Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Bloodborne'un Yapımcısı Miyazaki: "Çocukken Bir Hayalim veya İddiam Yoktu"


    Önce Demon's Souls, sonra Dark Souls ve şimdi de Bloodborne ile Japon oyun piyasasının Batı'da yaşamasını sağlayan firmalardan birisine önderlik eden Hidetaka Miyazaki aslında oldukça ilginç bir hayata sahipmiş. The Guardian'a röportaj veren Miyazaki, nerelerden gelip de oyun dünyasının önemli bir parçası olduğunu anlattı.
 
    Çocukken çok fazla okuduğunu söyleyen Miyazaki, "Anlamadığım bir yer olursa araştırmak yerine bu parçaları kendi hayal dünyamda tamamlamaya çalışırdım." sözlerini söylüyor. Shizouka isimli şehirde, düşük gelirli bir ailenin çocuğu olan Miyazaki'nin ailesi bir ara öyle bir duruma gelmiş ki, artık kitap veya manga alamaz olmuşlar. Ancak yine de Miyazaki okumayı bırakmadığını, kendini kütüphanelere verdiğini belirtiyor.
 
    The Guardian'a açıklamalarına bakarsak Miyazaki, yaratıcılığının yanında aslında biraz şans insanı. "Çoğu çocuğun aksine çocukken benim bir hayalim yoktu. Geleceğim hakkında fazla heyecanlı ve iddialı değildim." diyen Miyazaki, üniversiteden mezun olduktan sonra oyun dünyasında bir şirkette başlamayı istemiş. Ancak istediği olmayan Miyazaki, IT tabanlı firma Oracle'da çalışmaya başlamış. 
 
    Bu süre içerisinde oyunlardan çok uzaklaştığını söyleyen Hidetaka Miyazaki'nin eski bir okul arkadaşı, kendisinin oyunlara dönmesini sağlamış. Arkadaşının önerisiyle Ico'yu oynayan oyun yapımcısı, "Ico beni uyandıran oyun oldu. Orta seviye insanların da neler yapabileceğini gördüm. Kendi kendime oyun yapmayı istemeye başladım. Ama 29 yaşında beni kabul edecek firma sayısı çok azdı. Hem deneyimim yok, hem de yaşımı almıştım. From Software beni kabul eden az sayıda firmadan birisiydi." sözlerine yer veriyor. 
 
   Tabi Miyazaki'nin Oracle gibi büyük bir firmadan From Software'e geçişi de öyle herkesin kabul edebileceği bir şey değil. Zira bu geçiş, Miyazaki'nin maaşının %80 oranında düşmesine neden olmuş.
 
 
    From Software'a geçen isim, ilk başta Armored Core serisinin yapımında görev almaya başladı. Daha sonra ise firma içerisinde başka bir projenin yapıldığını fakat işlerin çok kötü gittiğini duyan Miyazaki, bu projeyi üstlenmek istedi. O süreçle ilgili Miyazaki, "Demon's Souls kötü gidiyordu. Projenin kendi içerisinde problemleri vardı ve ekip, çalışan bir prototipi bile oluşturamamıştı. Fakat Demon's Souls'un temasını duyduğumda heyecanlandım. Bir yolunu bulup projeyi üstlenmem gerekiyordu. Demon's Souls'ta istediğim her şeyi yapabilirdim çünkü eğer fikirlerim kötü bir sonuç doğurursa kimsenin umrunda olmaz. Zaten bu proje neredeyse ölmüştü." açıklamalarını yapıyor.
 
    Demon's Souls'la ilgili neredeyse her şeyi değiştiren Miyazaki, oyunu ilk kez Tokyo Game Show'da görücüye çıkardığında çok kötü tepkiler aldı. Fuar ziyaretçileri zorlu Demon's Souls'un ilk bölümünü bile geçemezken, oyun çıktıktan sonra da ilk haftada sadece 20.000 adet satabildi. Bu, yayıncı Sony'nin beklentilerinin çok altında bir sonuç olmuştu. Daha sonra zorluğun verdiği popülerlikle ismi yayılan Demon's Souls'un önü açıldı ve batı ülkelerinde de yayıncı bulundu. Miyazaki'nin ismi de bu sayede önemli yerlere geldi.
 
    Şimdilerde %80 daha az maaşı kabul ederek geçiş yaptığı From Software'in patronu olan Hidetaka Miyazaki, bunun farklı yollardan da avantajları olduğunu düşünüyor. "Daha önce hiç gitmediğim yerlere gittim. Bu yerler bana yeni deneyimler kazandırıyor ve oyunları yaparken hayal gücümü kullanmamı sağlıyor." sözlerini söyleyen Miyazaki, oyunlarda sadece gittiği yerleri değil, gördüğü insanları da kullandığını belirtiyor.
 
    Röportajda Miyazaki'nin son sözleri, "Şimdi firmanın patronu benim ve diğer firmaların patronlarıyla da görüşme fırsatım oluyor. Hepsi çok ilginç insanlar. Beni büyülüyorlar. (Gülerek) Hatta öyle ki bazılarını oyunlarımda düşman karakter olarak kullanıyorum." oluyor.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak The Guardian Demon's Souls 2 Demon's Souls Dark Souls Project Beast PS4 Playstation 4 RPG JRPG Korku BloodBorne Sony
Resident Evil: Revelations 2'nin Raid Moduna Güncelleme Geldi İptal Edilen Zombi U 2'de Co-op Desteği Varmış
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

MonitörKertenkelesi

3.6.2015 14:07:51

0
Örnek bir hayat hikayesi. Şöyle bir handikabı var o da ünlü Japon animatör Miyazaki ile aynı soyada sahip. Keşke ismi ön planda olsaydı. Kim kimdir karıştırıyor bir diğerinin payesini yanlış kişiye veriyorsunuz. İkinci dikkatimi çeken de Japonya'da bile hayatın ne kadar zor olduğu. Fakirliğin ve iş bulamamanın bu kadar yetenekli insanlar bile olsalar var olduğu. Sanıyoruz ki biz Japonyada herkes sanatçı ve işi var ve dünyanın en iyi paralarını kazanıyorlar. Demek ki değilmiş.

Quirah

2.4.2015 17:48:04

0
quote:

Orijinalden alıntı: kaizoku

Bunu benim saatler önceki mesajıma ithafen yazdı isen; Yui Tanimura vardı haber ilk yayınlandığında. Mesajımı görüp değiştirmişler. Tabii sessiz sedasız, çaktırmadan yapmışlar ki senin gibi sonradan birileri çıkıp benim güncelliğini yitirmiş eski mesajıma laf atsın, biz de uyardığımıza pişman olalım. İyi iş editör.
Haklısınız, uyarı için teşekkürler.

einhander

2.4.2015 03:10:09

0
azim budur

kaizoku

2.4.2015 00:07:30

+1
quote:

Orijinalden alıntı: atsuma Foto daki adam Miyazaki. Gözüne gözlük tak.
Bunu benim saatler önceki mesajıma ithafen yazdı isen; Yui Tanimura vardı haber ilk yayınlandığında. Mesajımı görüp değiştirmişler. Tabii sessiz sedasız, çaktırmadan yapmışlar ki senin gibi sonradan birileri çıkıp benim güncelliğini yitirmiş eski mesajıma laf atsın, biz de uyardığımıza pişman olalım. İyi iş editör.

stun

1.4.2015 23:31:03

+1
öncelikle.. hikaye, tema farklı.. sonra oynanış mekanıkleride tamamen farklı.. oynanış sistemi aynı olabilir .. sistemden kasıt.. git.. canavar kes xp topla, boss kes.. ama bugun ds2 scholar of sins aldım ps4 e dlcler için, gerçekten uçurum var..

emretor23

1.4.2015 21:36:06

+1
Helal olsun adam nerelerden zirveye ulaşmış, büyük saygı duymak gerek böyle insanlara...

atsuma

1.4.2015 21:07:27

-1
Foto daki adam Miyazaki. Gözüne gözlük tak.

silverygt

1.4.2015 20:32:14

+1
Bu fikirlerin ciktigi bir zihne saygi duymamak zor

Chirrut Imwe

1.4.2015 20:07:59

-1
quote:

Orijinalden alıntı: mementopolis
Allah askina ugrasma:)

mementopolis

1.4.2015 20:05:16

+1
quote:

Orijinalden alıntı: eskhioyuncu

Souls serisinden üc farkli degisikligi var oyunun: 1)Oyunun adi 2)Gectigi zaman ve mekanlar (ee dogal olarak biraz daha farkli silahlar) 3)Hikayesi Bunlarin disinda tamamiyle kopyala-yapistir.Sana mi inanayim kendi ellerimle oynadigim,gordugum seye mi inanayim?
Diyer arkadaşın dediği gibi Oyun Farklı , Mantık Aynı . Sana he deseler , sen yoooo dersin herhalde. Ona kalsa Dark Souls serisi Demon Souls çakmasını zaman Töbeee. Allah akıl fikir versin . Uğraşmamam senle .

Chirrut Imwe

1.4.2015 19:53:55

+1
quote:

Orijinalden alıntı: Bloodborne kopyala yapıştırmış souls serisini oynamasak inanacaz.
Dememk ki Souls'u hic oynamamissin.

BSC Misafiri

1.4.2015 19:53:28

+1
quote:

Orijinalden alıntı: Bloodborne kopyala yapıştırmış souls serisini oynamasak inanacaz.
Oyunu oynayan yalnızca sen değilsin, tamam kullanıcı adını oyuna adamışsın ama azda olsa öz eleştiri yapmayı öğrenmen gerek. Yoksa daha sonraki oyunlarda da bir elinde balta diğer elinde meşale olan kovboy şapkalı düşmanları doğramaya devam edersin. Yapıcı eleştiri farklı bakış açıları objektif olabilen insanlara aittir. Şurada hiçbir oyunun eksi yönü konuşulmuyor çünkü kendinden fazla firmaları savunan fanatiklerin saldırıları devam ediyor. Hatta bu fanatikler kendi yaptıkları yetmiyormuş gibi başka firmaların fanatiklerine hiç usanmadan saldırmaya devam edip oyunların artısını, eksisini veya eğlencesini yazışmak isteyen oyunseverleri de rahatsız ediyorlar. Biyografi için teşekkür ederim, ancak bu biyografi siteye verilen reklamla sınırlı kalmamalı. Oyun dünyasında bu adamdan çok daha büyük kariyere sahip üstadlarda var.

BSC Misafiri

1.4.2015 19:49:48

0
29 YAŞINDAYIM VE BÖLÜM SONU CANAVARI'NDA ÇALIŞMAK İSTİYORUM. ŞUANKİ MAAŞIMIN %20'SİNE ÇALIŞIRIM. (Ama ne kadar maaş aldığımı söylemem) :) Marmaray'daki mimar (Talha bilir) :)

kaizoku

1.4.2015 18:58:57

+1
O en tepeye koyduğunuz fotoğraftaki şahıs Hidetaka Miyazaki değil yalnız :)

Persona_Non_Grata

1.4.2015 18:19:20

0
kopyala yapıştırmış souls serisini oynamasak inanacaz.

Chirrut Imwe

1.4.2015 17:23:53

-1
quote:

Orijinalden alıntı: mementopolis Ne ? Oyunun Nesi kopyala yapıştı Allah Aşkın'a ? Silahlar mı ?, Düşmanlar mı ?, oyunun geçtiği eski İNGİLTERE mi ? . Yok dövüş dinamiği diyeçeğim diyer Souls' lardan daha gelişmiş ve daha rahat oynanıyor.
Souls serisinden üc farkli degisikligi var oyunun: 1)Oyunun adi 2)Gectigi zaman ve mekanlar (ee dogal olarak biraz daha farkli silahlar) 3)Hikayesi Bunlarin disinda tamamiyle kopyala-yapistir.Sana mi inanayim kendi ellerimle oynadigim,gordugum seye mi inanayim?

EyesNight

1.4.2015 16:58:41

0
Vay be adam güzel şeyleri yapmak için çoğu iyi şeyden vazgeçmiş

ardaq

1.4.2015 16:54:20

-1
herkes gibi ailem çok fakirdi edebiyatına bağlamış. yaşasın fakirler o zaman

MadSlinger

1.4.2015 16:52:25

0
İlerde Kojima'nın başına gelen bu güzel adama da gelmez umarım. Önü açık olsun.

Mactavish-

1.4.2015 16:06:56

-1
Mantık dısında Bloodborne un Dark Souls a hic benzerligi yok.

mementopolis

1.4.2015 15:56:56

0
quote:

Orijinalden alıntı: eskhioyuncu Adamin elinden gecen 4 oyunda bir birbirinden harika (gerci BB'ün artik ciddi anlamda kopyala yapistir oldugunu ve aldigi puanlari hak etmedigini dusunsemde,yinede iyi bi oyun oldugunu kabul etmek gerekir).Miyazaki abi den bisiler rica ediyorum:Abi artik yaptigin oyunlarda ne olur performans sikintisi olmasin.Yahu BB'un performansi özellikle MP oynarken yerlerde sürünüyor.Bi de bu yönünü gelistirdinmi adamin dibisin.Gecen nesilde Souls serisini hep "sinematik kalite" de oynadik.
Ne ? Oyunun Nesi kopyala yapıştı Allah Aşkın'a ? Silahlar mı ?, Düşmanlar mı ?, oyunun geçtiği eski İNGİLTERE mi ? . Yok dövüş dinamiği diyeçeğim diyer Souls' lardan daha gelişmiş ve daha rahat oynanıyor.

Chirrut Imwe

1.4.2015 15:13:10

-1
Adamin elinden gecen 4 oyunda bir birbirinden harika (gerci BB'ün artik ciddi anlamda kopyala yapistir oldugunu ve aldigi puanlari hak etmedigini dusunsemde,yinede iyi bi oyun oldugunu kabul etmek gerekir).Miyazaki abi den bisiler rica ediyorum:Abi artik yaptigin oyunlarda ne olur performans sikintisi olmasin.Yahu BB'un performansi özellikle MP oynarken yerlerde sürünüyor.Bi de bu yönünü gelistirdinmi adamin dibisin.Gecen nesilde Souls serisini hep "sinematik kalite" de oynadik.

There goes your life

1.4.2015 15:10:27

+1
saygı duyuyoruz reyis
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Bloodborne
+ TAKİBE
AL
26 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız