Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Oyunlar Şiddete Yönlendiriyor Masalı

Bazı beyinlere göre şiddet içerikli video oyunlarını kaldırınca Amerika'daki okul katliamları da duracaktır!!!

     Amerika'da yaşanan bir katliam sonrasında video oyunları yine bir numaralı sorumlu ilan edildi. Aslında bu duruma şaşırmamak gerekiyor. Büyük para babalarının, siyasetçilerin, silah sanayinin, sorumsuz ailelerinin suçlanması yerine oyun dünyasının suçlanması çok daha kolay. Ne de olsa oyun dünyasına savunacak hiç kimse yok. Ülkemizdeki köşe yazarları da bence "çok cahilce" bir tutumla video oyunlarını eleştiriyorlar. Peki işin aslı nedir?

     Öncelikle makaleyi yazarken Yüksek lisans seviyesinde psikoloji eğitimi görmüş, katliamın gerçekleştiği Amerika Birleşik Devletleri'nin silah hastası eyaleti Texas'ta yaşamış ve burada silah fuarlarına (Gunshow) katılmış birisi olduğumu belirtmek istiyorum. Böylece "siz ne bilirsiniz, kimsiniz ki" diyenlere de peşin peşin yanıt vermiş oluruz. 
 
 ABD senatörlerine göre öğretmenler silahlı olsaydı, katliam yaşanmazdı
nasıl bir zeka ama 
     Öncelikle ABD'deki silahlanma oranına dikkat çekmek istiyorum. Bu ülkede Avrupa'nın aksine silahlanma oranı son derece yüksek. Her evde birkaç silah bulmak mümkün. Şöyle diyeyim Türk Ordusunda bulunmayan silahları Amerika'da silah fuarlarından alıp evinize koyabilirsiniz. (yukarıda ABD'de bir Gunshow'da kendi çektiğim fotoğrafı da görebilirsiniz) Türkiye'de Sniper (Keskin nişancı tüfeği) almaya çalıştığınızı bir düşünün; düşüncesi bile yorucu ve korkutucu değil mi? Amerika'da sniper almak, bakkaldan bir şişe su almaktan biraz daha zor. Böyle bir ülkede katliam çıkmayacak da nerede çıkacak? Nüfusu 350 milyon civarında olan ABD'de silah almak bu kadar kolayken bu tür katliamlara şaşırılır mı?
 
     Merak ettiğim konu böyle katliamların neden Avrupa'da yaşanmadığı. Bana Norveç'teki katili örnek verebilirsiniz, ama o kişinin ırkçı ve köktendinci eğilimlerini unutacak mıyız? Yoksa Call of Duty oynadı diye mi ırkçı ve köktendinci oldu? Madem Call of Duty'den etkilendi, neden belli bir siyasi görüşe sahip olanları öldürdü? O katliamı yapan kişi bomba yapmayı da Call of Duty'den mi öğrendi? Yoksa bombalama eylemini yapmasının nedeni Bomberman oynaması mı?
 
     Gelelim katliam yapanları neyin yönlendirdiğine. Her yıl ilaç endüstrisinden aldığı paralarla ceplerini dolduran psikiyatri dünyası hemen "şiddet içerikli oyunları" suçladı. Örneğin neredeyse TV'lerden canlı yayınlanan Irak'ın işgali, Filistin'deki dram, Afganistan'daki durum gençleri şiddete yönlendirmiyor. Irak'ta milyonlarca insanın kendi askerleri tarafından ne idüğü belirsiz bir amaç (amaç belli aslında) öldürülmesi bir genci şiddete yöneltmiyor.
Amerikalılara göre katliamın sorumlusu belli
     Sebepsiz yere insan öldürmek "sebepsiz Irak İşgali" ile meşru olmuyorsa, Mass Effect ile mi meşru oluyor. Siz hiç Irak işgalinin veya Filistin'deki dramın gençleri kötü etkilediği, şiddete yönlendirdiği yönünde konuşan Psikiyatrist gördünüz mü? Neden Filistin'de bir genç bilgisayar oyunlarından etkilenip bir okul basmıyor ve çocukları katletmiyor; üstelik onca çocuğun ölüsünü görmesine rağmen? Biraz dürüst olmak gerek öyle değil mi?
 
     Yine ABD'ye dönelim isterseniz. Aile sevgisinden mahrum yetişen çocukların (ABD'de çocukların %40'ı evlilik dışı ilişkiden doğuyor) iyi eğitilmemesinin sorumlusu video oyunları mı? Tabi ki aile sevgisinden mahrum yetişip de pırıl pırıl genç olan insanlar dünyanın her tarafında var. ABD'de aileleri tarafından gerçekten (bizim ülkemizde de ender rastlanacak şekilde) iyi yetiştirilmiş çocuklar ve gençlerle de karşılaştım, ama şu katliamları yapanların ailevi durumlarına bir bakın, mutlaka bir eksiklik, bir sevgisizlik, bir şiddet ile yüzyüze gelmişlerdir. Yoksa hiç bir nedene dayanmadan, kimse zevk için, hele hele oyunlardan yola çıkıp katliam yapmaz. Eğer video oyunları o kadar etkileyici olsaydı, çocuklarımıza Happy Feet oynatırsak hepsi mutlu, sevecen, süper gençler olacaklardır.
 
    Aslında bu konuda söyleyecek çok şey var, ama 3-5 sahtekar psikiyatrist, cahil köşe yazarı ve siyasetçiye yanıt vermenin bile anlamı yok. Ayrıca bu kısa makaleyi siyasi bir yazı olarak değerlendirmezseniz de sevinirim. 
Bu yazıyı yazmamın amacı sadece oyun dünyasındaki gençlerin "ne yaptıklarının, gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki ayrımın" farkında olduklarını belirtmektir.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Şiddet Oyunlar Amerika
Magicka'nın Yapımcısından Yeni Oyun Duyurusu Guild Wars 2'ye Yılın Oyunu İndirimi
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

24.12.2012 20:22:06

+1
bence abd senatörlerini seçimlerde para desteği sağlamadığı için saldırcak tek yer oyun dünyası medya kanalından gazetelere iş adamlarına kadar her yer para sağlıyor büyük paraların döndüğü oyun dünyasından nasibini alamadıgı için kendine pay isteyen birinin çıkıp boş boş konuşması bizim gazetecilerinde haber olsun diye zaten kendiside hiç oyun oynamamıştır kesin bir lara croft kim desek bir kratos bir ezio kim diye sorsanız aval aval bakıcak kimselerin oyun dünyasıyla ilgili yorum yapması garip olan zaten bu

a_e_b

24.12.2012 17:29:21

+2
bu yazıdan sonra söylenecek bir söz yok ben sadece yazarı tebrik etmek istiyorum

thugs_life

24.12.2012 13:11:52

0
gayet güzel yazı.. aslında bu konuyla ilgili düşününce insanın aklına ilk bunlar geliyor ama ne hikmetse bunlardan bahseden yok.. amerika ölüme yatırım yapan bir ülkedir, dolayısı ile vatandaşlarının öldürmeyi tatmak istemesi de doğaldır, psikolojik sorunlarınız da varsa katliam bence kaçınılmaz olur. daha da fazla bu tür olaylar göreceğimiz kesin. bu arada silah satın almak evet amerika da çok basit ama şunu da belirtelim bizim doğuda daha da basit, onunda amacını bir kaç sene sonra ortaya çıkar elbet.

I-C-O

24.12.2012 03:45:56

0
Helal olsun. Çok güzel bir yazı. Amerikalılar gerçekten iki yüzlü. Irak'ta, Afganistan'da, Filistin'de masum milyonlarca insan hastalıklı zihniyetlerin orgazmı uğruna katledilirken, Irak'ın, Filistin'in bombalanışı canlı yayınlarda verilirken hiç bir siyasetçi, psikiyatrist neden sesini çıkarmadı? Bir tarafta masum kurgu oyunlar, bir tarafta gerçek mazlum insanların katledilişi. Hangisi psikoloji bozar? Hangisi katil eder? Hangisi? Hangisi? Hangisi? İki yüzlü insanların hepsine lanet. Bu şarkı aslında tüm durumu özetliyor.

RedTurkei

24.12.2012 02:33:54

0
quote:

Orijinalden alıntı: rambocuk oyunlar katil yapar diyenlerin şirincede kıyametten kurtulacaklarını sananlar kadar akılları yoktur
inançlara ırklara saygılılı olalım ayetlerle böyle emredilmiştir. Bunun konuyla alakası yok insanlar taşa bile tapıyorsa o taşa saygı duyacaksınki bana küffretmesinler bu sözler bana ayit değil bizzat yaradana aiittir

crysispeed

23.12.2012 22:02:22

+1
cidden çok iyi bi yazıydı artık her şeyde oyunu suçlayanların biraz olsun beyinlerini çalıştırmalarının vakti geldi. Herşeyde oyunu suçluyorlar. sanki kendilerinde hiç hata yokmuş gibi. Artık şu oyunlara suç atmayı bırakıp kendi işlerine dönsün. Zaten laf atsa da bişey değişmiycek çünkü boş konuşulduğunu biliyor tüm oyuncular.

BSC Misafiri

23.12.2012 19:56:08

0
bana sorarsanız süper güç ünvanı nı Amerika dan çok İngiltere hak ediyor.sömürge bölgesi yoğun,dilleri kendilerine ait ve halkın çoğu adam akıllı insanlar.1 yılda sadece 8 silahlı ölüm Amerika 10.728 aradaki fark...sizce?

waltran

23.12.2012 19:14:54

0
silah fuarına bebeklerinide gelmişler daha ne denir ki

rambocuk

23.12.2012 17:39:13

+1
oyunlar katil yapar diyenlerin şirincede kıyametten kurtulacaklarını sananlar kadar akılları yoktur

BSC Misafiri

23.12.2012 16:38:16

+1
Helal olsun, çok güzel bir yazı.

BSC Misafiri

23.12.2012 16:15:05

0
Klasik ABD beyni... Sen her türlü pisliği yap orda burda ondan sonra suçu oyunlara at. Hadi onu geçtimde Mass Effect gibi bir oyuna neden saldırırlar onuda hiç anlamam. Beyinlerini kullanmak yerine başka taraflarından konuşan insanlar bunlar.

aykut291

23.12.2012 15:52:56

0
Valla 10 Numara Mantıklı Bir Yazı olmuş ellerine Sağlık.

nForcer

23.12.2012 15:34:49

+3
quote:

Orijinalden alıntı: Bernhard (ABD'de çocukların %40'ı evlilik dışı ilişkiden doğuyor)
Bu vehameti görünce Türkiye'nin haline şükrediyorum. Bazıları ABD'yi dört dörtlük zanneder, ancak böyle gerçekleri de gözardı ederler. Annesi babası belirsiz olan, anne-baba sevgisini bilmeyen çocuğun psikolojisi nasıl düzgün olabilir ki? O çocuk sıkıysa şiddetten uzak dursun. Ayrıca insanın içindeki fantazileri gerçek hayatta dışa vurması yerine oyunlarda dışa vurması çok daha iyidir. Mesela GTA oyunlarında görev yapmak yerine şehirde katliam yapmayı tercih edenleri çok görüyoruz. Bu sayede hem insanın içindeki şiddet isteği boşalmış oluyor, hem de gerçek hayatta hiç kimsenin canı yanmamış oluyor.

CILGIN_TURK_96

23.12.2012 15:31:08

0
çok güzel bir yazi olmus ellerine saglik alkan abi..

BlackBeasT

23.12.2012 14:51:11

+1
Oyun oynayan her bireyi o halde müşahede altına almak gerek, Avukatların para kazanmak için suç işleyen müvekkilini dötünü kurtarmak için ortaya attığı yalan ,her GTA oynayan kişi evden çıkınca ilk yaptığı Caddeye çıkıp hoşuna giden aracı dururup gasp edince caddenin kaşarlarına hava mı atıyor..? bu suçdur cezai uygulamaları vardır savunma içinde "GTA oynadım etkisinde kaldım o sebepten yaptım" demek komik olur.. Oyunu nerden oynarsın ? gündelik yaşamdan uzaklaşmak için yada zaman geçirmek için ,Senin hasta beynin zaten suç işlemek için bahane arıyorsa veya toplumdam kendini yozlaştırdıysan burda ne GTA şuçu var nede başka 1 oyunun ... Tomb raider oynayıp'da dağa daşa tırmanan ve tarihsel araştırma yapan birini duymadım..Hiç 1 kişinin arkeolog olmasın asıl altında yatan sebebin'de Tomb Raider diyen birinide görmedim madem Oyunlar bazı yasa dışı eylemler için bahane oluyorsa o halde oyunda ki iyi yönlerden etkilenmemiz gerekir.... Velhasıl oyunlar ileri sürüp suç işleyenleri ceyranı bol olan sandelye oturtmak lazım .. EDIT:Ufat tefek imla

Factor7

23.12.2012 14:41:17

0
Çok iyi bir makale. Pek çok insanın bunu okuyup konuya birde bu açıdan bakmaları daha mantıklı düşünmelerini sağlamak lazım. Ayrıca konu hakkındaki benim kişisel görüşüm: Şiddet uygulamak insanların içindeki temel içgüdülerden birisidir. Oyunlar sayesinde insanlar sanal dünyadan kimseye zarar vermeden bu içgüdülerini tatmin edebiliyor. Eğer oyunlar yasaklanırsa bu tip katliam vakalarını durdurmak bir yana dahada arttıracaktır.

op.55 no.1

23.12.2012 14:37:37

-2
Fikirlerini anladım güzel çıkarımların var ancak anlatım biraz zayıf olmuş elbette bir oyun sitesi editöründen gazeteci anlatımı beklemiyorum.Yinede güzel olmuş...

stun

23.12.2012 14:19:54

+2
oyunlar insanın deşarj olmasını sağlıyor.. buda şiddetin bence daha az olmasınıı sağlar.. düşünsene her cod oynıyanın arıza çıkardıgını yandık ozaman... milyonlar satıyor ama.. gene bir arıza çıkınca sorumlu oyunlar oluyor..

supermariooooo

23.12.2012 14:15:26

0
hocam eline sağlık çok doğru çıkarmılar yapmışsın. şu ana kadar BSC de okuduğum en dolu ve bilinçlendirici makale idi. tekrar teşekkürler

Aaron Paul

23.12.2012 14:08:54

0
Bir insanın içinde ki hedef ne ise kimse değiştiremez, fırsatını buluırsa eninde sonunda yapar... [ Bence oyunlar sayesinde insan bir çok zevkini tatmin ediyor. ]

Stewie!

23.12.2012 14:07:01

0
Çok güzel açıklamışsın her şeyi teşekkürler.

orumbocekadam

23.12.2012 14:06:04

+3
Güzel tespitler içeren güzel :) bir yazı olmuş. Teşekkürler.

Sacrer

23.12.2012 14:04:55

+2
Vay be! CoD'daki tüm silahlar var. Yarın ilk uçakla Amerika'ya gidiyorum. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız