Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

O Kadar Uğraşa Rağmen Steam'de Linux Kullanım Oranı Hala %1'in Altında


    PC üzerinde Microsoft'un Windows tekelliğini durdurabilmek ya da ortak olabilmek adına Valve, Steam üzerinden Linux'a akım başlatmıştı. SteamOS'i duyuran ve hala üzerinde çalışmalar yapan firmayı diğer oyun yapımcıları da takip etmiş ve Linux'a çıkan oyun sayısı hayli artmaya başlamıştı. Ancak Steam'in Nisan 2015 donanım anketine baktığımızda bütün uğraşlar neredeyse sonuçsuz kalmış görünüyor.
 
    Anket sonuçlarına baktığımızda Steam'in oyuncuları arasından Linux kullanan kesim, genelin sadece %0.94'ünü oluşturuyor. Mac kullanan oyuncuların oranı ise %3.16'da gezmekte.
 
    Linux'a çıkan oyunlar arasında Valve'ın as kartları Dota 2, CS serisi ve Team Fortress 2'nin haricinde diğer firmalardan Dying Light, Rust, Civilization V, Football Manager 2015 gibi çok oynanan yapımlar da yerini alıyor. Ancak sonuç ortada. Ne dersiniz sizce Valve ve diğer firmalar boşa mı kürek çekiyor?
 

Bu haberin bağlantısı
URL
PC steam linux windows mac
GTA V'e Kanca Eklenince Oyun Çılgın Bir Hal Alıyor (Video) Lords of the Fallen'ın Game of the Year Sürümü Duyuruldu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

9.1.2016 20:46:03

0
Linux'un kullanım oranının yüzde beş civarında olmasının en büyük nedeni oyun olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. İnternet kafelerde göz gezdirdiğimde oyun oynayanların sayısı yüzde onu geçmiyor. Linux'un kullanım oranının düşük olmasını bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Oyun, resim editörü, ofis editörü, program alternatifleri gibi zaafiyetlerin yanı sıra Windows alışkanlığı gibi durumları sayabiliriz. Ayrıca Ubuntu ve türevleri dışındaki dağıtımların henüz çok geride olduğunu da söyleyebilirim. Örnegin Arch linux herkes kuramaz çogu da kurmaktan ugraşmaz ve deposundan her şey yüklenmez veya Fedora deposu son derece kısıtlı ya da Debian GNU/Linux felsefesi yüzünden elini kolunu bağlıyor. Zaten 3000 üzerindeki dagıtımların sadece 15-20'i son kullanıcıya hitap ediyor onlar da Ubuntu dışında yetersiz kalıyor. Ancak bütün bu olumsuzluklara ragmen kendim Linux kullanıyorum. Çünkü bahsettigim sorun veya eksikliklerden işim olmadıgı gibi Linux'un çok fazla artıları oldugunu da özellikle belirteyim.

Zağanos...

12.6.2015 15:02:47

0
Hmmm.. Bilgi için teşekkürler :) yapmayı düşünürsem bu bilgileri kesinlikle kullanırım

Dovahkiin

27.5.2015 14:11:39

0
Uğraş boşa mı gidiyor demek için daha çoook erken. SteamOS, machines, controller hiçbirisi daha çıkmadı ki kim niye geçiş yapsın? Linux için sorunsuz ekran kartı sürücülerinin oluşturulması, Vulkan'ın kullanım yaygınlığı olarak DirectX'e ciddi anlamda rakip olması gidişatı belirleyecek diğer etkenler. En başta da dediğim gibi daha çok erken.

tropeus77

27.5.2015 13:33:06

0
Ne geregi var elde Windows gibi bir sistem var iken sikintiya girmek.. 2-3 defa meraktan kurdum, benden uzak olsun..

BSC Misafiri

26.5.2015 12:03:10

+1
Henüz SteamOS li makineler piyasada yerini almadı. Henüz SteamOS betada. Bir arkadaşın da dikkat çektiği gibi Linux kullanan kesimin 3'te 2'si Steam kullanıyor ve Linux'u kullanan kesimi düşününce gerçekten büyük bir oran bu. Ne zaman ki insanların oturma odasına Steam girer, üzerinden belirli bir zaman geçer, gerçekten anlamlı bir araştırma yapılır, o zaman tartışırız bu konuyu.

bkaakco

26.5.2015 00:35:52

0
Linux standart bir hal almadıkça hiçbir zaman kullanım oranları yükselmeyecek.

Geldimmigordun

25.5.2015 22:30:31

0
bırakın oyinu normal günlük pc kullanan insana bile hitap etmiyor androidi tebrik etmek lazım

WiiSmash

25.5.2015 20:25:20

0
1- steamos hala betada 2- mac'te olandan az oyun var 3- pc kullanıcısının kullanacağı vegas,photoshop,after effects vb. yok.

CooL_ROMEO

25.5.2015 17:56:28

+2
quote:

Orijinalden alıntı: Zağanos... Linux'ta problem yok mu?
Problemsiz demedim her işletim sisteminin eksiklikleri vardır ve emin ol sağlam linux dağıtımlarının windows a nazaran daha az problemi vardır... [link=https://eksisozluk.com/entry/21936736]https://eksisozluk.com/entry/21936736[/link] bu entryi okursan problemsiz olduğu iddia edilen bir linux sürümü ile karşılaşırsın ArchLinux. Problemsiz olduklarını iddia ediyorlar , ve sıkıntı yaşıyan çok kişi yok Buyrun indirmek ve denemek isteyen kullanıcılar için : [link=https://www.archlinux.org/]https://www.archlinux.org/[/link] Arayüzü hoşunuza gitmedi mi ? Gnome kullanabilirsiniz : [link=https://wiki.archlinux.org/index.php/GNOME]https://wiki.archlinux.org/index.php/GNOME[/link] Mac OS X in birebir aynı temasal özelliklerini de kavuşturabilirsiniz Linux'unuza : [link=https://www.youtube.com/watch?v=saBxi_RKoKs]https://www.youtube.com/watch?v=saBxi_RKoKs[/link] Windows temasından bahsetmeme gerek yok sanırım google a linux windows theme yazarsanız her türlü temasına erişebilirsiniz ve sanki windows muş gibi sağlam bir UNIX altyapısında kullanabilirsiniz.

Beybifeys

25.5.2015 17:14:10

0
Geliştiriciler ve geçerken uğrayanlar dışında masaüstü linux kullanımı zaten dünya çapında %1.5 civarında. Tamamen boş yere yapılmış bir haber bana sorarsanız. Valve zaten bu %1.5 kullanıcının %1'ini platforma dahil edebilmişse bu oran gayet başarılıdır. Zira Valve'den Linux kullanımını artırmasını beklemek mantıksızlık olur. Linux'un yaygınlaşması için temel taşları oluşturan üreticilerin tamamının bu işletim sistemine destek vermesi gerekir.

trollmaster

25.5.2015 17:05:08

+3
bu haberin bu kadar yorum alacağını düşünmezdim :) neyse asıl durumu anlatayım size. ilk olarak linux ile oyun kelimeleri aynı cümle içinde kullanılmadığı için, hali hazırda genelin isteğini karşılayan stabil yazılımlara yeni özellikler getirilmiyordu. ama oyunların görüntü işlemede yüksek performans istemesiyle ilk olarak bu görüntünün ekrana çizilmesini sağlayan xserver yetersiz kaldı. bu bahsettiğim yazılım 1984'de belirlenen yapıda geliştiriliyor. şu an normal kullanım için elbet iş görüyor ama her eski stabil yazılımın zaafı olan çok çekirdekli işlemcileri verimli kullanmaktan aciz. ve bazı tasarım hataları var :) yeni gereksinimle xserver sorunlarını düzeltmek yerine wayland geliştiriliyor. ki normal kullanıcı için en az 2 yılı var. linux aslında sadece çekirdek olayını çoğu kişi biliyordur. çok fazla dağıtım olduğundan geliştiricilerin korkusu vardı. stabil adı altında 4 yıldır sadece güvenlik güncellemelerini yükleyen bir kullanıcı kesmi varken diğer tarafta her yeni çıkan versiyonu takip eden kullanıcı grubu var. tabi bu durum oyunların istediği ek programların çakışmasına neden oluyordu. steam ise belirli bir kütüphane pakedini kendi kurulumu ile getirince geliştiriciler bunlarla uğraşmaktan kurtuldu. Diğer tarafta ise opengl'in ekran kartı driver'larında vasat şekilde desteklenmesi. steam ben linux'a destek vericem dediğinden beri çok hızlı şekilde windows performansına yaklaşıyor. fakat bir diğer sorun opengl'in de directx 11 gibi yetersiz kalmaya başlaması. ne kadar opengl her yerde çalışır dense de bu durum gerçek değil. bunlardan dolayı vulkan haberlerini duyuyoruz. normalde khronos grup tek başına opengl için kararlar alırken bir anda teknolojinin büyük oyuncuları bu işe dahil oldu ve yakın zamanda vulkanın ilk sonuçlarını görmeye başlayacağımızı düşünüyorum. işin gerçeği eğer merakınız varsa şu oyun çıktı veya çıkmadı diye bakmadan steamos ya da bir linux dağıtımını deniyorsunuzdur. ama ben kısayola çift tıklar keyfime bakarım diyorsanız, sizin için linux hazır değil. ben ve benim gibi ne sorun olursa kullanmaya devam eden kullanıcılar, bir sorunla karşılaştığında bunun çözülmesi için gerekli çabayı gösteriyor ve sonuç olarak sizin de rahat kullanabileceğiniz bir sistem ortaya çıkması için gönüllü olarak uğraşmaya devam ediyoruz.

Zağanos...

25.5.2015 16:23:00

0
Linux'ta problem yok mu?

Sierra 117

25.5.2015 16:11:21

+1
Windows'a çıkan her oyun Linux'a çıkmıyor.Ama Linux'a çıkan çoğu oyun Windows'a çıkıyor.

SkYHawKTR

25.5.2015 16:01:06

0
Çoğu çift işletim sistemi kullanıyordur o yüzden...

michael01

25.5.2015 15:58:18

+1
kimse amaaa 3 5 oyun çıktı diye durduk yere işletim sistemi değiştirmez. şaşırmak saçma olur %1 lik orana.

ardaq

25.5.2015 15:57:44

0
niye linux kullanalım arkadaş. bütün oyunlar zaten windowsta hangi kafayı yaşıyorlarsa artık. bütün oyunlar default olarak linux'a gelse de farketmez. alıştık yani.

Megas Red

25.5.2015 15:37:12

+1
Linux işletim sistemlerine, AC, NFS, COD benzeri popüler oyunlar geldiğinde ve directx'e oranla daha performans sunduğunda oyuncuları ikinci bir işletim sistemi kurmaya ikna olabilir. Linux macerama maalesef güçlü alternatifi olmayan Adobe ve benzeri çizim programları yüzünden bıraktım.

emrahcey

25.5.2015 15:27:41

+1
Mesela The Witcher 3 : WildHunt ile 100 fps de Stutter sorunu yaşıyorum. Yani takılmalar hemde sıklıkla meydana geliyor. Linux'da böyle bir sorun olmazsa zaten gider Linux kullanırım. Linux'a geçmek için Windows'un bize sunmadığı şeyleri sunması gerekir.

Vl.Murad

25.5.2015 15:26:39

+2
Konuşmak için çok erken. Zaten insanlar halihazırdaki bilgisayarına kurmayacaktır ki, 3dsmax-adobe-origin gibi tonlarca program için windows şart. Ya yeni sistem toplanacak salon için ya da yeni hard disk alıp iki işletim sistemiyle kullanılacak. Ki ortada ne Steam Machines'lar var ne de Steam Link var. Tabi Gamepad'in de olmaması buna büyük etken.

There goes your life

25.5.2015 15:22:58

+1
Ne yapalım yani windows sorunluda linux sorunsuz mu? Gabe hala anlayamadı senin platformuna giren adam dota ve cs oynayıp çıkıyor nedne ihtiyaç duysun steam machineye, linux'a

CooL_ROMEO

25.5.2015 14:56:43

-2
quote:

Orijinalden alıntı: ungalath Neden durduk yere bilmediğim bir işletim sistemini kullanmaya başlıyayım ki ?
Neden yıllardır aynı problemli işletim sistemini kullanmaya diretiyorsun ki ?

dosta1

25.5.2015 14:20:25

0
sevdiğimiz oyunların Linux a geçmesiyle elbetteki Linux a geçeriz steam sanal gerçeklik gözlüğüylede muhakkak geçişler daha çok olucak performans için

ungalath

25.5.2015 14:17:51

0
Neden durduk yere bilmediğim bir işletim sistemini kullanmaya başlıyayım ki ?

mehmet4428

25.5.2015 14:06:51

+1
Popüler oyunlar gelsin oraya o zaman herkes oraya yönelir.

alike03

25.5.2015 14:02:24

+1
Bu 1-2 günde olacak birsey degilki. Kimse aa Valve o kadar ugrasti bilgisayarima format atip Linux yükliyeyim demez. Bu uzun dönemli bir yatirim. Meyvesini ancak 5-10 seneye toplamaya baslar. Windows 7 popülerligini kaybetmeye baslayinca Windows 10 almayip Linuxa gecenler olur.

trollmaster

25.5.2015 13:53:05

+1
witcher 3 arma 3 linuxa çıktı da biz mi oynamadık

Chris Traeger

25.5.2015 13:43:52

0
Abi bir kere zaten bir sürü steam machine çıkararak boşa kürek çekmiş oluyor. Alienware steam machine var, Asus'un steam machine var, bir sürü firmanın steam machine var. Hepsinin özelliği farklı.Tek bir donanımda, tek bir işletim sisteminde birleştir. Zaten fiyatlarına denilecek bir laf yok. Herkes o fiyata canavar gibi masaüstü pc dizer. Konsola benzemeye çalışıyor ama bir ortak noktada buluşamıyor. Valve PC oyunculuğu için çalışıyor. Sonu inşallah hayırolur. Herkese İyi Forumlar, İyi Oyunlar.

FrioVentus

25.5.2015 13:41:07

+4
Linux + Steam = <3 Kalpte 3 yazısı var. Half Life 3 confirmed

Frobe

25.5.2015 13:32:17

+5
Evet.
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
PC
+ TAKİBE
AL
99 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız