Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Artık Bazı Oyunları "The Complete Edition" Olmadıkça Satın Almayacağım!

 
    Başlık fazla iddialı geldi değil mi? Şimdi oyunların tüm Patch'lerinin çıkmasını, tüm DLC'lerinin yayınlanmasını, hatta indirimlere gelmesini kim bekleyecek? Aylardır, hatta yıllardır beklediğin bir oyun bugün çıkmış ve sen bu durumda bu saydıklarımı mı bekleyeceksin? Tabii ki de hayır. Hemen alıp bitirmelisin! VE BİTİRMELİSİN! Yoksa huzura erişemeyeceksin. İşte oyun firmaları bunu senden iyi biliyor. O yüzden bir oyunu düzgün ve eğlenceli bir şekilde bitirebilmen için vereceğin 5 doları da görüyorlar ve sana da DLC'leri sunuyorlar.
 
    Aslında sözüm her oyun için geçerli olmasa bile genel olarak "The Complete Edition" olmadığı takdirde ya da tam anlamda güncellemeleri ve DLC'leri ile tamamlanmadığı takdirde hiç bir oyunu bitirmeyeceğim.
 
 
    Şu an kafam o kadar karışık ki, o kadar karıştırdılar ki cümleleri nasıl toparlasam diye düşünmem bile saatler aldı ancak satırlar boyunca aklıma gelen birkaç konuya temas etmek istiyorum. Kendimi bildim bileli video oyunları ile yaşıyorum. Onları deli gibi oynadım, modlar geliştirdim, yamalar yaptım, incelemeler yazdım, haberlerini yazdım ve yapabileceğim her şeyi yapmaya çalıştım. Birçok nesil atlattık, günümüz konsol fiyatına hatta motorsiklet fiyatına satılan Atari'den PC'ye geçtik, PC'den PlayStation'a, PlayStation'dan Xbox'a, daha sonra yine PC'ye ve yeni konsollara... (G.O.R.A repliği gibi oldu - Ayrıca 10. yılı kutlu olsun G.O.R.A. "12.12.04").
 
    Zamanında fiyat farkından öte gördüğümüz tek fark; sadece oyunları oynadığımız cihazlardı. Çünkü oyunlar hangi platformlara gelirse gelsin mükemmeldi. O oyunu sevip, sevmemekle alakalı durum ise sadece zevk meselesiydi. Benim beğenmediğim bir oyun, başka birinin efsanesiydi. İnternet kültürü gelişmediği dönemlerde de oyunlar ciddi anlamda sorunsuz gene piyasadaki yerini alırdı. 1998 senesinde Max Payne'e ya da Grand Theft Auto 2'ye ya da Half Lifa'a zamanında kavuşmuş bir arkadaşımız varsa 2000'li yıllarının başlarını özlemle anıyordur. O zamanlar satın aldığımız CD'yi eve gider, PC'mize CD'yi takar ve kurulumu halledip oyunumuza başlardık. PlayStation'ınımız varsa direk CD'yi takar ve hemen oyunumuza başlardık ve bu oyunlara da yıllarımızı harcardık. Yine dediğim gibi internet kültürü yoktu ve bu sebeple oyun geliştiricileri var gücüyle bir oyuna emek harcarlardı, kaliteye önem verirlerdi ve en önemlisi oyunu sanat için yaparlardı. Teknolojik olarak kendini geliştiren bir firma yazılım bilimiyle, bilgisiyle bu sanatı oluştururdu. Kalitesini sunardı. Amaç sadece en iyiyi sunmaktı. Aksi takdirde bu oyunları kafalarına göre güncellemeler ile düzeltme şansları yoktu. Varsa bile oyunu piyasadan çekip, düzgün sürümü yayınlamak gerekirdi. Hal böyle olunca da bir dünya masraf çıkardı. Bununla da kimse uğraşamazdı. O yüzden "kötü oyun yapma" lüksleri yoktu! Olamazdı da! Böylelikle bir oyun berbat bir şekilde çıktı mı, tamamen serinin bitmesine yol açardı. Bu serinin bitmesi de firmaya yansıdı mı, firma da bundan nasibini alırdı. Yani kapanırdı, yani yok olur giderdi. SEGA'nın konsolları mıydı, Briatüs mü neydi? Şu an ismini unuttuğum birkaç firma sadece bu sebepten dolayı iflas etmişti (Mesela günümüzde ise THQ'nun uDraw'a yaptığı kötü strateji ve uDraw'un bizlere hitap etmemesi firmayı bitiren en büyük sebepti. Bu durum da buna benzemektedir). Zaten zamanında da böyle bir riske girmek için aptal olmak gerekirdi. Belki hatalar olabilir, belki unutulan özellikler olabilirdi ancak riski ve hatayı olabildiğince sıfıra indirmek en önemlisiydi. İşte bu yüzden mükemmel oyunlar çıkardı ve biz de bu mükemmel oyunları oynardık. Hatta o oyunları şu anda da oynuyoruz. En azından örnek verdiğim Max Payne ceplerimize kadar girdi. Half Life desen efsane olmuş durumda. Tabii günümüz oyunları berbat yargısına da varmayın bu sözlerimden.

    Her ne kadar internetin download hızının artması, bir oyunun anında korsan indirilebilmemize sebep olsa bile, bu durum firmaları yaktığı kadar bizi de çok etkilemeye başladı. Şimdilerde bölüm bölüm, DLC DLC bölünenen oyunları görürken, ilerde görev görev bölünen oyunları görürsek hiç şaşırmayacağım ve sizlerde ne kadar eleştirirseniz eleştirin, ister istemez buna bir zaman sonra alışacaksınız.
 
    Geçtiğimiz nesil EA'nin yaptığı bir hata sebebiyle oyunların kalitesi iyice düştü. Aslında buna hata da demeyelim; yaptıkları strateji firmaların ceplerini doldururken, oyuncuların ceplerini boşaltmaya başladı. Şimdilerde ise en başta anlattığım iş kalitesinin, oyun yapma titizliğinin yerini "Oyun hemen piyasaya çıksın yeni projelere bakalım, ilk hafta iyi puanlarla/rakamlarla satış yapalım, geri kalan kısmı patch ile düzeltelim, hatta DLC ile içeriği tamamlayalım" mantığına dönüştü. Ne yazık ki böylelikle de oyun zevkimizi allak bullak edildi. Bunun en büyük etkisi ise DLC oldu. Hatta birçok oyunun DLC fiyatları ana oyunun fiyatını bile geçmeye başladı. Arada bir ücretsiz olarak sunulan DLC'ler de gönlünüzü almaya çalışmak sadece. Yoksa 1$'dan 1 milyon kişi indirse, firmaya 1 milyon dolar getirisi olur bu güzelim DLC'lerin... Gerçekten önemli bir rakam. Kaldı ki en ucuz DLC 5 ile 20 dolar arasında satışa sunulurken...
 
 
    Bu dönem yaşanan bir örnekle karşınıza çıkacağım: Ubisoft'u övmeyeceğim ancak bu firma, benim gözümde bir ürün satan tüccardan başka bir şey değil. Bunun en büyük etkisi ise 2008'de Far Cry 2'yi yüceltip Crysis: Warhead'a rakip olarak göstermesi, daha sonra 2010'da I am Alive ile Uncharted 2'yi rakip olarak göstermesi, en son ise bildiğiniz gibi Watch Dogs ile Grand Theft Auto V'e kafa tutmaları. Strateji güzeldi gerçekten. Çoğu kez işe yaradı. Bu sene yeni bir Need for Speed çıksa, belki de The Crew, o oyunu ham edecekti (lafta). Birilerinin arkasına saklanarak stratejiyi iyi geliştirdiler. Yine de Assassin's Creed: Unity'de olduğu gibi bu oyunla yeni nesilde devrim yapmak istediklerini de görüyorum. Grafikler olsun, içerikleri olsun, seriye güzel bir şey katmaya çalışmışlar. Böyle bir oyunda riske girdikleri için kutladım. Yine de bu durum günümüzde herkesin harcı değil. Hatta Assassin's Creed IV: Black Flag üzerinden gidebilirlerdi derken risk alıp yeniliğe gittiler dedim ancak güvendiğim firmanın Ubisoft olduğunu hatırlayınca kendime geldim. Empatim sıfıra indi. Çünkü teknik hatalar yüzünden maalesef bardağı taşırmasını da çok iyi becerdiler. Ne yazık ki bu tüccarların pazarlama strateji mükemmel olduğu için ister istemez, oyunlarına para verdirmeyi başardılar ve bunu başarmaya da devam edecekler. Hani Assassin's Creed Unity'de karşımıza çıkan teknik hataların sinirini üzerimizden atamamışken Assassin's Creed: Victory ile yeniden heyecanlandık ve sonraki oyun cidden olacak dedik ya onun gibi bir şey bu. Konuyu dağıtmadan söyleyeceklerime hemen geleyim: Ubisoft, oyunlarında kaliteye önem veren bir firma olsaydı eğer, sırf pazarlama mükemmel olsun diye "Buyrun eski nesile Assassin's Creed: Rogue, yeni nesile Assassin's Creed Unity. Hah bir de önce Unity'i önce PC'de satın alsınlar, sonra Rogue'u satın alırlar" mantığı ile değilde gerçekten kaliteye önem vererek oyun yayınlasalardı belki de Assasssin's Creed Unity, ikinci oyun gibi devrim olacaktı. Hatta Rockstar Games'in Grand Theft Auto V'i gibi "Ben bunu korsan indirmem" diyen oyuncu kitlesine sahip olacaklardı. Yine ne yazık ki oyun yetişmeyince, oyunu ertelemek yerine direk piyasaya sürdüler. Bazen ertelenen The Witcher 3'e, Grand Theft Auto V'e, Battlefield: Hardline'a kızarım ama bir o kadar da yaptıkları bu durumu tebrik ederim. İşte Assassin's Creed Unity ile bu gerçekleşmedi. Neden? Tüccar beyefendiye para lazım. Ticari markasın, tabii ki de para için yapacaksın bunu ancak diğer kaliteli oyun çıkaran ve parayı senden çok kazanan firmalardan ne eksiğin var? Bir tek tüccar kafan ağır basıyordu...
 
    Ubisoft'tan ve Assassin's Creed'den yeterince örnek verdim. Buna örnek verme sebebim de oyun dünyasının Ubisoft ile meşgul olmasıydı. Tam olarak kişisel nefretim sayılamaz.
 
 
    Oyun yapımındaki en büyük aşamalardan biri ise oyun GOLD sürüme erişme durumu. Bir oyun bu sürüme erişti mi (yani yapımı tamamlandı mı), hemen DVD'lere orijinal kopya baskı için yollanır ve ilk gün Patch'i ile yetiştiremedikleri hataların düzeltilme işlemine baş koyulur. Siz de oyunu alır almaz, oyuna girince ilk gün yaması ile karşılaşırsınız. O yamadan sonra oyuna başlarsınız. Hatta Steam'de, Xbox Live'da, PSN'de de Gold Edition'lar vardır. Biraz pahalıdır ancak oyuna dair olarak ne var, ne yok dijital olarak bu sürümlerin içindedir. İşte bu Gold Edition'lar, yazımın en başında bahsettiğim gibi oyunların tam sürümüne yakın bir halidir. Oyunu asıl oynamanız gereken sürümdür ancak hak etmediği parayı vereceğiniz sürüm de o sürümdür (Bazı oyunlar hariç).
 
    Daha önce çalıştığım bir işte, bu oyun firmalarını daha iyi tanıyabildim. Bazı firmalar kaliteye önem verirken ve bu kalite sayesinde ayakta dururken, bazıları sadece oyunun %70'ini yayınlamayı, %10'unu Patch ile düzenlemeyi ve %20'sini ise oyunlardan ÇALDIKLARI içerikleri DLC olarak tamamlamayı tercih ettiler. Bir oyun iyi ya da kötü olarak 60 dolara piyasadaki yerini alırken, oyunun içeriğinde olan kısımlar nedense DLC DLC olarak bir de Season Pass olarak bizlere 20 dolara ya da 40 dolara satıldı. Böylelikle cebimizden 100 dolara yakın para hak etmediği bir şekilde uçtu gitti.
 
    İşte bu gibi durumlar artmaya başlayınca ve birçok oyun piyasadaki yerini alırken bu sefer eğlencenin ve gönlümün beni çektiği yere değilde, mantığımın çektiği yere göre gitmem gerektiğini anladım. Örnek olarak Assassin's Creed Unity beni çok üzdü ve bitirmedim. Güncellemeleri tamamlanmadıkça da oynamayacağım! Çok bir şey kaybedeceğimi de sanmıyorum. Zaten tek başıma vereceğim kararlarla ne firmalar batar, ne firmalar yükselir. Bu yüzden bazı oyunları Patch'e ihtiyaç duyupta tamamen Patch'lenmediyse, DLC'leri tamamlanmadıysa ve firmalarda her zaman olan mantık gibi iş sonunda "The Complete Edition" yani TAMAMLANMIŞ sürümü çıkmadıkça BAZI oyunlara kesinlikle para vermeyeceğim ve oynamayacağım. İşte bu oyunlar tamamlana kadar ise hayatımda başka şeylere zaman harcayacağım. Eskisi gibi tam sürüm oyun alıp, o oyunu yıllarca oynayacağım. Hem o zaman hak ettikleri fiyata inerler, hem de orijinal olarak oyunu almış olurum. Bir diğer nokta ise zamanında satışlar da gerçekten önemli. Özellikle Türkiye'de fakat ne distribütör firmalar, ne de oyun yayıncıları bu konuda düşünceliler... O yüzden bazı oyunları satın alırken mantıklı davranıp, tam sürümünü almamız lazım. Hep güncel ve sorunsuz oynarız, hem de hak ettiği parayı veririz.

Bu haberin bağlantısı
URL
the complete edition Artık Bazı Oyunları The Complete Edition Olmadıkça
Terraria için Noel Güncellemesi Geliyor Wii U için GameCube Benzeri Kontrolcüler Duyuruldu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

13.12.2015 13:22:44

0
Vallahi hocam o kadar çok haklı olduğun şey var ki eski güzel oyunlar nerde şimdi firmalarda bozdu bir dönem prince of persia efsanesiyle yükselen assasins creed oyun dünyasında ki en iyi hikayelere sahip dediğimiz zamanlar hep geride kaldı resmen para kazanmak adına tıpkı seninde dediğin gibi oyunları önümüze yarım yarım atıyorlar glitchler mi dersin sorunlar mı bitmek bitmiyor dlclere para vermekte çok çok ayrı bir sorun indirimleri beklemek en mantıklısı senin bu yaptığın şeyi uzun süredir yapıyorum belki komik gelicektir ama hala gta 5'i oynamadım o oyuna ayrı bir gıcık oldum zaten 1.5-2 yıl boyunca pc'ye çıkmamış bir oyun erken erişimle o fiyata satıldı resmen dalga geçer gibiydi.Oyun her ne kadar çok güzel olsada ciddi anlamda makul bir fiyata düşmeden almayacağıma yemin ettim insanları bu yaptıkları şeylerle resmen oyunlardan soğutuyorlar ama nasıl olsa deli gibi almayı bekleyen bir kitle var onlar alır paralarını kazanırlar.

İdrak İstimlak

13.12.2015 12:37:38

0
Duygularımıza tercüman olmuşsunuz, elinize sağlık... Yalnız şöyle de bir durum var; oyuncular oyunları oynamaya o kadar aç ki, oyun daha resmi olarak çıkmadan spottan oyunu nasıl alırım derdinde. Haliyle çevrenizde büyük bir kitle çılgınca oyun tüketiyor ve bunların ücretleri ülkemiz şartlarına göre hiç hafif değil. Bizler de arada kendimizi tutamayıp bu oyunları alıyoruz ama bir geçen nesil gibi her çıkan oyunu alma alışkanlığımızı terk ettik. Sık sık yabancı forumları okurum, gelir düzeyleri bizden fazla olmasına rağmen kesinlikle bizden daha bilinçli tüketicilerle karşılaşıyorum. Oyunları bir yıl geriden takip edenlerden tutun, DLC'leri almak yerine sizin dediğiniz gibi complete edition'ların çıkmasını bekleyenlere kadar. Hatta abartıp bir nesil geriden gelen insanlar bile var. Gerçi bu biraz abartılı ama bu konsol 200 dolara düşmedikçe, oyunlarını 15 doların altına temin etmediğim sürece almam diyenleri görüyoruz. Maalesef büyük firmalar işin cılkını çıkartmış durumda. Şahsen konsol pazarını bu noktada daha büyük bir oyun bozan olarak görüyorum. PC'de platformun açıklığı ve her kesimden insana hitap etmesi nedeniyle daha insaflı yapımcılar var. Kickstarter gibi projelerden sağlam oyunlar gelse de, arada oyuncudan parayı toplayıp, son ürünü bir türlü sunamayan firmaları da görüyoruz. Şahsen oyuncular açısından gelecek indie yapımcılarda diye düşünmekteyim. Oyun piyasasının en büyük faktörü olmasalar da, diğer yapımcıları etkileyecek pozisyona geleceklerini düşünüyorum. Bireysel olarak daha ilkeli davranarak hak ettikleri fiyattan oyun oynama düşüncesini sonuna kadar destekliyorum...

BSC Misafiri

13.12.2015 02:17:03

0
Vallahi hocam o kadar çok haklı olduğun şey var ki eski güzel oyunlar nerde şimdi firmalarda bozdu bir dönem prince of persia efsanesiyle yükselen assasins creed oyun dünyasında ki en iyi hikayelere sahip dediğimiz zamanlar hep geride kaldı resmen para kazanmak adına tıpkı seninde dediğin gibi oyunları önümüze yarım yarım atıyorlar glitchler mi dersin sorunlar mı bitmek bitmiyor dlclere para vermekte çok çok ayrı bir sorun indirimleri beklemek en mantıklısı senin bu yaptığın şeyi uzun süredir yapıyorum belki komik gelicektir ama hala gta 5'i oynamadım o oyuna ayrı bir gıcık oldum zaten 1.5-2 yıl boyunca pc'ye çıkmamış bir oyun erken erişimle o fiyata satıldı resmen dalga geçer gibiydi.Oyun her ne kadar çok güzel olsada ciddi anlamda makul bir fiyata düşmeden almayacağıma yemin ettim insanları bu yaptıkları şeylerle resmen oyunlardan soğutuyorlar ama nasıl olsa deli gibi almayı bekleyen bir kitle var onlar alır paralarını kazanırlar.

BSC Misafiri

13.12.2015 02:10:27

0
Vallahi hocam o kadar çok haklı olduğun şey var ki eski güzel oyunlar nerde şimdi firmalarda bozdu bir dönem prince of persia efsanesiyle yükselen assasins creed oyun dünyasında ki en iyi hikayelere sahip dediğimiz zamanlar hep geride kaldı resmen para kazanmak adına tıpkı seninde dediğin gibi oyunları önümüze yarım yarım atıyorlar glitchler mi dersin sorunlar mı bitmek bitmiyor dlclere para vermekte çok çok ayrı bir sorun indirimleri beklemek en mantıklısı senin bu yaptığın şeyi uzun süredir yapıyorum belki komik gelicektir ama hala gta 5'i oynamadım o oyuna ayrı bir gıcık oldum zaten 1.5-2 yıl boyunca pc'ye çıkmamış bir oyun erken erişimle o fiyata satıldı resmen dalga geçer gibiydi.Oyun her ne kadar çok güzel olsada ciddi anlamda makul bir fiyata düşmeden almayacağıma yemin ettim insanları bu yaptıkları şeylerle resmen oyunlardan soğutuyorlar ama nasıl olsa deli gibi almayı bekleyen bir kitle var onlar alır paralarını kazanırlar.

obantr

16.12.2014 17:21:01

0
Oyun yapıyorum ama indie 2 yıla biter.

andelip

16.12.2014 10:30:22

+1
Konu çok kritik bir noktaya parmak basmış.Orjinal oyun alanlar nasıl soyulur ve nasıl çaresiz bırakılır ?Oyuna bir ton para veren ojinal oyun alanların birde elinde patlayan oyunlarda var.250-300 tlye satılan oyunların bazıları ciddi manada sorunlu sürülüyor ve biz oyunseverlerin aldıktan sonra soğuk su içmekten başka bir çaresi kalmıyor.Milyar dolarları bulan oyun sektörü için uluslararası bir kurum oluşturup hem oyun firmalarının hemde oyuncuların hakkını savunacak bir oluşum bence şart.Her iki taraf için sorunlar mevcut ama para oyun firmalarının elinde olduğu için sürekli onlar haklıymış gibi piyasada bir algı oluşturuluyor.İşin öyle olmadığını kendilerininde görevlerini çokta iyi yapmadığını cümle alem biliyor.dlc meselesi son yıllarda çıkan birbirinin kopyası oyunlar,optimizasyon ve ciddi yazılım sorunlarına sahip oyunlar gibi sorunlar oyuncuları hem mağdur hemde çaresiz bırakıyor.Bu sorunlara ciddi manada bir düzenleme getirmek şart.

Bl00dyHell

15.12.2014 08:28:35

0
Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

kuntuzebani

14.12.2014 18:49:51

-1
TAYFUN KUMAŞ; BU YAZIYI YAZMAYA ÜŞENMEDİN Mİ YAW VALLA BEN OKUMAYA ÜŞENDİM NE DİYEM... :D

JiggySaw

14.12.2014 11:41:39

0
Complete edition lar da her zaman "complete" olmuyor maalesef. Borderlands 2 nin Complete Edition'u yok, ama Game of the Year edition u var, ve bu sürümde bütün DLC ler mevcut değil. Level sınırını 72 ye çıkaran DLC bu sürümde yok. Adamlar da tabii ki biliyor ki ben 61 lvl olunca mecbur bu DLC ye de para bayılacağım. Ama ben de 1 yıl geriden takip etmeye başladım, şimdi 60$ bayılacağıma 1 yıl sonra 15$ a alırım. Steam indirimlerini de yemiyorum artık, her gün indirim var zaten, %80 falan indirim olmayan oyuna el sürmüyorum. Bu arada Razer Cortex i herkese tavsiye ederim, GOG, Amazon, Steam, Origin vb birçok platformdaki bütün indirimleri tek yerden takip etmenizi sağlıyor, denemediyseniz kesin deneyin derim.

senseman62

14.12.2014 08:00:14

-1
gora repliği

BLooregard Q.Kazoo

14.12.2014 05:03:50

0
quote:

Orijinalden alıntı: TayfunKey
alıntı:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

Yazıyı yazan ve Unity'e 180 tl veren arkadaş,
Alemde teksin değişilmezsin, sen bizim herşeyimizsin!


Yok 180'e almadım :D
Agaya beleş :D

KortX

14.12.2014 04:51:22

0
quote:

Orijinalden alıntı: obantr Ben oyun yaparsam 10 TL'ye piyasaya sürerim. Boşu boşuna pahalıya satmaya gerek yok. DLC saçmalığını da asla eklemem. Yabancılara da 10 Dolara satarım.
Sölüyorsun da sanki yapması kolaymış gibi. Yanlış anlama tabi yani şu an FTL gibi sağlam oyun ancak yapımı basit oyunlar bile 20 TL'ye yakın fiyatta nerdeyse.

BSC Misafiri

14.12.2014 03:29:27

0
quote:

Orijinalden alıntı: obantr Ben oyun yaparsam 10 TL'ye piyasaya sürerim. Boşu boşuna pahalıya satmaya gerek yok. DLC saçmalığını da asla eklemem. Yabancılara da 10 Dolara satarım.
Bana kaça olur?

BSC Misafiri

14.12.2014 03:29:11

+1
piyasa zaten oldum olası complete edition oyunlardan geçilmiyor bu yazıda gösterilen tepkilere fazlasıyla hak veriyorum 1- Dlc tamamen para tuzağıdır ne güzel oyunu bitirdim diye sevinirken bir dlc haberi geliyor şu kadar kuruşa satılacak diye canı sıkılıyor insanın oldum olası dlclere para vermedim vermemde 2- Assasin Creed gibi sorunlu oyunlara değinirsem bunlar tamamen yeni nesil konsol ve pahalı pc donanım sattırma taktiğidir Aynen 2014 yılı içi çıkan tüm oyunların sistem ihtiyacı ve kapladığı gbları gördükten sonra yuh dedim zaten ac seriside tıpkı cod gibi bitmiştir benim için. 3- Son oyunlar zaten baştan savma olarak çıkartılıyor pcye. Yok minimum i7 işlemci istemeler 4 gb ekran kartı şart koşmalar Ayrıca pcye adam gibi davranan valve gibi sayılı firmalar kaldı değerinin bilinmesi lazım 4- Son olarak şunuda söyleyeyim bölüm bölüm oyun çıkarma saçmalığı Resident Evil Revelations 2 oyununda göreceğiz 2015de

BSC Misafiri

14.12.2014 03:28:50

0
Valla oyun kültürüm PC, Playstation ve Xbox ile kısıtlı değil Arcade'den Sega ve Nintendo konsollarını da uzun yıllardır kullandım ve şu anda PC, Playstation ve 2 yeni nesil Nintendo konsoluna sahibim, Mario Kart 8 haricinde Nintendo tarafında karşıma DLC isteyen bir oyun çıkmadı ve uzun yıllardır serilerini takip ettiğim içinde Nintendo'nun 9-9,5 puan ortalamalarına sahip hiçbir oyunununda DLC isteyeceğini hiç sanmıyorum çünkü bu bir kültür meselesidir. Hayatımda bir kere DLC satın aldım o da Last of Us'ın Left Behind'ı içinde ve verdiğim parayı fazlasıyla hakettiğini düşünüyorum. DLC'lerle bir oyunun bana maliyetini 100-150 dolara çıkaran firmaların oyunlarını da tiksindirdikleri için hiç umursamıyorum. Zararlı şeylerden uzak kalmak gibisi yok.

rohcuboy

14.12.2014 00:35:39

0
Yazı harika olmuş,özellikle eski oyuncular tayfun kumaşı tam olarak anlayacaktır.Zamanında ubisoft benim en sevdiğim firmaydı.2008 yılında yeni pc toplamamın sebebi gta 4 değildi.Ubisoftun prince of persia sıydı.Ardından ac 1,2 ile geldiler.Bu oyunlarda harikaydı ben iyice coştum.Ama sonra adamlar bir bozdu ki derman yetmez anlatmaya.Uzun lafın kısası savunmayın şu kodumun firmasını yeter ya.Adamlar oyun camiasını çoğaltmışlar daha hala fanboyluk yapıyorsunuz.

obantr

14.12.2014 00:33:08

0
quote:

Orijinalden alıntı: P4P800 bu dlc ler çıktıgı ilk günlerde acayip sinirlenmiştim. aradan yıllar geçti hala nefret ediyorum. çünkü o zamanlar anlamıştım ben bu işin buralara gelecegini ekonomide basit bir kural vardır bir iş para kazandırıyorsa sonsuza kadar devam eder.kimse para kazandıran bir işi müşteri üzülür diye yapmaktan vazgeçmez. dlc ler sonsuza kadar çıkmayacak hayatımızdan o tren kaçtı. zamanında almayacaktınız...
Çok doğru söylüyorsun. Artık firmalar bu yoldan para kazanıldığı için asla DLC'den vaz geçmeyecek ! Ne yazık ki durum budur. Eğer tüm oyuncular birleşip DLC satın almazsa DLC satışlarından yüklü miktar para kaldırılmaya devam ederse bu tren böyle gider.

manesfirst

14.12.2014 00:04:54

0
hocam çok güzel yazmışsın ben de unity'den sonra "bir daha pre-order yapanın..." dedim kendi kendime Allah'tan bugları falan görüp iptal ettim. adam gibi bir hal alıncaya kadar da almayacağım o oyunu. bir-iki ayı var yani daha. o zamana kadar da fiyatı düşer iyice 20-25 dolara alır misler gibi oynarım. son pre-order ladığım oyun TW3 oldu ona da değecek inş :) ama cidden bu hemen alıyım hemen bitireyim mantığı en çok gine bize vuruyor ben yapmadım mı? yaptım çok fazla pre-order yaptım. pişman mıyım? bazılarında evet. artık ben de akıllandım adam gibi tamamlanmayınca oyun almayacağım. herkes böyle yaparsa aslında firmalar anlar "lan millet bizim oyunu çıkınca almıyor" diye ( öyle olacağı yok da ümit dünyası işte)

kav1nsky

13.12.2014 23:49:02

0
Bundan herkes şikayetçi. İnsanlar bunaldıkça Indie oyunlara yöneliyor. Sorunlu AAA oyunları oynamaktansa düşük bütçeli basit oyunlar daha çok zevk vermeye başladı.

vollkan59

13.12.2014 23:37:49

0
Yazınızı okudum...Ana fikre tamamen katılyorum. Fakat birtek Ubisoft a takılıp kalmışsınız...Ben açıkçası Assassins Creed ve Far Cry serilerini beğendim zevkle oynadım...Eksik ve hatalı hatta bazen sıkıcı tarafları var tabiki...Bu benim kişisel zevkim,beğenmeyen almaz olur biter... Mesela Assassin’s Creed® IV Black Flag in indirelebilir toplam 10 içeriği var (DLC) Şu anki fiyatı 73.50 tl...Birde 2K Games firmasının Borderlands 2 oyununa bakalım (Bu oyunu Goty sürümü almanız yetmez çünkü oyun +9 DLC sunuyor) Toplam 43 DLC fiyatı şuan 336 TL .OVERKILL - a Starbreeze Studio oyunu Payday 2 ye bakalım 21 İndirilebilir (9 tanesi ücretsiz) DLC 121 TL...Activision firmasının meşhur Cod serisine bakalım (Borderlands gibi bunuda Goty almanız yetmez) 51 DLC 320 TL...Yine ubisoftun Far Cry 3 serisine bakalım 1 Dlc fiyat 23 tl... Dlc fiyatlarını pek baz almasanızda olur...Oyunun çıkış tarihine göre vs.vs. değişebilr...Fakat burada anlatmak istediğim DLC saçmalığını yerden yere vuracaksanız (ki ben öyle yapıyorum) Bu firmaların başında Ubisoft gelmez...

TayfunKey

13.12.2014 23:36:16

+1
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Yazıyı yazan ve Unity'e 180 tl veren arkadaş,
Alemde teksin değişilmezsin, sen bizim herşeyimizsin!
Yok 180'e almadım :D

BSC Misafiri

13.12.2014 23:35:38

0
Yazıyı yazan ve Unity'e 180 tl veren arkadaş, Alemde teksin değişilmezsin, sen bizim herşeyimizsin!

obantr

13.12.2014 23:27:12

0
Ben oyun yaparsam 10 TL'ye piyasaya sürerim. Boşu boşuna pahalıya satmaya gerek yok. DLC saçmalığını da asla eklemem. Yabancılara da 10 Dolara satarım.

P4P800

13.12.2014 23:17:10

+1
bu dlc ler çıktıgı ilk günlerde acayip sinirlenmiştim. aradan yıllar geçti hala nefret ediyorum. çünkü o zamanlar anlamıştım ben bu işin buralara gelecegini ekonomide basit bir kural vardır bir iş para kazandırıyorsa sonsuza kadar devam eder.kimse para kazandıran bir işi müşteri üzülür diye yapmaktan vazgeçmez. dlc ler sonsuza kadar çıkmayacak hayatımızdan o tren kaçtı. zamanında almayacaktınız...

freshmind

13.12.2014 22:45:55

-1
Günaydın ... Kahveyi şekerli mi yoksa şekersiz mi alırdınız ?

SIÇMOLİTAN

13.12.2014 22:36:45

0
quote:

Orijinalden alıntı: Frozen Grenadier Bence o başlığı bir daha düşünün derim :) http://store.steampowered.com/app/278080/
istisnalar kaideyi bozmaz

Megaton

13.12.2014 22:27:32

0
bitmemiş oyunları tamamlayıp dlc diyorlar işte

jeofoking

13.12.2014 22:18:01

-1
EA'yi bilmem ama ubisoftun neredeyse tüm oyunları açık dünya ve gayetde doyurucu dlcyi satın almaya gerek dahi yok kanımca örnek fc4

JonnyCaqe

13.12.2014 22:05:05

0
ne yazikki hakli.Oyuncuyu dusunen nadir firmalar kaldi.Indie yapimcilari bile cin olmadan adam carpma pesinde.

cemecem21

13.12.2014 21:42:29

0
quote:

Orijinalden alıntı: michael01
alıntı:

Orijinalden alıntı: ardaq

ilk dlc'yi kim çıkardıysa....


ilk dlc yerine ilk satılabilir dlc yi kim çıkarttı.Yani ilk kim parayla dlc satmaya başladı.Benim aklıma direk ea geliyor
Resmi olarak olmasa da ilk Sims oyunlarından beri ek paket kullanan bir şirket Ea. Ama resmi olarak kim ben de bilmiyorum.

Dovahkiin

13.12.2014 21:20:12

+1
"bazı yapımcıların oyunlarının teknik hata barındırma olasılığı olabilir" tarzında yuvarlak haberler oluyor genelde bu sitede. Direkt firma ismi vererek bu pisliğe tepki gösterileceğini beklemezdim. Tebrik ederim Tayfun. Ben genelde 1-2$'a düşen oyunları bile iyice araştırıp alırım ama sabırsız davranıp erken aldığım oyunlar da oldu. En çok canımı yakan ise kesinlikle Dark Souls 2 oldu. Ne güzel mütevazi ve işlerinin hakkını veren adamlar dedim, "DLC'ye sıcak bakmıyoruz, diğer platformlara düşünmüyoruz" laflarına ve ilk oyunun kalitesine güvenip çıktığı gün aldım DS2'yi 50$'a. Sonra ne oldu, 3 parça şeklinde DLC geldi. Güzel oyuna güzel içerik geldiyse beleş olacak hali yok tabii, burası kabul edilebilir. Ancak aynı oyunu, aynı platforma, downgrade yememiş halini ikinci kez çıkardılar. Farklı sunucu kullanan iki ayrı oyuna getirdiler işi. Güncel halini isteyen parasını verip baştan alacak aynı oyunu. EA, Ubi'nin aklına bile gelmeyecek hainliği FromSoft yaptı... Bundan sonra en ufak bir şüphe duyduğumda bile almayacağım, hangi firma olduğu önemli değil.

evren377

13.12.2014 20:34:01

0
ben de sevdiğim oyunu çıktığı ilk gün alanlardanım. tutkuyla oynanmıyorsa zaten oynanmasın.

Frozen Grenadier

13.12.2014 20:14:52

0
Bence o başlığı bir daha düşünün derim :) http://store.steampowered.com/app/278080/

bulteir

13.12.2014 20:11:11

+1
ben oyunların steamde ciddi indirime girip 20 tl altı olması bekliyorum. Yoksa almıyorum hiç bir yerimde şişmiyor, canımda yanmıyor. Eğer oyun multiplayer değilse bekleseniz ne kaybedecekiniz ki? Ayrıca oyunları 1-2 sene geriden takip etmek daha ucuz sistemlerle oyun oynamanızı sağlar

muratbalcin

13.12.2014 20:04:30

+1
Sizinle aynı nesil oyuncusu olarak şunu belirtebilirim. Yazdıklarınızın altına ( . ) koymak yeterli. tebrik ediyorum böyle cesur bir yazınızdan dolayı..

maniague

13.12.2014 20:00:59

+1
Herkesin sıkıntısını çektiği, doğru bir konu hakkında sağlam bir yazı olmuş. Gelişmesi gereken şeyler var fakat, zamanla olmayacak şey değil, eline sağlık.

BorgaXxX

13.12.2014 19:56:07

-2
Yazının konusu ana fikri güzel fakat şöyle birşey söylemek isterim . Bazı yazılar vardır okuyucuyu kendine çeker okudukça okuyası gelir okuyucunun , bazı yazılar vardır okuyucuyu sıkar , gereksiz bilgiler ve tekrarlamalar içermektedir okuyucu atlaya atlaya okur yazıyı . İşte sizin yazınız 2. anlattığım tarza giriyor ne yazık ki . Lütfen yazı dilinizi biraz daha sadeleştirip daha ilgi çekici bir şekilde sunmaya özen gösterin . Herkes editör olmamalı

bkaakco

13.12.2014 19:45:14

0
Tayfun Hocam resmen içini dökmüş.

Redunay

13.12.2014 19:40:20

+2
Beklemek lazım ama oyuncularda sabır yok. Çıktığı ilk gün 160-180 lira verip oyun alan, dlc lerine, season pass saçmalıklarına bir o kadar daha veren bu oyuncu nesline firmalar az bile yapıyorlar. Sen inek olduktan sonra seni sağanda çok olur.

hayansame

13.12.2014 19:30:54

+1
Çok içten cesur bir yazı olmuş tebrik ederim, dile getiremediğimiz şeyleri bir çırpıda söylemişsiniz. Umarım bazı oyun yapımcıların oyunlarına gerekli cevabı vermemiz gerektiğini anlamışızdır!

Aaron Paul

13.12.2014 19:09:09

-1
Çok doğru... Keşke tüm oyuncular bunu dile getirse... O zaman herşey farklı oluyor ama farklı ülkelerin ekonomik düzeyi çok iyi olduğu için adam dert etmeden çıkarıp 50$ veriyor... Bu da bizim gibi oyuncuların elini kolunu bağlıyor... Çaresiz bırakıyor aslında tek çare var o da almamak ! Eline sağlık, Güzel yazı olmuş... BSC, böyle şeyler yapmaya devam ettikçe en azından daha fazla oyuncu bilinçlenecek...

turker03

13.12.2014 19:03:02

0
oyun almayın bekleyin bedava veriyorlar veya çok büyük indirim alıyor nasılsa, ilk orjinal oyunlarım bf3 dead space ve dragon age origin hepsini sağolsun origin bedava verdi :D, ama hayatımda ilk defa internet üzerinden indirimde olan Stronghold gold editionı aldım para verip 10tl mi neydi steamde. Artık 25 yaşındayım multi oyunlar hariç pek oyun oynayasım gelmiyor, pek vaktim de yok açıkçası. Deadspace ile dragon space indirdim sadece baktım mesala vakit olunca oynayacağım. Çıkan oyunu hemen almak yeni çıkan telefona 2000 2500tl vermekle aynı mantık, bir sene sonra yarı fiyatına inecek zaten. Yalnız ilk bu bedava bf3 sayesinde steami, origini filan tanidım, sevdim de böyle bir kullanıcı daha kazandılar indirimler oldukça 10 tl 15tlye oynayacağım oyunları alırım. Ama tek kişilik 6 7 saatte bitirip bir daha oynanmayacak oyunlara da 30 40 50tl veremem acelesi yok :D Sizde vermeyin dostlar Şuan pcim de korsan bir Bad Company 2 on numara çoklu oyuncu haritaları var, onun da indirime girmesini bekliyorum alacağım, o oyunu yapan adamlar hakketmiş bence. Felsefem Sevdiğim oyunlara destek vermek(tabi indirime girip ucuzlayınca :D10 15tl). Dandik olanlar kusura bakmasın.

Sozinn

13.12.2014 18:55:25

+1
aslında bu kadar yaygaraya gerek yok, dünya ülkelerinde ki kaliteli oyunlara erişme fırsatı çok kolay oldugundan, oyunun çıktığı hafta insanların oyun hakkında ettiği muhabbet süresince oyunu oynamak oyuncuya büyük bir haz veriyor. Forumlarda oyun hakkında yazılar yazmak, komik ekran görüntüleri, ulaşılması zor achievement'lar oyunun çıktığı hafta oyuncular arasında çok popüler oluyor. Belki de bu kadar aceleci olmasaydık firmalar da oyunlara daha fazla emek verirdi.

muratgun

13.12.2014 18:37:03

+2
bir de ilk çıktığında 100 tl olup 2 ay sonra 50 liraya satılan oyunlar var. Satış politikası tutmayınca demek ki :DDD

michael01

13.12.2014 18:33:56

+1
ELİNE KOLUNA AKLIN SAĞLIK ÇOK GÜZEL YAZI OLMUŞ.Daha önce yazmıştım hiç kimse kendini kandırmasın oyunun 60 dolar olduğuna oyunlar aslında en az 80 dolar demiştim.Sen bunları çok iyi bir şekilde yazmışsın zaten.Ben ubisoftun yaptığı beklentilerin altında kalan oyunlardan,ea nin premiumları ve bozuk oyunları olsun artık bende oyunların %90 ının en az 1 yıl bekledikten sonra alacağım.GTA v direk aldım beklendilerimi karşıladı.Bütün oyunlar gta v gibi çıkış yapsa gider direk alırım

Guest-8FB5351A6

13.12.2014 18:27:36

0
güzel yazıydı not=adam haklı

Cruzer26

13.12.2014 18:25:46

+2
Yazınızın tamamını okudum katıldığım noktalar çokca olsada ne yazık ki kişisel görüşlerinizi objektifliğinizin önüne koymuşsunuz.Gerçi Ubisoft'tan yazınızda bahsederken kendi kendime dedim en son ne zaman şöyle dillere destan bir oyun yaptılarda unutamadık diye...Dlc lerden para kazanmak ne yazıkki oyunlardan para kazanmaktan daha kolay oldu bunun sebebide oyunculardan çok oyun yapımcılarından kaynaklandığını düşünüyorum.Activision'ın Call of Duty markası üzerinden çıkardığı ufak DLC'lerle çok para kazandığını gören firmalar aynı yola girdi bunun üzerine F2P oyunları oynayan kitlenin artışı ve bu kitlenin sürekli kozmetik ürünler alarak F2P oyun yapan firmaların cebini doldurması AAA oyun yapabilen firmaların ağzını sulandırdı.Bir AAA oyun yapmak için harcanan para,zaman ve insan gücünü göz önüne alırsak F2P oyunlardan kazanılan para bu firmalara inanılmaz gelmeye başladı bunun sonucuda ne yazıkki yazınızda bahsettiğiniz sonuçları doğurdu.Yanlış anlamayın sömürü yoluna giden firmaları haklı göstermek gibi bir niyetim yok ancak oyuncular F2P oyunlara büyük miktarda para gömmeye devam ettikleri sürece kaliteli yapımların sayısının her geçen gün azalıcağını düşünüyorum. (Dota2,Clash of Clans,LOL gibi yapımlara harcanan kozmetik ürün harcamaları bir AAA oyunun maliyet-kazanç profiliyle kıyaslanınca firmaların neden bu yollarla para kazanmaya çalıştıklarını gösteriyor bize)

alpalp84

13.12.2014 18:22:39

+1
2 senedir yaptığım bir hareket. Bütün pach, yamalar, DLC ler 2 sene sonra çok ucuza satılıyor. Bakın full içerikli bütün BATMAN serisi 8-9 dolardı daha geçenlerde. Kimse kusura bakmasın ondan sonra 2 günde bir GB yi bulan yamalarla uğraşmam.

Banzai!

13.12.2014 18:16:13

0

michael01

13.12.2014 18:13:39

+1
quote:

Orijinalden alıntı: ardaq ilk dlc'yi kim çıkardıysa....
ilk dlc yerine ilk satılabilir dlc yi kim çıkarttı.Yani ilk kim parayla dlc satmaya başladı.Benim aklıma direk ea geliyor

CaBr2

13.12.2014 18:12:13

0
Son günlerde acayip kafamı bozan bir konuydu, complete sürümü de herkes çıkarmıyor nedense, garip garip dlc ler var onları alsak firmalar tatmin olup daha fazlasını istiyolar, almasak oyun sanki eksikmiş gibi oluyor. En masumu da indie oyunlarda var; soundtrack i ek olarak satıyorlar, ne diyelim ilginçmiş yönetici kardeş. İğrenç bi durum, midemi bulandırıyor, son zamanların en doğru yere parmak basan yazısı heralde..

encuni

13.12.2014 18:07:53

+7

mementopolis

13.12.2014 18:07:47

0
Başlık herşeyi anlatıyor zaten :D , Tayfun güzel yazı teşekkürler . Lakin collectors ve Limited sürümleri için geçerli değil onlara sahip oldun oldun belki 2 el ama sonrasında asla. Gerçekten öyle şu yeni nesil denilen aletler çıktı çıkalı bug, Patch,tamamlanmamış oyunlar Aldı başını gidiyor . Diyer firmaların Oyuncuların şikayetlerini gören firmalar ise ertele babam ertele yapıyor...., Dijital neyse bir disk olmadığı için üstüne patch yapıla biliyor ama , kutulu sürümde bu imkansız ve Backup da yapma şansımız yok . Görende sırf İnternet'e bağlanın diye yapıyorlar diye de düşünmeden edemiyorum (teorik) , Öyle Şeyler Yüzünden .. Yazıniçin tekrar teşekkürler ... Her kutulu oyun Alıp ps4 taktığımda (ilk gün Çıktığında dahil) hemen nerden ve nerden geldiğini bilmediğim uptadesi.

empire1530

13.12.2014 18:07:16

+1
Çok anlamlı bir yazı.Yakında oyunlarin görevlerini 3 kisim halinde sunacaklar.

[__Zahid__]

13.12.2014 18:07:08

+1
benim yıllardır yaptığım şey. en güzel örneğide dark souls scholar of the first sin olacak. complete edition beklerken böyle bişey gelmesi iyikide bekledim dedirtecek tarzda olacak. oyun ve dlcleri birleştirmekle kalmıyo motoru birçok yönden değiştirip yeni içerikler ekliyo. dx11 desteği ve 6 kişi multi desteği getiriyo. ana oyunu alsaydım şimdi ağlıyo olurdum heralde. ek olarak bf4 için premium edition bekledim 1 yıl boyunca ve beklediğime değdi. 20 dolara premium edition aldım. beklemeseydim 250 tl cepten rahat çıkacaktı.

K0AlA

13.12.2014 18:06:10

0
Adam Haklı

cemecem21

13.12.2014 18:05:59

+1
Bir öfke ancak bu kadar başarılı anlatılabilirdi. Mükemmel ötesi bir yazı olmuş(Bir de taktir değil takdir o. Gözüme çok fena battığı için yazıyorum bunu, yoksa dediğim gibi yazıya lafım yok).

C.H.N

13.12.2014 18:05:55

+1
Aynen yahu geçen aklımdan geçiriyordum, oyun alıyoruz bir iki sene sonra complete pack adında tüm serisi çıkıyor (içinde dlc leri de var). Seri oyunlarda tek tek almaya son. :D Far cry complete Valve Complete Rockstar Complete Son 3 ay içinde bunları aldım, zamanında tek tek alsaydım kazıklara yan basmıştım demek. Her zaman beklemekte fayda var. ;)

HIGHER

13.12.2014 18:01:33

0
özet yok mu:D

ardaq

13.12.2014 18:01:25

+7
ilk dlc'yi çıkaranın....

waltran

13.12.2014 18:00:59

0
Complete Complete Edition yapar onlarda.

SIÇMOLİTAN

13.12.2014 18:00:19

+1
Adam yazmış be , yazdıklarınında doğru olması beni üzen birşey
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız