Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Steam'in Dolar Politikası Yakında Devreye Giriyor: Son Kale Epic Games mi?

 
Steam'de Cadılar Bayramı indirim etkinliği dün itibarıyla sona erdi ve 2 Kasım TSİ 20:00’de artık Türk Lirası kaldırılmadan önceki son etkinlikle beraber karşılaştık. Şimdi bundan sonraki süreçte ne olacak kısaca ondan bahsetmek istiyorum.
 
Daha önceki haberlerimizde de okuduğunuz gibi bu kapsamda Steam 20 Kasım tarihi ile beraber Türk lirasını platformundan kaldırıyor ve oyuncuların uğrak noktası olan Steam platformu gerçekten de son kale olarak görünüyordu. Ancak geldiğimiz noktada son kalenin şekli değişti ve artık buradan yukarıda belirtip tarihten itibaren ne yazık ki Türk Lirası ile beraber alışveriş yapamayacağız. Bu tarih itibarıyla beraber artık dolara geçmiş bulunuyor ve sizin de bildiğiniz üzere MENA adlı bir bölge içerisine ülkemiz dahil ediliyor. Bu liste içerisinde yer alanlar arasında;
 
- Bahreyn
- Mısır
- Irak
- Ürdün
- Lübnan
- Umman
- Filistin
- Yemen
 
gibi ülkeler bulunuyor ve biz de artık ülkeler arasında yer alıyoruz. Elbette bulunduğumuz Bu liste içerisinde yine dolar bazında çeşitli indirimler görmeyi bekliyor ve Avrupa çıkış fiyatı ile beraber burada da farklı ücretlendirme ile beraber karşılaşabiliyoruz. Elbette bu işin iyi yanı. Ancak geliştirici ekipler bu kurala uymak zorunda değil ve fiyatlarını Avrupa fiyatıyla beraber aynı şekilde bu liste içerisinde yer alan ülkelere de çıkarabilir.
 
Nitekim büyük geliştiricilere bakacak olursak bu durum böyle. Burada Steam, yine Avrupa çıkış fiyatının 60 dolar olduğu bir oyuna yukarıdaki liste içerisinde yer alan ülkelere 35 dolarlık bir fiyatta satılmasını öneriyor. Ancak bu duruma elbette büyük geliştiriciler ve yayıncılar uymuyor ve istediği şekilde bu fiyatlandırmayı yapabiliyor. Burada Steam sadece aracı bir kurum olarak karşımıza çıkıyor ve herhangi bir fiyat ayarlaması yapmıyor. Dolayısıyla burada işler geliştirici ekibe ve ona bağlı yayıncı kuruluşunda bitiyor ve burada iyimser bir bakış açısıyla bakarsak, daha düşük bir dolar fiyatlandırması ile karşılaşabiliriz. Ancak bu durum elbette olayın en iyi tarafı.
 
Bakiye yüklerken 60-70 Lira fazladan verebiliyoruz 
 
 
 
Bu iyi tarafın haricinde bizlere sunulacak olan herhangi bir fırsat bulunmuyor. Dolayısıyla bu noktada 20 Kasım tarihi itibariyle beraber kendi yerel Türk liramızı kullanamıyor ve artık dolar üzerinden alışveriş yapmak durumunda kalıyoruz. Yine burada eğer Steam hesabınızda Türk lirasıyla bakiyeniz varsa bunlar doğrudan dolar kuruna çevriliyor ve akabinde ise artık dolar üzerinden fiyatlandırma ile beraber karşılaşabiliyoruz. Bunun dışında yine artık Steam platformuna dolar olarak paramızı yatırırken elbette bankalar devreye giriyor ve bankaların da belli oranlarda makas aralığı bulunuyor. Dolayısıyla burada istediğimiz bir dolar bakiyesini yüklemek için 60-70 Türk Lirası gibi fazladan para vermek durumunda kalabiliyor ve bu da ne yazık ki oyuncular açısından oldukça kötü bir duruma temsil ediyor.
 
Bu duruma biraz daha detaylı andıracak olursak piyasadaki durumları siz de biliyorsunuz ki dolar alış ve satış fiyatları büyük oranda farklılık gösteriyor. Dolayısıyla biz doları istediğimiz şekilde Steam platformunda bakiye olarak çevirirken bu makas aralığı karşımıza geliyor ve 26 dolarlık bir bakiye yatırmak için 27 veya 28 dolarlık bir ücretin cebimizden çıkması gerekiyor. Dolayısıyla bu da aradaki birkaç dolarlık ödemenin yapılmasını sağlıyor ve bu da cebimizden Türk lirasıyla 60-70 liranın çıkmasına sebebiyet veriyor. durum böyle olunca bir oyunu satın almak için fazladan para ödüyor ve 3 veya 4 oyun satın alacakken ne yazık ki bu olay tamamen bir oyuna kadar düşebiliyor. Bu durumda yine oyuncular zarara giriyor ve bu kapsamda gerçekten de kötü bir gidişat bizleri bekliyor diyebiliriz.
 
20 Kasım günü bazı oyunlar beklenilenden ucuz olabilir 
 
 
 
Ancak işin içerisinde elbette farklı farklı yorumlamalar da bulunuyor. Nitekim  20 Kasım tarihi geldiği zaman birkaç gün boyunca  tüm oyunların dolar kuruna çevrilmesi ile beraber bazı hataların veya eksiklerin olacağından bahsediliyor. Durum böyle olunca belki de biz oyuncular açısından bir avantaja çevrilecek durumların ortaya çıkabileceği aktarılıyor. 20 Kasım tarihi ile beraber dolar kuruna geçeceğimiz bu platform dahilinde bugünü özellikle beklememiz gerekiyor ve belki de burada avantajımızı olan durumlar ortaya çıkabilir. Çünkü burada sistemin bir anda dolar kuruna geçmesiyle beraber fiyatlandırma konusunda yanlışlıklar ve hatalar olabilir. Bununla beraber de bazı oyunları daha ucuz bir şekilde elde edebiliriz. Dolayısıyla bugünü beklemekte ve o gün içerisinde istediğimiz oyunlara göz atmamızda fayda var diyebilirim.
 
Son kale Epic Games mi? 
 
 
 
Steam platformunun dışında sizin de bildiğiniz gibi elbette yıkılmayan son kale Epic Games bulunuyor. Epic Games platformu içerisinde yine her hafta ücretsiz oyun ve oyunlar bizlere sunuluyor ve bu kapsamda bedava oyunlar kütüphanemize dahil olabiliyor. Epic Games genelinde şu anda herhangi bir değişiklik söz konusu değil ancak 2024 yılı içerisinde belki de bu platform içerisinde de Türk lirasıyla beraber belki de alışveriş yapamayabiliriz. Böyle bir durumu da göz önünde bulundurabiliriz. Ancak şu an için herhangi bir değişiklik ortada bulunmuyor diyebiliriz.
 
Nitekim Steam karşısında yer edinmeye çalışan ve her hafta ücretsiz oyunlarıyla beraber göz doldurmaya başlayan Epic Games içerisinde elbette Türk Lirası ile beraber alışverişimizi yapabiliyor ve kütüphanemize bu oyunları dahil edebiliyoruz. Bu kapsamda Steam'in dolar kuruna geçmesiyle beraber elbette cazip bir platform olarak Epic Games karşımıza çıkabiliyor. Ancak bu platformun arayüzü ne yazık ki oyunculara hitap etmiyor ve platform açıldığından beri herhangi bir gelişme yaşanmıyor ve dolayısıyla bu uygulama ne yazık ki geliştirilmiyor. Dolayısıyla burada oyuncular tarafından eleştirilerim odağında bulunuyor ve Steam gibi bir arayüzü ve profil detayı yer almıyor.
 
Geliştiriciler Türk Lirasını takip etmekte zorlanıyormuş 
 
 
 
Steam platformunun Türk lirasını devre dışı bırakması ve dolara geçmesiyle beraber birtakım resmi açıklamaları bulunuyor. Bu açıklamalar içerisinde elbette değişen fiyatlandırmaların ve Türk lirasının değer kaybetmesi ile beraber geliştiricilere zor durumlar yaşattığı belirtiliyor. Elbette bu kısımda geliştiriciler sürekli olarak dolar kurunun yükselmesi ile beraber fiyatlarını da yukarı çekmek durumunda kalıyor ve bu durum sürekli olarak birkaç senedir ülkemizde yaşanan durumlar arasında yer alıyor. Dolayısıyla bunun takibinin artık yapılmaması ve geliştiricilere rahat bir nefes aldırılması için Steam böyle bir politikaya gitmiş durumda ve yukarıda bahsettiğim gibi biz de bu liste içerisinde yer almış bulunuyoruz. Steam’in resmi açıklaması tamamen bundan ibaret diyebiliriz.
 
Bu noktada sizde değerlendirmelerinizi yapabilir ve bundan sonraki süreçte sizce neler olur? Epic Games bu kapsamda daha da değerlenir mi? Bunları yorumlar kısmında belirtebilir ve düşüncelerinizi dilediğiniz gibi paylaşabilirsiniz. Bu noktada aktaracaklarımız bu kadar ve Steam'in bu politikası elbette ilerleyen süreçte nasıl bir duruma çevrilir bunu hep birlikte göreceğiz. Belki de ilerleyen süreçte 3 ay 4 ay gibi bir zamanın geçmesinden sonra platform kapsamında belki de ülkemizden oyun alımları bir hayli düşebilir ve bu da Steam'in geri adım atmasına sebep olabilir. Bu da iyi senaryolardan bir tanesi ancak yukarıda da belirttiğim gibi bu duruma hep birlikte yaşayacak ve göreceğiz.

Bu haberin bağlantısı
URL
Steam Valve Oyun Half Life Mağaza Store Portal Steam Haberleri
Tekken 8 için Victor Chevalier Karakter Fragmanı Yayınlandı Mortal Kombat 1 DLC Karakteri Omni-Man Çıkış Tarihi Açıklandı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

4.11.2023 19:55:52

0
Ben Epic Games e geçtim bile.Steam dan çığlık festivalinde artık son oyunları aldım.Bundan sonra oyun almak zaten imkansız, söylenene göre Steam oyun fiyatlarını lira olarak gösterirken 1 doları 1,5 TL ye sabitleyip fiyat gösteriyordu,dolar kuruna geçince bu ortadan kalkacak sadece banka komisyonu binmeyecek 20 kat kur farkı da binecek ve oyun fiyatları uçacak, Steam etkisi ile belki buraya yönelik daha ucuz dolar fiyatı uygulanabilir ama yine de fiyatlar uçacak o 3- 5 tl lik oyunlar bile 150-200 TL arasında olur artık 100 TL altında oyun olmaz, mecbur Epic Store'dan bakacağız herkes buna gelecek mecbur.

BSC Misafiri

3.11.2023 23:40:27

0
steam diyor geliştiriciler TL kurundan satış istemiyor. Şimdi geri adım atmasından söz ediyorsunuz hangisi doğru bu steam'in elinde olan bir şey mi yoksa değil mi ama madem öyle oyun almayın protesto edelim steam Türkiyede kaç oyuncu olduğunu bilmiyor galiba yoksa daha çok yaptırım yeriz haberiniz olsun oyun almayın
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Steam
+ TAKİBE
AL
3 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız