ortalaması oyunlarını gösteren sitede ilk üç oyunun Miyamoto imzası taşıması ve dahası aldığı onlarca ödül veya günümüzün en değerli oyun yapımcılarının oyun dünyasına adım atmadan önceki idolü olduklarını açıkladığı Shigeru Miyamoto'ya bir makaleye dayanarak günah keçisi ilan edilmesi saçmalıktan öte birşey değildir. Legend of Zelda, Mario Kart, Super Smash Bros vb oyunları piyasaya çıksın nasıl satıyor göreceğiz. Hemen her sitede fanboyların tepkisi yüzünden hiç kimse PS Vita'nın çıkmış en iyi oyunlarıyla ezildiğiyle ilgili haber yapmıyor, bu sitede de durum aynı. Nintendo ile ilgili o kadar olumsuz haberler varken Sony için hep yapıcı haberler seçiliyor. Umarım sizde yakında oyun ve konsol satışları listesinden Nintendo'yu başka dergi ve siteler gibi çıkarır hale gelmezsiniz. Yada PS Vita neden satmıyor diye bir başlık açabilecek misiniz?

BSC Misafiri

2.2.2014 10:32:10

0
Yeni bir Oyun Dünyası kurulur ve Bizlerde orada yerimizi alırız. Şu oyunları konsol sahibi bir insan 1 dolara alamıyorsa sorun konsol kullanan arkadaşın konsolunda değil rekabetin az olmasından kaynaklıdır. Overlord Overlord: Raising Hell DLC Operation Flashpoint: Red River Operation Flashpoint: Dragon Rising Rise of the Argonauts Ayrıca 1 dolar yerine 6 dolar ödeyerek,yukarıdaki oyunlara ek olarak 3 oyunuda listesine ekleyemiyor ise.. DiRT Showdown DiRT 3 Overlord II Fakat durum bütün konsol platformlarında benzer hemen hemen hepsi sert tutum sergiliyor. Ufak tekef geri adımlar atsalarda yeterli değil.

Venom Snake

31.1.2014 16:40:20

0
quote:

Orijinalden alıntı: soniczeki Zaten 250$ :D
O zaman daha da indirsinler

Bowser Zeki

31.1.2014 15:53:52

0
Zaten 250$ :D

Venom Snake

31.1.2014 15:49:18

0
3DS,WiiU kadar olmasa da başlarda çok tökezledi ancak Nintendo konsola gerekli takviyeyi sağladı ve zirveye oturttu.WiiU için de buna benzer uzun vadeli planları vardır umarım.İlk yapmaları gereken fiyat indirimi olmalı.Konsolun fiyatı 250 dolar civarı olursa satışlar büyük ölçüde artacaktır.Hatta bir PC oyuncusu olarak ben de almayı düşünebilirim.Her şey Nintendo'da bitiyor yani.

BlackBeasT

29.1.2014 04:57:18

0
Nintendo Fusion DS ve Fusion Terminal kod adlarına sahip iki platform üzerinde çalışıyor. Şu an kesin bir şey yok, ancak ürünlerin teknik özellikleri bile sızdığına göre bu iki platformu görmemiz yakındır. Mobil oyun konsolu olacak olan Fusion DS ve oturma odalarında kendine yer bulacak olan Fusion Terminal'in sızan teknik özellikleri: Fusion DS İşlemci: ARMv8-A Cortex-A53 GPU: AMD tabanlı Adreno 420 Bellek: 3 GB LPDDR3 Ekran: DVGA (960x640) dokunmatik Kamera: 2.1 MP Stereoptic Batarya: 3300 mAh Li-Ion Bluetooth: 4.0 3G: Var GPS: Var NFC: Var Fusion Terminal İşlemci: IBM 64-Bit Custom POWER 8-Based IBM 8-Core Processor (2.2 GHz, Shared 6 MB L4 cache) Co-CPU: IBM PowerPC 750-based 1.24 GHz Tri-Core Co-Processor GPU: Custom Radeon HD RX 200 (2816 shaders @ 960 MHz, 4.60 TFLOP/s, Fillrates: 60.6 Gpixel/s, 170 Gtexel/s) Bellek: 4 GB of Unified DDR4 SDRAM (2 GB DDR3 RAM @ 1600 MHz (12.8 GB/s) Bluetooth: 4.0 USB 3.0: 2 adet Wi-Fi: 802.11 b/g/n HDMI: Var Ses: Dolby TrueHD 5.1 ya da 7.1 Surround Sound desteği

Bowser Zeki

28.1.2014 08:57:09

0
Gamecube kontrolüyle oynadınız mı? Şahsen o kontrolcü inanılmaz rahat. Tuşları önemli değil yaptığı işlev önemli. 3. partilere gelirsek haklısınız ama L R tuşları baskıyı algılıyordu. Örnek: mario sunshine da R tuşuna hafif basınca suyu az püskürtüyor ve koşabiliyordunuz. Ama Normal basında olduğu yerden su püskürtüyor.

2K

28.1.2014 02:15:05

0
Nintendo bence bu konsol savaşlarını kaybettiğini kabul ederek artık Wii U için yatırım yapmak yerine sahip olduğu birbirinden efsane ve güzel oyun markalarını multi-platform olarak çıkarması lazım zaten her Mario en az 15 milyon satıyordu bir de multi platform olursa sayı katlanır.

Redunay

28.1.2014 00:50:27

0
"Milyar dolarlarca geliri olan bir firma nasıl olur da kendine bağlı stüdyoların sayısını arttırmayı düşünmez?" bu önemli bir soru ve dahası bu milyar dolarlarla Nintendo ne yaptı? 100 milyon Wii sattı peki elde edilen geliri nereye harcadılar? Faizini mi yiyorlar? Wii nin devrimsel özellikleri Wii U da yok. İnsanlar bu özellikleri tecrübe etmek için Wii aldılar. Wii nin en çok satan oyunlarına bakın Wii U nun niye can çekiştiğini anlarsınız; Wii Sports: 81 milyon Mario Kart Wii: 34 milyon Wii Sports Resort: 31 milyon Wii Play: 28 milyon Wii Fit: 23 milyon Wii Fit Plus: 20 milyon

crash95

28.1.2014 00:21:56

0
Evveeet Nintendo.... Paraya tapanlar kulübüne dolayısıyle "kaybedenler" kulübüne hoş geldin. Sen böyle yaptığın müddetçe daha çok kaybedersin çooook. hadi bunuda açıklayın fanboylar... ayriyeten zamanında gamecubenin az satmasına da değinmek istiyorum 1)PS2 ve XBOX gamepadlerinin üst yüzünde 4 tuş varken (L1 L2 R1 R2, LT RT LB RB tuşları) gamecube kolunda 3 tuş var L, R ve Z dolayısıyla böyle bi kontrolcüsü olan bi konsola oyun port etmek zor olur. Vede A B X Y tuşlarının çok garip şekilde ve dizilişte olması. Koskocaman A tuşu mini minnacık B tuşu ve fasulyeye benzer X ve Y tuşlarından bahsediyorum. 2)Mini DVD kullanması, PS2 ve XBOX 8 GB full size dvdleri kullanırken GC ise çift katmanlısının 2.66 GB olduğu mini dvd kullanır. PC/PS2/XBOX de yaptığınız 8 GB boyuntunda bir oyunu GameCube ün mini dvdlerine nasıl sığdarabilirsiniz acaba? 3)PS2 ve XBOX da HDD takmak mümkün iken gamecube de böyle birşey söz konusu değildir. Amacım nintendoya *** atmak değil elbette, ben sadece gerçekleri yazdım buraya, ama tabi birçok fanboy bu gerçekleri inkar edecektir. neyse çok geç oldu iyi geceler......

Guest-E851F29FD

27.1.2014 18:10:47

+1
Bir pc'ci olarak söylemeliyimki Wii U inşallah toparlar durumu ve 3.parti firmaları konsoluna oyun yapması için teşvik eder.Bazı insanlarıda anlamıyorum arkadaş istiyorlarki sevmedigi x firması batsın ,batarsa ne olacak tekelleşmeye gidecek ve fiyatlar zirve yapacak.Ne Nintendo, ne Sony ,ne de Microsof babanızın firması degil rekabet olsun bize yarar gençler

OldGamers86

27.1.2014 17:29:15

0
Bugüne kadar iyi donanımlı olsa da oyun konusunda yeterli yelpazesi olmamış her konsol şöyle veya böyle yok oldu. Eğer yeterli sayıda oyuna sahip olamazsa WİİU da bundan nasibini alır..

BSC Misafiri

27.1.2014 16:15:22

0
kaç yaşındayım hala oyunlarla yatıp oyunlarla kalkıyorum ama ben bile daha yeni wii u nun yeni bir konsol olduğunu anladım ben wii nin yanında ekranlı kontrolcüsü olan versiyonu sanıyodum işte bu yüzden satmadı bu alet ben en güzel örneğim

Gabe Logan

27.1.2014 16:06:07

0
Hocam müthiş bir yazı olmuş

furkangoth

27.1.2014 14:36:51

0
Yazıya oyun fiyatlarında indirim yapmamaları konusu dışında tamamen katılıyorum. Evet oyunlar genel olarak en azından bizim ülkemiz için çok pahalı ancak The Last of Us'ı 129 tl ye almışken 4 ay sonra 70 tlye inmesi gerçekten çok koydu. Nintendo'nun da böyle bir şey yapmasını istemem ki zaten 3DS'te zamanında ocarina of time 3d'yi yarı fiyatına satmışlardı 3d Land'i de bedavamsı bir şekilde verme kampanyası başlattılar yani aslında hiç indirim yapmıyor da değiller. Wii U'nun en büyük sorunu wii kadar yenilikçi olmaması Nintendo zaten playstation'ın çıkışıyla 20 , 30 milyonluk konsol satışlarına mahkum kalmıştı sadece wii'nin aşırı yenilikler getirmesiyle bu talihten bir süreliğine kurtulmayı başardılar ama Wii U, wii kadar insanlara yenilik sunmadığından yeterince satmıyor. tabii 3d world'ün galaxy kadar iyi olmaması wii u'nun çıkışında zelda olmaması gibi daha onlarca sebep de sayılabilir ancak yine de konsolu mario kart 8 çıkmadan ölmüş saymamalıyız ki şu anda bu seri super mario serisinden daha da çok satmakta. ancak mario kart 8 den sonra da satışlar toparlamazsa nintendo gerçekten de sonraki ev konsolları için düşünmeye başlamalı.

F355 Challenge

27.1.2014 13:47:49

0
Güzel yazı tebrikler.

TheBladeRunner

27.1.2014 13:21:30

0
En buyuk nedeni zayif donanimi ve bu sebebiyetle ucuncu parti desteginin olmamasi.GameCube en guclu konsol du fakat gorsel olarak ne ilk Xbox ne de GC PS2 nin ustunde bisiler genel manada sunamadilar ve kullanicilarda oyun cesitliligi bol cok bilindik marka olan PS a yoneldiler. Wii de gercekden cok yenilikci bisiler yaptilar adamlar.O kontrolculerle oyun oynamak gercekden harika.Arkadasim da var Wii.Kontrolculeri elime aldigimda insan karsisina baglaniyor.Reklam calismalarinida cok iyi yapti Wii ile Nintendo.Pazarlama ve reklam konsusunda oldukca basarili isler ortaya koydular,zaten eglenci kupu konsolu cok iyi yerlere getirdiler. Soyle bi ortam olustu.PS3 ve 360,oyunculara gorsel olarak daha once hic gormedikleri grafikleri sundular bu donemde.Wii si olan adam inanaiyorum muhakkak nir PS3 veya 360 dan birini edindi cunku gorsel olarak ve hardcore oyun olarak Wii nin cok ustundeydi.2010 lu yillara gelindiginde ise UC,GOW,BF3 hatta daha erken olan Crysis de buna dahil,gibi oyunlarin donemine gore sundugu cok ust duzey gorsellerden sonra insanlar artik grafiklere haddinden fazla onem vermeye basladilar. Nintendo bunu kestiremedi.Soyle dusundu ya birak grafikleri ben maliyeti ucuz orta karar bi konsol cikartirim,basarim Zelda yi basarim Mario yu peynir ekmek gibi satarim,bak 3DS ile Vita nin anasini aglattim.Hayir arkadasim el konsolu ile piyasaya yon veren ev konsolu cok farkli iki segment bunu kavrayamadi Nintendo.Dusuk donanimli bir cihazla bu nesilden port oyunlarla cikisni gerceklestirdi.Agir toplarini konsolun cikisinda sunmayarak,PS4 ve Xbox One karsisinda starateji izlemeye calisdi onda da basarisiz oldu.Ya Wii ile 100 milyon kitleye ulasmissin artik Nintendo dedinmi saygi ile onunde egilirler.Yapsana kardesim su konsolun donanimini ust duzey,hem ucuncu parti oyunlar yagsin hem de kendi oyunlarini harika gorsellikde sun.Boyle deyince insanlar kopuruyor Nintendo oyunlarinda eglence vardir grafik degil.Eger bu kosnolun donanimi PS4 e es deger veya daha ustun olsaydi,o tablet kontrolcu daha islevsel ve daha kullanisli olup oyunlara cok iyi empoze edilseydi ucuncu parti firmalarin destegi ile Nintendo su an acik ara konsol savaslarinda ondeydi hatta ve hatta PS2 rekorunu dahai egale edebilirdi ama paragozluk,ucuzluga kacip kolay kazanc elde atmeye calismak ve insanlari koyun gibi gormenin cezasini simdi boyle cekiyor Nintendo. Dedidigim gibi en buyuk nedeni cok zayif doanimi ve bu sebebiyetle ucuncu parti desteginin olmamasi Nintendo nun basarisizligini getirdi.Pkmin,Mario ve Pokemon gibi oyunlar bile konsolun satislarinda cok onemli rol oynamadilarsa Wii U adina soylenicek pek bisey kalmamistir keza net de dolasan bazi dedikodularda Wii U nun cok basarisiz olmasi ve geleceginin parlak olucagi inanci olmamaisndan dolai,Nintendo yeni ve de cok guclu bir konsol projesini baslatmis bile.N4G de okudum.

riaz

27.1.2014 12:58:33

+2
Yazıyı çok beğendiğimi belirtmem gerek.Nintendo firması kullanıcıyı pek düşünmüyor yinede zamanında nintendo oyunlarına iyi paralar bıraktık.Nintendo firmasına büyük sempatim vardı benimde ama zamanla azalmaya başladı nedeni ise yazıdaki açıklamaların hepsi. Bugün wii u'yu geçtim 3ds konsolunda bile youtube yeni geldi flash desteği ise hala yok.Skype'den ses seda yok henüz.Yani demem o ki bu konsol medya yönünden çok zayıf,oyunlar pahalıydı hala pahalı retro oyun fiyatları bile yüksek en ucuzu 4-5 sterlin.Bugün e shop'u açasım gelmiyor onun yerine steam'i açıyorum beğendiğim oyun indirimdemi diye.Yani Nintendo sürekli kullanıcıların firmaya bağlılıklarını sömürüyor.

Bowser Zeki

27.1.2014 12:28:57

+3
Bir nintendocu olarak ayakta alkışlıyorum. Cüzdanımıza koymaya korkuyoz elimizi o yüzden tek tük oyunlarla idare ediyoruz.

BSC Misafiri

27.1.2014 12:17:54

+1
Nintendocu sayabileceginiz bir insanin objektif ve cok sert elestirerek yazdigi harika otesi bir yazi olmus. Gercekten duygulanmamak elde degil. Malesef DS ve Wii ile milyonlar satip yeni nesil konsol cikartiyorum diyip ucuz mu ucuz iscilige ve donanima sahip bir cihaz yapip mario yapariz zelda yapariz nasilsa enayiler alir zihniyeti Nintendo'yu cok buyuk sekilde vurdu. Zaten soylentiler Nintendo'nun guclu ve daha basit mimarili bir konsol icin calismalara basladigi yonunde. Wii U omru 5 sene bile olmayacak gibi. 2 sene icinde Ps4 ayarinda bir konsol surecekler piyasaya tum analiz firmalari bunu soyluyor. Wii U zaten satmadigi icinde yerin altina gomup gecmisteki hata olarak ustunu kapatacaklar. Hatta bircok Wii U icin duyrulan oyunun bile su an yeni Nintendo sistemine kaydirildigi soyleniyor. Yani oyun cikmama ve 1. partinin gec kalmasinada mantikli bir yaklasim gibi duruyor. Nintendo ev konsolundan cekilmez. Ama Nintendo o artik Wii zamanindaki sasali gunlerine heleki Sony yeniden hortlamis ve Microsoft piyasaya agirligini koymusken cok zor. Ama en azindan rekabetci olarak alternatif olarak hep bu piyasada olacaktir. Bundan supheniz olmasin.

sametre3

27.1.2014 12:17:32

0
neden wiu alsınlarki xone alırlar hem kaliteli grafikler var hemde kinect

BSC Misafiri

27.1.2014 11:42:50

+1
Guzel yazi tam da ustunde durulmasi gerekenler. Özellikle o bitmek bilmez parasi ile studyo sayisini arttirmayip oyunculari bir oyun icin yillarca beklemeye mahkum etmesi kismi su an nintendonun bulundugu konumu hazirladi. Wii de durum ayniydi ama o kadar oyun bollugu icinde cokta belli etmiyordu kendisini, su an diger firmalar pek oyun cikarmadigi icin hala meteroid, zelda gibi yapimlarin tek kare resmi bile ortalikta görunmemesi dikkat cekiyor. Sony ve Microsoft piyasaya cikali ne kadar oldu ve kendi ilgi ceken oyunlari da bu yil icinde birer ikiser gelmeye basliyor. Nintendo da duyurali o kadar zaman gecen oyunlari icin ise hala bir tarih verilmis degil. Nintendo kendi kendini mahkum etti. Tablet kontorlucu de cabasi.

blondORauburn

27.1.2014 11:10:00

+2
Harika bir yazı teşekkür Alkan Bey tespitlerinizin hepsi doğru. Bu nesilde PS4 ve Wii U arasında gidip geliyorum önceliğim hangisi olsun diye. Özellikle bu bölge kilidi sorunu çok gereksiz bir şey ve benim elimi kolumu bağlıyor. Açıkçası bu yıl ülkemizde olmamasına rağmen ABD'de akrabalar olduğu için Wii U almayı düşünüyordum ABD'den(konsol burada spotçularda da yok galiba). Sanırım Türkiye'de Wii U oyunları da spotçularda yok yani oyun konusunda da Amerika'ya bağımlıyım. Yanlışsam düzeltin. Ben bu konsolu ABD'den alsam ve yarın öbür gün ülkemizde tekrar satış başlasa NTSC konsolumda ülkemdeki PAL oyunları oynayamayacam bu çok sinir bozucu bir durum. Bu konsolu almayı çok düşünüyorum ama başta bu bölge kilidi sorunu ve ülkemizde konsolun olmaması ayrı bir dert, oyun azlığı ve konsolun başarısız satış rakamları ayrı bir dert bu yüzden konsolun geleceğiyle ilgili de ciddi şüphelerim var. Her şeyi bir araya getirip alıp almamak konusunda 10 kez gidip geliyorum Nintendo'nun bu tip politikaları gerçekten büyük hayal kırıklığı yaşattı bana bu nesilde özellikle bizim gibi ülkeler için büyük sorun. Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar ben de ona göre başka çıkar yollar görmüş olurum.

BSC Misafiri

27.1.2014 11:08:01

+3
Yazı harikaydı lütfen bunun gibi yazıların devamı gelsin

Aimstein

27.1.2014 10:51:19

0
Genel olarak , Wii U benim dikkatimi çekmedi , 1 oyuncu olarak diğer cihazların daha iyi grafik ve çeşitlilik vermesi beni etkiledi diyebilirim , Nintendo tabikide zarara girsede sorun çıkmaz , ama ellerinde olan zamanı ve miktarı iyi kullanamadıkça oyuncuarın gözünden düşücektir , Tılsımı parlıyan bir konsol ama sonuta hiç bişey vermiyen bir konsol olma özelliğini taşıyor Wii U..

Curtius

27.1.2014 10:47:55

+2
Kim hatırlamıyorum ama bu ünlü analistlerden birisi "yeni nesilde" konsol yarışından birisi elenecek demişti birkaç yıl önce. Acaba doğru mu demiş? Yazı çok iyiydi. Duygularıma tercüman oldu valla.

maninjacket

27.1.2014 10:37:13

+2
Cok guzel bir yazi, cok yerinde tespitler.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Wii U
+ TAKİBE
AL
16 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız