Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Valve Paralı Mod Satışını Başlatarak Neyi Amaçlıyor?

 
“Ya kahraman olarak ölürsün, ya da kötü birine dönüşmeni görecek kazar uzun yaşarsın.”

    Tabii ki olanları magazinsel dille “Valve’ın ünü batıyor, oyunculara kazık attı!” gibi cümlelerle aktarmamak gerek ama gerçekten, Valve’ın ne yapmaya çalıştığını anlayabilen var mı?

    Açık platform olmasından kaynaklandığı üzere PC’ye hiçbir zaman babalık eden bir firma olmamıştır. Ancak son yıllarda Valve, Steam’in verdiği güç sayesinde PC denince akla gelen ilk firma haline gelivermişti. Valve’ın bu zamana kadar oyunculara sunduğu kolaylıklar kolay kolay unutulacak bir şey değil. Fakat firmanın son ‘yeniliği’ paralı mod sistemi, gerçekten birçok oyuncunun kafasını karıştırmış durumda.

    Biraz TV programında hakemlere seslenen Ahmet Çakar gibi olacağım ancak, ey Valve, PC oyuncularını bir araya getirmeye çalışan sen değil miydin? Peki bu yeni sistem de neyin nesi? Gelin dün akşamdan beri yaşananlara şöyle kısaca bir değinelim. 
 
 
    İlk olarak Valve Bethesda ile anlaşarak Skyrim’in mod atölyesine ücretli bir seçenek getirdi. Yani isteyen mod yapımcıları modlarını para karşılığında satabiliyorlar. Böyle okunduğunda mod yapımcılarının emeğini düşünen bir sistemmiş gibi görünüyor değil mi? Ama bu sistemde mod yapımcılarının sadece %25’lik bir pay aldığını söylemiş miydim? Evet aslında iş burada patlıyor. Madem amaç mod yapımcılarının emeğini düşünmek, neden işe emeğini veren kişiler tüm payın 4’te 1’ini alıyor da, geriye kalan kısım zaten milyon dolarlar içerisinde yüzen büyük firmalara kalıyor?

    Bundan daha öncesine kadar mod yapımcıları emeklerinin karşılığını zaten bağışlar sayesinde alıyordu. Ancak Valve, dün getirdiği sistemle beraber buna da karışmaya başladı. Öyle ki, bazı Skyrim modlarının Workshop sayfalarından bağış linkleri kaldırılmaya başlandı. Yani Valve mod yapımcılarını öyle bir zor durumda bıraktı ki, yapımcılar ya içeriklerini ücretli olarak satacaklar, ya da bundan hiçbir pay elde edemeyecekler. 
 
 
    Neyse, gelelim bir de şu ikiye ayrılma meselesine. Mod dünyasının büyük sitelerinden Nexus’u elbette duymuşsunuzdur. Steam’e gelen bu yeni sistemle beraber mod yapımcıları da ikiye ayrılmış durumda. Mod satma fikrini hoş bulan yapımcılar ürettikleri içerikleri Nexus’tan kaldırıp Steam Workshop’a çekilmeye başladı. Tabii bu işi hala hobi olarak yapan kişiler hem Workshop’ta, hem de Nexus’ta ücretsiz mod sunumu yapmaya devam ediyorlar.

    Gerçekten de bir noktada mod yapımcılarının emeklerini görmezden gelemeyiz. Örneğin şahsen Morrowind ile Skyrim’i bir araya getiren Skywind’e gerçekten de maddi olarak hak ettiği değeri verirdim. Ya da bunun haricinde Skyrim’e DLC misali bir ton içerik sunan modlara da aynı şekilde. Fakat bir kılıç skini için 1,5 TL istemek de neyin nesi? Ya da zaten ücretsiz hali bulunan açlık, susama ve hastalık gibi gerçekçi öğeleri ekleyen bir moda Photoshop’tan görseller hazırlayıp, oyun içinden birkaç şeyini değiştirip, adını da ‘iNeed’ koyup buna 10 TL istemek nedir?

    Açık konuşayım, bir noktada şahsen Valve’ı PC oyunculuğunu kurtaran firma olarak görürüm. Korsanın başını alıp gittiği dönemde, multiplatform yapımcıların PC’den vazgeçmeye başladığı vakitlerde Valve’ın Steam ile beraber PC’yi ayakta tuttuğunu düşünür ve bu yüzden büyük saygı duyarım. Ancak yapılan son ekleme, Valve’ın Steam tarihi boyunca aldığı en saçma karar olabilir. Bu saçma karar kimin fikriydi, ne düşünülerek yapıldı bilemem ama umarım buradaki imzaların da katkısıyla Valve bu kararından çabucak dönüş yapar. 
 
 
    Son kez şunları eklemek istiyorum: Valve, zaten milyonlar satan oyunlardan %30’luk pay alıyorsun, modlara olsun elleşme. Ve Bethesda, konsol portu Skyrim’in PC sürümü zaten bu gönül işi modlar sayesinde milyonlar sattı. Bırakın modlama işleri eskisi gibi hobi olarak kalsın.
 
    Başlığı bir şey bildiğimden ya da bilinmeyen gizli bir şeyi açıklayacağımdan "Valve paralı mod satışını başlatarak neyi amaçlıyor?" koymadım, gerçekten merak ettiğimden koydum. Sizin fikriniz nedir?
 

Bu haberin bağlantısı
URL
PC Steam Skyrim Mod Paralı Mod Editörden
Project Cars 2 için Şimdiden Kollar Sıvandı AMD, DirectX12 İle Gelecek İki Büyük Özelliği Tanıttı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Sir Maximus is BACK

7.5.2015 08:53:26

0
milleti sömürmeyi.gördük gaben reyizi nizi.

Max. Pain

7.5.2015 08:39:44

0
quote:

Orijinalden alıntı: celo68 Bu sistem kaldırılmaz ise tepki olarak korsan kullanımı patlama yapabilir.
yer arar gibisin

BSC Misafiri

26.4.2015 14:04:15

-1
Valve oyuncuları kaz gibi yoluyor. Steam'deki oyunlardan %30-40 pay alıyor, dota 2 F2P'lerden parayı kırıp hl3'ü yapmıyor. Yetmedi Şimdide steamden alışveriş yapmayanlara mesaj bile gönderemezsiniz dedi, paralı modlar çıktı... Bu işin gidişatı hiç iyi değil.

Ahayri

25.4.2015 18:59:36

0
quote:

Orijinalden alıntı: KortX

DLC sistemine ben de karşıyım. Tabii üstte belirttiğim kaplama yada efekt ekleyen saçma DLC'ler olduğunda. Hadi DLC yapımcının işi, ücretli satması bir derece. Ama size en basit örnek vereyim. Ben Skyrim'de mod olarak Enhanced Blood, Wet & Cold ve Lush Grass kullanyorum. Wet & Cold 12.50 TL. Eğer bilmiyorsanız diye ne işe yaradığını söylüyorum. Soğuk havalarda ağızdan buhar çıkması, suya girildiğinde üstünden sular akması bir de karlı havada üzerinde kar birikmesi. Siz söyleyin buna 12.50 TL verilir mi?
Bildigim kadariyla o fiyat degistirilebiliyor, o modda ki taban fiyat nedir bilmiyorum ama istediginiz fiyati verebilirsiniz. Bahsettiginiz modlari biliyorum, belirttiginiz gibi modlar ve fiyatlari hakkinda bende size katiliyorum. Ancak benim en basta bahsettigim sey bu degildi. Ben yapimci firmalarinin oyuna eklemesi gereken seyleri DLC adi altinda satmalari olayinin mod yapimi ve bunun parayla satimi arasinda fark oldugunu soyledim. Oyle yorumlar okuyorum ki sanki bu modlari yapan kisiler yapimci firma ve oyuna eklemesi gereken ozelligi yapmis parayla satiyor gibi dusunceler belirtiliyor. Adam orada bir emek koymus ve fiyatini siz belirleyin demis, bunun elestirilecek yanlari olabilir ancak DLC'ler ile karsilastirilmasi bence oldukca adaletsiz.

ankara

25.4.2015 14:52:08

0
Steam'den mod indiren var mı ? "Moddb " varken

BSC Misafiri

25.4.2015 13:26:00

-1
quote:

Orijinalden alıntı: freshmind Milleti zorla korsana yönlendiriyorlar arkadaş ...

Adamlar hiç bir şeye ellerini sürmeden dünyanın parasını kazandı

Modu elemanlar yapıyor %75'lik payı Valve alıyor, oyunlardan %30'lara kadar komisyon alıyor(bu minimum tutar bu arada %40'a kadar çıkabiliyor bu pay) ... Üstüne birde bizim sattıklarımızdan, eşyalardan, ufak tefek oyun içi parçalardan para kazanıyor ...

Yaptığı bir nane yok. Temiz serverlar(?) ve servis sağlayıcılığı.

Bir Hl 3 çıkartacaklar sözüm ona. Parayı bedava yoldan bulunca adamlar külfet altına girmek için sebep bulamıyorlar ki. Ohh mis...

Şaka gibi şaka. Millet de bunları baş tacı etmiş, övüp duruyor. O paraya bırak Pc oyunculuğunu kurtarmayı , bildiğin ülke kurar adını da "Republic of Personal Computers" koyarsın

Not: İlk defa Samet'in anlamlı ve haklı bulduğum bir yazısına denk geldim.
Türk milleti olarak eleştirmeyi tam olarak ne zaman öğreneceğiz acaba tamam bu karar çok yanlış fakat kalkıpta valve ne yaptı yaptığı hiç bir şey yok demekte saçmalıktan öteye gitmez bir şeyi eleştirirken olum olumsuz hemen yüceltip hemen de gömmeyelim

*Meteora*

25.4.2015 12:29:15

0
https://www.change.org/p/valve-remove-the-paid-content-of-the-steam-workshop?recruiter=39516639&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=autopublish&utm_term=des-lg-no_src-no_msg&fb_ref=Default

KortX

25.4.2015 11:35:46

0
quote:

Orijinalden alıntı: Ahayri

Tepkileri bende goruyorum ancak DLC'ler kadar abartilmamali bence. Zaten DLC'ler yeteri kadar elestiri almiyorken bu sistemin bu kadar elestirilmesi basli basina bir rezalet bence. Sistemin oyuncu dostu oldugunu soylemedim, hatta zararlari oldugunuda soyledim ancak en bastan beri soyledigim gibi bu sistemi DLC'ler ile karistirmayin.
DLC sistemine ben de karşıyım. Tabii üstte belirttiğim kaplama yada efekt ekleyen saçma DLC'ler olduğunda. Hadi DLC yapımcının işi, ücretli satması bir derece. Ama size en basit örnek vereyim. Ben Skyrim'de mod olarak Enhanced Blood, Wet & Cold ve Lush Grass kullanyorum. Wet & Cold 12.50 TL. Eğer bilmiyorsanız diye ne işe yaradığını söylüyorum. Soğuk havalarda ağızdan buhar çıkması, suya girildiğinde üstünden sular akması bir de karlı havada üzerinde kar birikmesi. Siz söyleyin buna 12.50 TL verilir mi?

Ahayri

25.4.2015 05:19:08

0
quote:

Orijinalden alıntı: KortX

O kadar Türk veya yabancı forumları araştırırsanız bu olaya herkesin tepki gösterdiğini görürsünüz. Bu işin bencesi yok. Soyulmayı istiyorsanız siz destekleyin, söylenenleri komik bulun. Ama çıkan DLC'lerde bile gördüğümüz kaplama gibi abuk subuk modlara hazır olun.
Tepkileri bende goruyorum ancak DLC'ler kadar abartilmamali bence. Zaten DLC'ler yeteri kadar elestiri almiyorken bu sistemin bu kadar elestirilmesi basli basina bir rezalet bence. Sistemin oyuncu dostu oldugunu soylemedim, hatta zararlari oldugunuda soyledim ancak en bastan beri soyledigim gibi bu sistemi DLC'ler ile karistirmayin.

KaleyDeskop

25.4.2015 01:28:19

0
oyun firmanın hakları firmanın yani firma üzerinden parayı kırıcan firma bakıcakmı birde siz koyun onların yerine kendinizi

agathadaemonn

25.4.2015 00:08:58

+1
Bu arada nedendir gerçekten bilmiyorum, Valve'ı oldum olası sevmemiştim. Niye ısınamadım firmaya bilmiyorum ancak hani bir insan ile ilk tanıştığınızda gıcık olursunuz, sevmezsiniz ya onun gibi sevmemiştim firmayı. Belki de HL-3'ü hala çıkarmadılar diyedir kim bilir.

agathadaemonn

25.4.2015 00:07:15

+1
Ya abi şimdi Skyrim'e Frostfall - Hypothermia Camping Survival modunu yapan adama istemese bile 15 - 20 dolar vermek isterim, ama kalkıpta sadece karakterin ayak izini ekleyen bir moda niye kalkıpta 1 - 2 lira vereyim? Yani bu modu yapan kişinin tercihi, isterse 99 liradan bile koyabilir. Mantıksızlığın daniskası resmen. En kötü yanı da mod yapımcısının sadece %25'lik pay alması.

B3lmondo

24.4.2015 23:43:33

0
Emek verenler tabii ki karşılığında para kazansın ama çakal dolucak maalesef, güzel fikirlerle yola çıkılmış belli ama mod çalanlar, pahalıya satanlar vs vs. bir sürü sorun olacaktır. Zamanla görücez.

Tiny Titan

24.4.2015 23:05:54

+1
Yakında olacak olan şu "Ultra textures dlc available only $10"

KortX

24.4.2015 21:56:53

+2
quote:

Orijinalden alıntı: Ahayri

Modlama isinin gonullu yapilip yapilmamasi konusunda herhangi bir sey soylemek istemiyorum ancak oyle veya boyle mod yapimcisinin onune ucretli veya ucretsiz sunum secenegi koymak bence yanlis bir sey degil. DLC'ler ile kiyaslama konusunda goruslerimi soyledim, cogu oyunda ki DLC'lerin mod gibi oldugu konusunda hem fikiriz ancak burada ki en onemli farklardan birisi oldugunu dusundugum bir seyi sizde belirtmissiniz ''yapimci''. ''Eğer ücretli olursa sırf para kazanmak için bu yola başvuranlar çıkacaktır.'' Bu cumleyi cok komik buldugumu soylemeliyim. Sanki baska platformda mod yapimcilari ucretli bir sekilde modlarini sunamazlar mi? Steam'de sadece ucretli bir sekilde mi sunulabiliyor modlar? Sadece para kazanmak icin mod yapanlardan mod almayin o zaman. Eger kaliteli yapmissa alirsiniz zaten ortada herhangi bir sorun goremiyorum ben. ''Çok sacma bir dusunce'' Bu cumlenizin sonuna ''bence'' getirseydiniz yorumunuzu daha cok ciddiye alirdim.
O kadar Türk veya yabancı forumları araştırırsanız bu olaya herkesin tepki gösterdiğini görürsünüz. Bu işin bencesi yok. Soyulmayı istiyorsanız siz destekleyin, söylenenleri komik bulun. Ama çıkan DLC'lerde bile gördüğümüz kaplama gibi abuk subuk modlara hazır olun.

Ahayri

24.4.2015 21:37:40

-3
quote:

Orijinalden alıntı: KortX

Çok saçma bir düşünce. Herkes mod yapmak zorunda değil. Bu iş gönüllü yapılır. Gönlünden kopuyorsa veya sana eğlenceli geliyorsa yaparsın. Eğer ücretli olursa sırf para kazanmak için bu yola başvuranlar çıkacaktır. DLC'lerle niye kıyaslamayalım ki? DLC'ler de mod gibi, tek farkı yapımcı firma tarafından yapılmış olması.
Modlama isinin gonullu yapilip yapilmamasi konusunda herhangi bir sey soylemek istemiyorum ancak oyle veya boyle mod yapimcisinin onune ucretli veya ucretsiz sunum secenegi koymak bence yanlis bir sey degil. DLC'ler ile kiyaslama konusunda goruslerimi soyledim, cogu oyunda ki DLC'lerin mod gibi oldugu konusunda hem fikiriz ancak burada ki en onemli farklardan birisi oldugunu dusundugum bir seyi sizde belirtmissiniz ''yapimci''. ''Eğer ücretli olursa sırf para kazanmak için bu yola başvuranlar çıkacaktır.'' Bu cumleyi cok komik buldugumu soylemeliyim. Sanki baska platformda mod yapimcilari ucretli bir sekilde modlarini sunamazlar mi? Steam'de sadece ucretli bir sekilde mi sunulabiliyor modlar? Sadece para kazanmak icin mod yapanlardan mod almayin o zaman. Eger kaliteli yapmissa alirsiniz zaten ortada herhangi bir sorun goremiyorum ben. ''Çok sacma bir dusunce'' Bu cumlenizin sonuna ''bence'' getirseydiniz yorumunuzu daha cok ciddiye alirdim.

bkaakco

24.4.2015 21:17:39

+1
GTA V fiyatını belirlerken yerel dağıtımcıları bahane edip bizleri kazıklamaları sebebiyle gözümden biraz düşmüştü Valve. Halbuki olay sadece GTA gibi büyük bir yapımda(sadece bir örnek) talep esnekliğinin düşük olmasından kaynaklı, Aral(aşırı bir biçimde) da Valve de bunu kullanıyor. Yani siz fiyatı istediğiniz kadar yukarı çekin belirli bir kesim o ürünü alacak zaten, konu ile alakasız belki ancak Apple'ın politikası da benzer. Yavaş yavaş PC dijital oyun kanadında tekel olmanın avantajlarını kullanmaya başlıyor, üzücü.

KortX

24.4.2015 21:07:59

0
quote:

Orijinalden alıntı: Ahayri Acikcasi bu sistem ilk geldiginde benim hosuma gitmisti, ancak ucretin mod yapimcilarina ayirilan yuzdesi oldukca dusuk geldi banada. Eger bu yuzde arttirilirsa ve moda TAM olarak istedigimiz fiyati verebilirsek pek bir sorun kalmayacaktir. Sanirim belli bir temel fiyat belirlenip buna gore kullanicilar istedikleri fiyatlari verebiliyorlar bence bu dogru degil. Gonullu olarak bu isi yapmak isteyenlerin onunde secenek var sonucta, isteyen yaptigi modu ucretsiz yayinlayabilir. Ucretli mod konusunu DLC'ler ile karsilastirmak bence oldukca yanlis. Oyunu yapan firmanin oyuna zaten eklemesi gereken ozelligi ucretli bir sekilde kucuk paketlerle satmak ile o oyuna gonul vermis kisilerin hayal ettigi seyleri oyuna sunmasi ve bunun karsiligini istemesi arasinda cok fark var bence. Sonuc olarak oyuncularin hem yararina hem zararina olacak bu sistem. Ancak ne olursa olsun bu sistemin modlarin DLC'ler ile ayni kilifa sokulmasi gibi gorunmesi ve haber yapilmasi bana cok sacma geliyor.
Çok saçma bir düşünce. Herkes mod yapmak zorunda değil. Bu iş gönüllü yapılır. Gönlünden kopuyorsa veya sana eğlenceli geliyorsa yaparsın. Eğer ücretli olursa sırf para kazanmak için bu yola başvuranlar çıkacaktır. DLC'lerle niye kıyaslamayalım ki? DLC'ler de mod gibi, tek farkı yapımcı firma tarafından yapılmış olması.

thanatos13

24.4.2015 20:16:46

0
steam'in bu yaptığı hiç olmadı, umarım bu yanlıştan geri dönerler..

kumdaoyna

24.4.2015 19:15:54

+1
valve kendi topuğuna sıkıyor farkında değil...

Sierra 117

24.4.2015 18:48:51

-1
Para adamı bozdu

Ahayri

24.4.2015 18:34:17

-3
Acikcasi bu sistem ilk geldiginde benim hosuma gitmisti, ancak ucretin mod yapimcilarina ayirilan yuzdesi oldukca dusuk geldi banada. Eger bu yuzde arttirilirsa ve moda TAM olarak istedigimiz fiyati verebilirsek pek bir sorun kalmayacaktir. Sanirim belli bir temel fiyat belirlenip buna gore kullanicilar istedikleri fiyatlari verebiliyorlar bence bu dogru degil. Gonullu olarak bu isi yapmak isteyenlerin onunde secenek var sonucta, isteyen yaptigi modu ucretsiz yayinlayabilir. Ucretli mod konusunu DLC'ler ile karsilastirmak bence oldukca yanlis. Oyunu yapan firmanin oyuna zaten eklemesi gereken ozelligi ucretli bir sekilde kucuk paketlerle satmak ile o oyuna gonul vermis kisilerin hayal ettigi seyleri oyuna sunmasi ve bunun karsiligini istemesi arasinda cok fark var bence. Sonuc olarak oyuncularin hem yararina hem zararina olacak bu sistem. Ancak ne olursa olsun bu sistemin modlarin DLC'ler ile ayni kilifa sokulmasi gibi gorunmesi ve haber yapilmasi bana cok sacma geliyor.

BSC Misafiri

24.4.2015 18:31:15

-1
Steam kadar bilgisayar oyunu sektörüne yenilik getirmeye çalışan bir sistem yok. Adamlar yeni bir şey deniyorlar. Beğenmezsen almazsın, satmazsın, tutmaz gider. Eğer tutarsa da kullananlar kullanır.

FOX-BytkN

24.4.2015 17:49:15

+3
Valve, EA nında aldığı "Golden Poo" ödülüne göz dikti sanırım O.o

Akasha_Ether

24.4.2015 17:23:35

+3
Tekelin iyisi olmaz.

RealArek

24.4.2015 17:12:55

+3
Böle saçma şey görmedim modlar parayla mı satılır ya zaten kimse almaz o sistem yakında çöker modlar oyunun ömrünü uzatır valve iyce para göz oldu.

KortX

24.4.2015 17:01:55

+2
quote:

Orijinalden alıntı: Turist55
alıntı:

Orijinalden alıntı: Kullanımdaolmayankullanıcıadı

alıntı:

Orijinalden alıntı: Turist55

Valve tekelleşti ve bu avantajı sağlayan her firma gibi daha daha ve daha fazla para kazanmak için elinden gelen her şeyi yapacak firmaların her sene geliri yükseltmeleri lazım bunu kestiremediniz mi? Pc masterrace diye ortalıkta dolaşan herkeze ders olsun firmaların maşalığını yapmazsınız artık hiç üzülmüyorum umarım böyle devam eder...

Sen de dedin ki: madem bana dokunan yok, devam etsin o zaman. Kardeşim bunu her firma yapar mesela "tekel" sony nasıl online'ı paralı yapıp geçirdi size, neden oyunlarınız 200lira ? Bu tür şeylere karşı çıkmalıyız. Ne hale gelmeye başladık artık. Hayır beddua etmen yanlış. Zaten "pc master race" kelimesi ile valveyi nasıl bağdaştırdın onu da anlamadım.

"Geçirdi" Bu ne demek kardeşim mahalle ortamın mı sandın burasını? Pcmasterrace terimi doğrudan steam ve pc için hizmet veren tüm firmaları dolaylı olarak öven bir topluluğun kullandığı bir terim ve benim bu topluluğa karşı en ufak bir sempatim yok ayrıca konsolda kullanmıyorum
Bizim de PC Master Race terimine sempatimiz yok. Ama arkadaş doğru demiş. Sony Online paralı sonuçta. "Umarım böyle devam eder" diyebiliyorsan ya enayisin veya PC kullanmıyorsun yalan söylüyorsun.

Turist55

24.4.2015 16:35:35

-3
quote:

Orijinalden alıntı: Kullanımdaolmayankullanıcıadı

Sen de dedin ki: madem bana dokunan yok, devam etsin o zaman. Kardeşim bunu her firma yapar mesela "tekel" sony nasıl online'ı paralı yapıp geçirdi size, neden oyunlarınız 200lira ? Bu tür şeylere karşı çıkmalıyız. Ne hale gelmeye başladık artık. Hayır beddua etmen yanlış. Zaten "pc master race" kelimesi ile valveyi nasıl bağdaştırdın onu da anlamadım.
"Geçirdi" Bu ne demek kardeşim mahalle ortamın mı sandın burasını? Pcmasterrace terimi doğrudan steam ve pc için hizmet veren tüm firmaları dolaylı olarak öven bir topluluğun kullandığı bir terim ve benim bu topluluğa karşı en ufak bir sempatim yok ayrıca konsolda kullanmıyorum

huseyincarnege

24.4.2015 16:35:27

+1
demeki özgür düşünceyi de modladılar :S

StrangerLovely

24.4.2015 16:27:54

-4
Saçmalamayın tabii ki Valve bizim iyiliğimizi düşünüyor çünkü o Valve bi' kere

hayansame

24.4.2015 16:26:38

-2
Bence Steamden baska hic bir saygi duyulacak icraatin yok valve. Onunda suyunu yavas yavas cikarip icine etmeye basladin. Hadi bakalim eski gunlere geri dondur bizi. Korsani unutturmustun tekrar sen hatirlatacaksin gibi.

SkYHawKTR

24.4.2015 16:19:44

+2
Valve yeni şeyleri deneyen bi firma, oyuncu tepkilerine göre de çok fazla şey de düzenleme yaptılar, yapıyorlarda. Firmaların büyük çoğunluğunu almasının sebebi lisans problemi. Mod'u bedava dağıtmada bi sakınca yok ama bir oyun üzerinden eklentiler ile para kazanmaya başlarsam oyunun gizlilik haklarını ihlal ediyorum, hatta suç işliyorum. Bazı oyunlar da belli bir oranını alıp lisans ücreti gibi kesmişler. Bu arada 75% durumunu bethesda'nın belirlediğini söylüyorlar, yani her firma kendi lisans kesim ücretini uygulayabilir. O zaman iş daha farklı bir hal alıp mod yapmaya teşvik edebilir, kaliteli modcular aslında birer geliştirici, onlar içinde kâr kapısı olabilir. Böyle sistemlerde hep birileri istismar ediyor doğru ama zamanla gelişeceğini düşünüyorum.

freshmind

24.4.2015 16:16:39

+2
Milleti zorla korsana yönlendiriyorlar arkadaş ... Adamlar hiç bir şeye ellerini sürmeden dünyanın parasını kazandı Modu elemanlar yapıyor %75'lik payı Valve alıyor, oyunlardan %30'lara kadar komisyon alıyor(bu minimum tutar bu arada %40'a kadar çıkabiliyor bu pay) ... Üstüne birde bizim sattıklarımızdan, eşyalardan, ufak tefek oyun içi parçalardan para kazanıyor ... Yaptığı bir nane yok. Temiz serverlar(?) ve servis sağlayıcılığı. Bir Hl 3 çıkartacaklar sözüm ona. Parayı bedava yoldan bulunca adamlar külfet altına girmek için sebep bulamıyorlar ki. Ohh mis... Şaka gibi şaka. Millet de bunları baş tacı etmiş, övüp duruyor. O paraya bırak Pc oyunculuğunu kurtarmayı , bildiğin ülke kurar adını da "Republic of Personal Computers" koyarsın Not: İlk defa Samet'in anlamlı ve haklı bulduğum bir yazısına denk geldim.
quote:

Orijinalden alıntı: Turist55 Valve tekelleşti ve bu avantajı sağlayan her firma gibi daha daha ve daha fazla para kazanmak için elinden gelen her şeyi yapacak firmaların her sene geliri yükseltmeleri lazım bunu kestiremediniz mi? Pc masterrace diye ortalıkta dolaşan herkeze ders olsun firmaların maşalığını yapmazsınız artık hiç üzülmüyorum umarım böyle devam eder...
Sen de dedin ki: madem bana dokunan yok, devam etsin o zaman. Kardeşim bunu her firma yapar mesela "tekel" sony nasıl online'ı paralı yapıp geçirdi size, neden oyunlarınız 200lira ? Bu tür şeylere karşı çıkmalıyız. Ne hale gelmeye başladık artık. Hayır beddua etmen yanlış. Zaten "pc master race" kelimesi ile valveyi nasıl bağdaştırdın onu da anlamadım.

TheMuyu

24.4.2015 16:02:39

+2
www.valvesoftware.com/email.php buradan valve 'e mail atıp rahatsızlığınızı iletebilirsiniz.

Dovahkiin

24.4.2015 15:57:43

+2
Tartışacak pek birşey yok aslında. Adamların yaptıkları saçma olsa da eminim bu işe para yığacak bir sürü de tüketim manyağı vardır. Kâr elde ettikleri sürece de kaldırmazlar sistemi. Sonuçta Volvo kullanıcıların görüşlerine önem veren bir firma değil, %99 kendi bildiğini yapar.

weNM

24.4.2015 15:54:31

-3
Farkında değilsiniz ama bu paralı mod sistemi denilen olay zaten Steam'de yıllardır var. TF2, Dota2, CS:GO.. bu gibi oyunlarda zaten gönüllü insanların yaptığı modeller insanlar tarafından satın alınabiliyordu. Bu zamana kadarda kimse gıkını çıkarmamıştı çünkü online oyun olduğu için aldığın şeyi herkes görebiliyordu. Ama şimdi söz konusu singleplayer oyunlara mod yapıp bunları satmaya gelince insanların bir anda gözü döndü. Steam bunu çok kötü bir şekilde duyurdu ve düzenlemeye de mutlaka gidecek, hiçbir şüpheniz olmasın.

ImperioN

24.4.2015 15:50:30

+1
http://garry.tv/2015/04/24/paying-for-mods/ Garry Newman anlatmış güzelce. Sadece %25 oranı gerçekten az. %50 ideal gibi. Daha fazla kar elde etmek istiyorsa modderlar gitsinler oyun motorları ile yazsınlar %90-95'lik payı alırlar.

TheMuyu

24.4.2015 15:49:50

0
güzel yazı teşekkürler. adamlar golden potato koymuş 25 TL :)) tamamen valve ve bethesda nın açgözlülüğü başka birşey değil.

balcs

24.4.2015 15:49:11

+2
Modlara yapılan bağışlardan pay alamıyorlardı tabi nasıl pay koparırız dediler bağışı kaldırıp modları ücretli yapma imkanı getirdiler hem mod yapanların hem de modları kullanan oyunculara yapılacak en kötü olay bu işin içine parayı sokmak.İsteyen istediği mod yapımcısına bağış yapabilir ya da artık ücret ödeyebilir ama bu benim gözümde çok kötü bir olay eğer "DLC" olayı gibi tadı kaçarsa PC'deki mod dünyası için kötü bir dönemin başlangıcı olur.Umarım tadı kaçmaz.

Wayward Son

24.4.2015 15:41:01

+3
quote:

Orijinalden alıntı: mementopolis Sayin Samet Konuksal , Haberi okurken Rahmetli Munir Özkul geldi aklima ( Allah Rahmet Eylesin)

Dokunma artık Moddlarima ! Dokunma Ultra High Texturlarime! Dokunma Skin'ime! Dokunma Skyrime ! Eğer onlarda parali gelirse ben, ömründe bir Ban bile atmamis olan ben , Samet Editör… Hiç düşünmeden çeker Atarim Steam Hesabimi ! Anlıyor musun? Steam'i Siler Geri Dönüsüm Kutusuna Bakmam bile…
Benim de yorumunu okurken aklıma rahmetli beynin geldi. Huzur içinde çürüsün. Anasını satayım nasıl bir gareziniz varsa adamı öldürmek için saçma sapan muhabbetler yapıyorsunuz. Makaleye gelince noktalama işaretine kadar katılıyorum.

Chris Traeger

24.4.2015 15:41:00

+1
Ne kadar saçma bir uygulama. Aklıma free to play oyunlarında, para basıp item alma geldi. Yazık Valve sanada güvendik, sende kazık attın.

PanasonxMan

24.4.2015 15:37:52

0
Aynen öyle. "Bi cinnet her şeyi çözer."

celo68

24.4.2015 15:34:45

0
Bu sistem kaldırılmaz ise tepki olarak korsan kullanımı patlama yapabilir.

maniague

24.4.2015 15:27:33

+5
Çok güzel bir makale olmuş. Gösterilen tepkilerin yerini bulacağına inanıyorum. Bir kaç troll dışında olumlu şey söyleyen görmedim ne yabancı ne de yerli sitelerde.

mementopolis

24.4.2015 15:26:06

-8
Sayin Samet Konuksal , Haberi okurken Rahmetli Munir Özkul geldi aklima ( Allah Rahmet Eylesin) Dokunma artık Moddlarima ! Dokunma Ultra High Texturlarime! Dokunma Skin'ime! Dokunma Skyrime ! Eğer onlarda parali gelirse ben, ömründe bir Ban bile atmamis olan ben , Samet Editör… Hiç düşünmeden çeker Atarim Steam Hesabimi ! Anlıyor musun? Steam'i Siler Geri Dönüsüm Kutusuna Bakmam bile…
Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın
Orijinal boyut için tıklayın

mexican23

24.4.2015 15:20:28

+2
Nexus Mods ve Moddb gayet iyiler bence. Onlar varken Steam den birşey indirmem zaten.

Turist55

24.4.2015 15:11:11

-3
Valve tekelleşti ve bu avantajı sağlayan her firma gibi daha daha ve daha fazla para kazanmak için elinden gelen her şeyi yapacak firmaların her sene geliri yükseltmeleri lazım bunu kestiremediniz mi? Pc masterrace diye ortalıkta dolaşan herkeze ders olsun firmaların maşalığını yapmazsınız artık hiç üzülmüyorum umarım böyle devam eder...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
PC
+ TAKİBE
AL
99 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız