Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Bully ve Manhunt'taki Şiddet Yeni Oyunlara Engel!

Manhunt'ta düşmanlara acımamalıydınız, aksi halde bunun cezasını çekiyordunuz

     Rockstar Games denilince akla ilk gelen oyun hiç kuşkusuz Grand Theft Auto’dur. Zaten firmanın bugüne kadar 250 milyon civarında oyun satan oyunlarının 150 milyonunun Grand Theft Auto’ya ait olduğunu biliyoruz. Aslında Rockstar Games’in bizzat geliştirdiği Red Dead, The Warriors, Midnight Club, Max Payne (3), Manhunt ve Bully gibi oyunları da bulunuyor. Bu oyunlar her ne kadar oldukça kaliteli yapımlar olsalar da Grand Theft Auto serisinin gölgesinde kalmışlardır. Bu oyunlar arasında sanırım en büyük çıkışı Red Dead Redemption yaptı. Oldukça yüksek satış miktarına ulaşan Red Dead Redemption çok sayıda oyuncuya ve oyun otoritesine göre Grand Theft Auto serisinin tahtını kalite anlamında elinden aldı.
 
     Zaten ortalama 3 yılda bir oyun çıkaran Rockstar Games’in bütün serilerini tek bir nesilde piyasaya çıkarabilmesi tabi ki kolay değil. Buna karşın bazı serilerin unutulmasına da gönlümüz el vermiyor. Örneğin bu nesilde (PS3 ve Xbox 360) yeni bir Manhunt, The Warriors veya Bully oyunuyla karşılaşma fırsatı bulamadık. Belki bu seriler GTA kadar çok satmıyor veya bilinmiyorlar, ama oyun dünyasını yakından takip eden her oyuncu bahsedilen yapımların ne kadar kaliteli oyunlar olduklarını bilir. Özellikle Bully ve Manhunt’ın devam oyunları yeni nesilde gerçekten de önemli işler gerçekleştirebilir. İşin garip yanı her iki oyun da şiddet öğeleri nedeniyle büyük eleştiriler almışlardı. Peki bu yüksek şiddet devam oyunları görmemizi engelleyebilir mi?
 
      Öncelikle Manhunt’tan bahsetmek gerekirse şimdiye kadar çok nadir olarak oyunlarda karşılaştığımız şiddeti Manhunt’ta bulduk. Manhunt arkadan kafaya poşet geçirip boğmak, copla polislerin kafasını parçalamak, çekiçle düşmanların kafatasını kırmak, bıçakla Karındeşen Jack’cilik oynamak gibi birbirinden psikopatça öldürme şekillerini uygulayabildiğimiz bir yapımdı. Pala ile kafa koparmayı saymıyorum bile. Bütün bunlar delilik gibi geliyor öyle değil mi? Hiç merak etmeyin bunları yaparken bir oyundaymış hissini kaybetmiyorsunuz. Yani dışarı çıkıp aynısını başkasına uygulama isteği oluşmuyor. Aksine yaptığınızın ne kadar manyakça bir şey olduğunu düşünüyorsunuz.
 
 
      Böylesine şiddet sahnelerini GTA’daki gibi şehirdeki masum insanlara değil, organize suç örgütlerine karşı yaptığınız için suçluluk da hissetmiyorsunuz. Üstelik bu örgütler onlara karşı yapacağınız her şiddet eylemini sonuna kadar hak etmişlerdi. Farkındaysanız şimdiye kadar hep Manhunt oyunlarının ne kadar çok şiddet içerdiğinden bahsettim. Zaten oyundaki bu yüksek şiddet nedeniyle Manhunt oyunları dünyanın bir çok ülkesinde yasaklandı veya belirli bir yaş kitlesinbe hitap ediyor olarak etiketlendi. Yine de oyun basit bir öldür-geç oyunu değildi. Rockstar kaliteli bir atmosfer yaratmıştı ve bu atmosfer oyuncuları içine çekmeyi başarıyordu. Şimdi yeni nesil grafiklerle bir Manhunt oyunu nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyor insan. Belki pala ile kafa koparma gibi şiddet öğeleri biraz yumuşatılabilir, ama benzer kalitede Manhunt’ı yeni nesil görseller ve yepyeni bir hikaye ile oynamak sanırım harika olurdu.
Buna karşın Manhunt’ın geleceğinden ümitli olmadığımı belirtmeliyim.
 
     Oyun yapım maliyetlerinin büyük oranda arttığını biliyoruz. Manhunt gibi sadece sınırlı kitleye hitap eden bir oyuna büyük masraf yapılmasını beklemiyoruz. Grand Theft Auto ve Red Dead Redemption gibi oyunları 7’den 77’e her yaş grubundan insan oynayabilir, ama Manhunt için gerçekten de sağlam bir iradeye sahip olmak gerekiyor. Rockstar Games’in en azından 4-5 milyon satmayacağı bir oyuna büyük yatırım yapması gerçekten de zor. O nedenle malesef yeni bir oyun konusunda ümitli değiliz. Yine de Rockstar Games eğer bir kere böyle bir işe cesaret ettiyse tekrar edebilir diye düşünüyoruz. Şöyle bir Manhunt 3 gerçekten de harika olurdu. Ne de olsa çeşitli gruplar tarafından Grand Theft Auto 4 ve Counter Strike gibi oyunları bile “cinayet simülasyonları” oldukları gerekçesiyle satışının durdurulması istenmişti.

 
     Rockstar Games’in oyunlarda şiddet içerdiği konusunda eleştirilen bir başka oyunu ise Bully olmuştu. James "Jimmy" Hopkins adlı bir genci yönettiğimiz bu açık dünya-aksiyon/macera oyununda okulda diğer öğrencilerin şidddetine karşı koyan ve onlara karşı şiddet uygulayan bir gencin öyküsü anlatılıyor. Aslında oyunun anlattığı şey öğrencilerin karşı karşıya kalmadığı bir durum değil. Tabi oyun okulda geçince ailelerin ve öğretmenlerin tepkisiyle karşılaştı. Amerika’da, İngiltere’de ve Brezilya’da oyuna karşı çeşitli davalar açıldı ve piyasadan toplanması istendi. Oyun Amerika’da ve İngiltere’de kısmi yasaklara uğrasa da Brezilya’da tamamen yasaklandı. Bunun sebebi ise tabiki şiddet (diğer öğrencilerin ağzını burnunu kırmak) ve cinsellik (kızları, hatta erkekleri öpebiliyordunuz) gibi şeylerdi.
 
     Her ne kadar Bully’de şiddet öğeleri ve cinsellikle ilgili konular olsa da ailelerin ve öğretmenlerin bir oyuna bu kadar saldırması gerçekten komik; çünkü bu ülkelerde eşcinsel evliliklere izin veriliyor ve insanlar cinsel tercihlerini rahatça yaşayabiliyorlar. Ayrıca okullardaki şiddet olayları almış başını gitmiş. Amerika’da okullarını silahla basan öğrencilerin haberleriyle sık sık karşılaşıyoruz. İngiltere’de gençlerin sadece okulda değil, okul dışında kıyıda köşede sıkıştırdıkları olgun insanlara neler yaptıklarını bu ülkenin gazetelerini okuyanlar çok iyi bilirler. Ayrıca onlarca filme konu olan bu tür olaylar bir oyunda karşımıza çıkınca ailelerin ve öğretmenlerin şiddetle bu oyunlara karşı çıkmasını anlamak mümkün değil. Yani tamamen düzgün bir ailede, düzgün bir çevrede yetişmiş bir insanın oyundan etkilenip bir kişiye şiddet uygulama ihtimalinin ne kadar az olduğunu tartışmaya bile gerek yok.
 
 
     Demek istediğim Rockstar Games, Bully gibi bir oyunu da şiddet yüzünden piyasaya çıkarmazsa bu durum gerçekten çok üzücü olacaktır. Bully’e hayran olmak ve bir devam oyunu beklemek için çok fazla nedenimiz var. Örneğin oyunda kimya dersinde öğrendiğiniz formüller sayesinde patlayan havai fişekler, koku bombaları gibi çeşitli eşyalar yapmak bile o kadar eğlenceliydi ki anlatamam. Rockstar Games oyunun her ayrıntısını zamanın teknolojisine göre ince bir şekilde düşünmüştü.
 
     Bully 2 gibi bir oyun çıkarsa mevcut özellikler günümüz teknolojisi sayesinde çok daha ayrıntılı hale getirilebilir. Bunun yanında şehirde istediğimiz binaya girebilir veya penceresi açık evlerin hepsine sızabiliriz. Ayrıca ilk Bully’deki gizli mekanların sayısı arttırabilir. Tabi ki kimse Bully 2’nin GTA gibi dev bir haritaya sahip olmasını beklemiyor, ne de olsa bu durum Bully’nin yapısına aykırı olurdu. Biz daha çok her ayrıntısına özen gösterilmiş, küçük ama detaylı bir harita bekliyoruz. Açıkçası Bully 2’nin diğer Rockstar Games oyunları gibi son derece eğlenceli olduğunu düşünüyorum. Bu seri de 7’den 77’ye herkese hitap edebilecek popülariteye gelebilir. Bully 2’nin piyasaya çıkacağı konusundaki umudum Manhunt’tan çok daha fazla. Oyundaki yoğun şiddet ve bence rahatsız edici olmayan cinsellik sahneleri Bully 2’nin gelmesini engellememeli; çünkü gençler televizyonlarda ve internette bu şiddetin çok daha fazlasını görüyorlar.

      Son olarak tabi ki Red Dead ve GTA serilerinin yeni nesil oyunlarının mükemmel olabileceğini bizim de düşündüğümüzü belirtelim. Buna karşın bizce bir seriye çok takılmaktansa uzun süredir el değmemiş, beğenilen serilere odaklanmak oyuncuların da hoşuna gidecektir.
 
Önemli Not: Aşağıda Manhunt'taki infaz sahnelerini görebilirsiniz. Sahnelerin +18 olduğunu belirtelim.

Bu haberin bağlantısı
URL
BSC bolumsonucanavari Bolum Sonu Canavarı PC PS3 xbox 360 DS PSP Wii IPhone PS4
Avalanche: Büyük Bütçeli Oyunlar Kâr Getirmiyor Sega'nın Oyunları En Çok PC'de Satıyor
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

24.5.2014 11:39:16

-1
Bu tür oyunların yasaklanması gerekiyor ve yasaklayanlara da teşekkür ediyorum. Bizim ülkemizde de yasaklanmış değilse yasaklanmış olması gerekiyor. Bu arada GTA'da masum insanları öldürmek gibi bir zorunluluk yok. Onu siz yapmışsınız galiba. Fakat bu söylediğim GTA'yı da aka çıkarttığım anlamına gelmesin. GTA da tehlikeli bir oyun fakat Manhunt kadar tehlikeli olmayabilir. İnşallah Manhunt'a karşı açılan davalar kazanılmıştır. Zaten dünyada savaş var bi de bunlar iyice tetikliyor. Bir örnek vermişsiniz bir de işte ABD'de bir öğrenci okulu silahla bastı diye. Onun sebebi bu tür oyunlar olmakla birlikte GTA'nın da etkisi büyük.

TAZANGEL

8.5.2014 09:54:24

-1
Manhunttan daha aykırı bişey varsa oda Alkandan editör olmasıdır

BSC Misafiri

17.3.2014 18:49:51

0
'' Böylesine şiddet sahnelerini GTA’daki gibi şehirdeki masum insanlara değil, organize suç örgütlerine karşı yaptığınız için suçluluk da hissetmiyorsunuz. Üstelik bu örgütler onlara karşı yapacağınız her şiddet eylemini sonuna kadar hak etmişlerdi. '' Bu söylediğiniz şey kabul edilemez.

ucanoflu

17.2.2014 01:59:32

0
Adam diyor ki Manhunt 2 ' yi aldım kapattım bu ne, böyle oyun mu olur bir daha oynamadım falan filan. Oyunlar kara kutularda verilmiyor arkadaşlar üzerinde yaşları ve hitap ettiği kesime özgü bir kapağı oluyor altında ise içeriğin değerlendirilmesine göre yaş ve madde unsurlarını anlatan simgeler koyuluyor gerekirse özendirci gerekirsede yaş kısıtlamalı olarak satılıyorlar. Sorun şudur ki bu oyunları bu şekilde aldıktan sonra kalkıp neyin savaşını veriyorsunuz anlamıyorum Bully ve Manhunt' u ilk çıktığı zamanlar oynadım 1995 Aralık doğumluyum küçük bir yaşta oynadım etkilenmedimde kimseyi kesmedimde... Sonuç olarak bırakın sevdiğimiz tarzı biz oynayalım sizler ona kusur bulmayın biz ondan zevk alalım...

Bernhard

11.2.2014 18:51:39

0
Daha önceki makalelerimizde bu konulara bolca değindik. Yakından takip etseydiniz "sözde oyun medyası" dediğiniz ekibin ne dediğini görürdünüz. Türk oyun medyasını yakından takip etmiyorsanız eleştirileriniz de anlamsız kalır. Bir şeyi eleştirmek için önce o şeyi bilmek, tanımak gerekir. Alkan Adakaner

BSC Misafiri

11.2.2014 18:35:07

0
yeni nesil de yeni nesil tutturmuşsunuz bi yeni nesil grafikten başka ne halt var yeni nesilde lafa gelince 'oyunlarda hikayeye atmosfere önem veririz' dersiniz ama üstün grafikli saçma sapan oyunları görünce salyalarınız akar. ülkemin sözde oyun medyası işte nedense hepsi böyle bir allahın kulu da çıkıp bu yeni nesil çok gereksizdi sunduğu çok fazla birşey yok demiyo

KerkenezKes

11.2.2014 01:37:47

-3
quote:

Orijinalden alıntı: psycho90 Bully bence oyun dünyasındaki en underrated oyunlardan biri.Devamının gelmesini çok isterim
Kıymet verilmeyen demek bukadarmı zor. :)

KerkenezKes

11.2.2014 01:36:03

0
Keşke gta 5 çıkıcana bully 2 çıksaymış tamam berki gta kadar satılmıcaktı ama daha iyi bir potansiyeli oldugu da bariz

psycho90

10.2.2014 17:28:17

0
Bully bence oyun dünyasındaki en underrated oyunlardan biri.Devamının gelmesini çok isterim

BSC Misafiri

10.2.2014 17:01:34

-2
Evet ben de manhunt serisini çok seviyorum. Acaba bsc de bi anket yapıp ya da imza toplayıp rockstar games e yeni manhunt oyunu istediğimizi söylesek olur mu nedersiniz?

BSC Misafiri

10.2.2014 15:10:15

0
Xbox 360'da Bully oynayabilirsiniz çok özlediyseniz

Bernhard

10.2.2014 14:39:19

0
mert.erdem; Yorumlar farklı kişiler tarafından onaylanıyor (veya onaylanmıyor) Buyurun istediğiniz gibi eleştirel yorumda bulunabilirsiniz. Hiç bir sorun yok. Alkan Adakaner

mert.erdem

10.2.2014 14:31:06

0
Misafir olarak yorum yazdım onaylanmadı eleştirel yorumlarla ilgili bir sorununuz mu var acaba?

Bernhard

10.2.2014 12:50:26

0
Aygun61; Bu tarz makalelerin hepsine sağ taraftaki "editörden" köşemizden ulaşabilirsiniz. Köşenin alt tarafında "Tüm Editörden Haberler" kısmına tıklayarak geçmişteki yazıları görme şansınız var. Alkan Adakaner

aygun61

10.2.2014 12:17:49

0
Bu tarz makale benzeri haberlerinizi takipçilerin daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla dosya konusu gibi başlıklar arasında ve videoların yayınlandığı ana haber alanında yayınlarsanız çok daha güzel olur. Daha önceden bu gibi çıkan haberleri şu anda arasam bulmam imkansıza yakın olur. En azından bu tarz haberler için yeni bir başlık açmanızı öneriyorum.

FOX-BytkN

10.2.2014 01:38:19

0
Gerçekten oynarken eğlendiğim dersleri geçemeyince de bir okadar sinir oldugum nadir oyunlardan biri. Umarım 2. oyunu çıkarda gene eski okul günlerimizi şöyle bir hatırlarız :D

BSC Misafiri

9.2.2014 23:48:30

-4
Bully 2 Xbox One Exc. olsun :P

emreeylmz06

9.2.2014 23:18:58

0
Bully çok harika bir oyun daha geçen haftalarda bir daha bitirdim ve dedim ki GTA V çıktı yeni bir oyun çıkacaksa o da Bully olmalı bu aralar ikincisinin en çok çıkmasını istediğim oyundur Bully.

ankara

9.2.2014 22:18:43

0
Oyun dediğin şiddet içerecek biz böyle mutluyuz şiddet içeriyor diyenler oynamasın kimseninde keyfini kaçırmasın Tayyip misali

BSC Misafiri

9.2.2014 20:46:27

0
Mortal Kombat'taki sub-zero nun omur sökme haraketide ESRB (elektronik yazılımlar derecelendirme kuruluşu) nin kurulmasına sebep oldu bunada farklı bir şey yaparlar

mementopolis

9.2.2014 20:21:54

0
Emeğinize sağlık güzel konu . Ps2 de bully oynamak için az para birikdirmedim zamanında . Yapımcı yeni bully gelebilir diye ağızından citlatmisdi umarım gelir :/

cemmedagon

9.2.2014 20:19:45

0
The Warriors gerçekten PS2 nin en kaliteli oyunu olabilir, halen gelemedi öle bir oyun

qqqqrpppp

9.2.2014 19:23:28

0
ben bile özel nedenlerden dolayı kendimi psikolojik hasta olarak görmeme rağmen bu oyunları ezberleyene kadar oynamıp gidip o şer..sizi biçmiyorsam bunların normal bir insanı etkileme olasılığı onbinde bir.saçmalık yaa çekin ellerinizi şu sektörden.illa birşey yapacaksanız fiyatlandırmayı bi ele alın bir standart getirin :D

BSC Misafiri

9.2.2014 19:08:47

0
Şu manhunt taki öldürme stillerini Hitmane ekleyemediler gitti yahu.

BSC Misafiri

9.2.2014 18:21:49

0
Bu oyunu yasaklamak yerine 18 yaşından küçüklere satılmaması için vüyük önlemler alınabilir Genel olaraktan her 18 + damgalı oyunu 10 yaşındaki çocuk tek başına alabiliyor ., ebebeynlerde bilinçli olmalı !!

White Death

9.2.2014 15:36:47

0
quote:

Orijinalden alıntı: Babblebabble Off off yeni Manhunt düşünemiyorum bile heee O zamanlarda ki imkanlarla öyle şiddet dolu bir oyun yapabildilerse şimdi neler yapabilirler kim bilir.
1080p olursa biraz zor oynanır gerçi

Babblebabble

9.2.2014 15:13:48

0
Off off yeni Manhunt düşünemiyorum bile heee O zamanlarda ki imkanlarla öyle şiddet dolu bir oyun yapabildilerse şimdi neler yapabilirler kim bilir.

BSC Misafiri

9.2.2014 15:07:05

+4
Manhunt 'taki şiddet olayı aşırı fazla yasaklanması yine anlaşılır ama Bully 'da gerçek silah bile kullanmıyoruz hatta oyunda kan bile yok fakat ona rağmen ailelerin dava açması hayret verici....İşin garibi Hotline:Miami 'de Manhunt 'ın şiddet unsurunun piksel grafiklerle sunulmuş hali ama yasaklanmıyor.(sanırım piksel grafikli yapmak gerek bu tip oyunları)

White Death

9.2.2014 15:05:37

0
Manhunt güzeldi ya

Dürüstİnsan

9.2.2014 14:10:08

0
Sonuçta şiddet içerikli oyunların belli yaş sınırı var. Ama her Ülkeye göre durum değişir. Yasal olmayan yollardan alınan oyunlar takip edilemediği için hangi yaş grubunun hangi oyunu oynadığı muamma. Uzunca bir süre sürer böyle tartışmalar. Ayrıca kusura bakmayın ama The Evil Within'den gameplay video var. http://www.youtube.com/watch?v=vfJ7u_izDOQ

MiyopBey

9.2.2014 13:51:35

-2
Bi dakika. Bunları oynayıp katil olmayan mı kaldı :S

Gabe Logan

9.2.2014 13:28:36

0
Bully geri dönmeli. Rockstar Bully ismini harcamamalı.

PSAC

9.2.2014 13:15:38

0
videoyu izledim hemen birini bıçaklayacağım :D

Kilgrave1907

9.2.2014 13:15:29

+1
Manhunt neyse de Bully kesinlikle devam etmesi gereken bir oyun.

op.55 no.1

9.2.2014 13:10:30

+4
Büyük bir R* fanıyım,yaptıkları işler gerçekten harika ancak Manhunt konusu biraz karışık,geçen yıllarda Manhunt ın ilk oyununu denemiştim ilk bölümleri geçtikten sonra yapılan eleştirileri gereksiz bulmuştum ancak ilerlediğim de gerçekten bir şeylerin ters gittiğini anladım,kırık cam parçasıyla karşıdakinin gözünü oymak nedir arkadaş!!!!Bana bu kadar psikopatlık yeter dedim ve kapattım oyunu,kendi adıma konuşmak gerekirse sanalda olsa bu kadar şiddet istemiyorum ben,ama isteyeni vardır tabii ona kimsenin lafı yok.Bully tamamen farklı bir evren xbox da ilk oynadığım oyunlardan biriydi ve hala unutamıyorum mekanlar,oynanış mekanikleri,karakterler gerçekten kusursuza yakın bir oyundu kesinlikle ikinci oyunun gelmesi gerek.

L.A. Ezio

9.2.2014 13:10:12

0
abi manhunt'ı mahmut diye okudum ya
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Bölüm Sonu Canavarı ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
426 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız