Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

1982'de Oyun Endüstrisini Yok Eden, Ama Aynı Anda Da Kurtaran Oyun


     Nasıl kağıt mendil isterken "Selpak" diye marka odaklı bir genelleme yapıyorsak, oyun endüstrisi için de 80'ler hatta neredeyse 90'larda bu genelleme "Atari" adı ile yapılıyordu. Bir oyunun hangi platformda olduğu hiç önemli değildi ve hepsi Atari oyunu olarak adlandırılıyordu. Hatta buna zaman zaman günümüzde bile rastlamak mümkün.
 
     Atari tartışmasız oyun endüstrisinin temel taşlarını koyan bir firma. Firmanın kurucuları olan Nolan Bushnell ve Ted Dabney "Pong" adlı oyunu çıkardığında, Atari jetonlu oyun makinası döneminin lideri oldu. Daha sonra 1975'de Bushnell Atari 2600, yani ilk "Video Computer System", üzerinde çalıştı. Bu ürün ilk oyun konsolu olarak da adlandırılabilir. Sistem seri üretim için çok masraflıydı. Bunun üzerine 1976'da Atari, Warner Communications firmasına satıldı ve Atari 2600 Ekim 1977'de piyasaya sürüldü.
 
      1981'de Atari, oyun dizaynı üzerine çalışan Howard Scott Warshaw'ı işe aldı. Warshaw'ın en büyük başarısı, 1981 tarihli Raiders of The Lost Ark filminin oyun adaptasyonu oldu. Bu oyunun başarısı üzerine, Atari kendisini E.T filminin de oyununu yapması için görevlendirdi ve kendisine sadece 5 hafta verildi.
 
     Üstten görünen bir perspektif açısında oynanan oyunda yönettiğiniz E.T karakteri, evini araması için gerekli olan telefonun parçalarını toplamaya çalışıyordu. Üst tarafta E.T'nin enerjisini gösteren bir bar vardı. Ama sinir bozucu olan şey, E.T ne yaparsa yapsın enerjisi düşüyordu. Oyunun sıkıcılığı ve sinir bozuculuğu satışlara da yansıdı. 4 milyon adet üretilen bu oyunun 3.5 milyon adedi iade edildi.
 
     Atari %50 artış beklediği cirosunda sadece %10-%15'lik bir artış yakaladı. 7 Aralık 1982'de Warner ise hisselerinde 2/3 oranında bir değer düşüşü yaşadı. E.T. the Extra-Terrestrial adlı oyun hem Atari'ye milyonlarca dolar maliyete maloldu, hem de tüketiciler arasında ciddi bir imaj zedelenmesi yaşamasına sebep oldu.

     Ekim 1983'de The Sydney Morning Herald gazetesi, Atari'nin 14 tır dolusu kartuşu, New Mexico'da Alamogordo adlı şehirde toprağa gömdüğü haberini yaptı. (Daha sonrasında hatırlarsanız Atari fanları bu kazı alanını bulup eski kartuşları çıkartmıştı). 3 sene içerisinde kuzey Amerikadaki oyun endüstrisi toplam cirosu, 3,2 milyar dolardan 100 milyon dolara geriledi.
 
     Ve birden, Nintendo firması ortaya çıktı ve adeta oyun endüstrisinin küllerinden doğdu.  Aralık 1985'de, Japon Famicom sisteminin yenilenmiş versiyonu olan Nintendo Entertaintment System New-York'da satışa çıktı. 1986'da NES Kuzey Amerika'da da piyasaya sürüldü ve sistemle beraber verilen Donkey Kong ve Super Mario Bros oyunları ile, 1988'de cirolar 100 milyon dolardan 1,1 milyar dolara fırladı.
 
     Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi 1986'da kaliteli oyunların önemini vurgulayarak, "Atari başarısız oldu çünkü üçüncü şahıs oyun geliştiricilerine çok fazla özgürlük verdi ve piyasa kalitesiz oyunlarla doldu" dedi. Nintendo üçüncü şahıs oyun geliştiricilerine sadece yılda 5 oyun için izin verdi ve bu oyunlar Nintendo tarafından test edilip geçer not aldığına dair altın rengi bir mühürle işaretlendi.

     E.T. the Extra-Terestial oyunu çıkmasaydı şu anda oyun endüstrisi ne halde olurdu bilemeyiz. Bu oyun sayesinde oyun sektöründeki herkes silkelendi ve son kullanıcıların niceliğe değil, niteliğe verdiği önemi anladı. O gün bu gündür oyun sektörü gelişmeye başladı ve gelişmeye devam ediyor.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Escapist Magazine atari E.t nintendo E.T. the Extra-Terestial pong
The Legend of Zelda: Triforce Heroes için Amiibo Figürleri Gelmeyecek Forza Motorsport 6'da Tüm Formula E Araçları Yer Alacak
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

4.7.2015 00:02:46

0
quote:

Orjinalden alıntı: onur89tr "Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi 1986'da kaliteli oyunların önemini vurgulayarak, "Atari başarısız oldu çünkü üçüncü şahıs oyun geliştiricilerine çok fazla özgürlük verdi ve piyasa kalitesiz oyunlarla doldu" dedi. " Şimdi ise Nintendo, 3. şahıs oyun geliştiricilerine hiç özgürlük vermemesinden batmanın eşiğinde...
Bak kardeşim; belki hiç oynamadığın veya takip etmediğin için bilmiyorsun ama Nintendo konsollarında 3. parti oyunlar satmıyor. Sana çok ilginç veya inanılmaz gelebilir ama genel olarak geçmişi bazen 30 yıla dayanan 1. parti oyunlar için alıyorlar bu konsolları. Nintendo el konsollarında satan birkaç tane 3. parti oyun var onlarda Monster Hunter ve Yokai Watch serisi oyunlar yani şu an rakibini ezip geçen 3DS'te birkaç tane 3. parti oyun en çok satanlar listesine girebildi. Vita'da 3. parti adına destek çok iyi olmasına karşın 1. parti yönünden çok kötü durumda ve konsollar genelde 1. parti oyunlar için tercih edilirler. Wii U piyasaya çıktığında 3. parti desteği gayet iyiydi ancak PS4 ve Xbox One'da 1 milyon satan 3. parti oyunlar Wii U'da 100 bin filan satınca haliyle yapımcılar devam serilerini geliştirmediler. Nintendo konsollarını alanlar için 3. parti oyunları oynamak için çok çeşitli alternatifler var ama Nintendo oyunlarını oynayabilecekleri tek yer Nintendo konsolları olduğu için yönelim bu şekilde gerçekleşiyor. Senin kastettiğin gibi bir özgürlük verip vermeme durumu söz konusu değil. Hani 3. parti oyunlar ile 1. parti oyunlar rekabet edebilecek türde oyun da değiller ki Nintendo oyunları onların satışlarını etkileyebilsin. Fifa, Batman, Mass Effect, Call of Duty, Assassin's Creed, Deus Ex, Watch Dogs, Tekken, Ninja Gaiden vs. oyunların Nintendo kanadında Wii U'da tür olarak karşılıkları ya yok yada Wii U için piyasaya çıkmadılar(Legend of Zelda, Metroid Prime) Bu halde bile yukarıda adı geçen 3. parti oyunlara Wii U'da yüzlerine bakan olmadı. Talep yoksa arzda yoktur yani ekonomide işler böyle yürüyor. Kendi adıma Wii U ve bilgisayarda oyunlarımı oynuyorum ve beklediğim 3-4 oyun çıktığında bir PS4 satın alacağım. Son olarak Nintendo konsollarında en çok satan oyunların içindeki Nintendo'nun geliştirme ve dağıtımında olan oyunlarının oranlarını vereyim, geçmişten günümüze artık gelenek oldu diyebiliriz. Nintendo konsolunda Nintendo oyunu oynanır. NES 15/20 SNES 13/20 GBC 23/30 GBA 15/20 DS 33/40 3DS 22/30 N64 20/20 GC 16/20 Wii 14/20 Wii U 15/20 Diğer konsollarda bu kadar çok 1. parti oyun satmıyor, isteyen ilk 20 veya 30 listesine bakabilir.

BSC Misafiri

4.7.2015 00:02:34

-1
quote:

Orjinalden alıntı: onur89tr "Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi 1986'da kaliteli oyunların önemini vurgulayarak, "Atari başarısız oldu çünkü üçüncü şahıs oyun geliştiricilerine çok fazla özgürlük verdi ve piyasa kalitesiz oyunlarla doldu" dedi. " Şimdi ise Nintendo, 3. şahıs oyun geliştiricilerine hiç özgürlük vermemesinden batmanın eşiğinde...
El konsolunda %85 pazar payına sahip 3DS ile 10 milyon satmış Wii U'da 34 milyon kutulu 1. parti oyun satmış bir firmanın batacağını mı iddia ediyorsun? PS4 23 milyon konsol satmasına rağmen 10 milyon 1. parti kutulu oyun satmış, aradaki gelir farkını bir zahmet hesaplarsın artık. Nintendo yıllardan beri batıyor ama mali anlamda değil, en son gördükleri Nintendo oyunu 1985 yılı yapımı Super Mario'dan ibaret olup ötesinde bilgi ve deneyimi olmayanlara.

onur89tr

3.7.2015 18:19:17

0
"Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi 1986'da kaliteli oyunların önemini vurgulayarak, "Atari başarısız oldu çünkü üçüncü şahıs oyun geliştiricilerine çok fazla özgürlük verdi ve piyasa kalitesiz oyunlarla doldu" dedi. " Şimdi ise Nintendo, 3. şahıs oyun geliştiricilerine hiç özgürlük vermemesinden batmanın eşiğinde...

CaBr2

3.7.2015 15:28:05

0
Bi silkelenme daha lazım, ama çok zor artık; firmalar oyuna emek verse de vermese de oyunlar bi şekilde satıyor.

esmerbuyucu

3.7.2015 04:05:22

0
Bizde Nes'in japon hali famicom vardı. Yerini bulabilsem :D

ankara

2.7.2015 22:27:47

0
Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi 1986'da kaliteli oyunların önemini vurgulayarak, "Atari başarısız oldu çünkü üçüncü şahıs oyun geliştiricilerine çok fazla özgürlük verdi ve piyasa kalitesiz oyunlarla doldu" dedi. Bu lafı şuan PC sektörü içinde söylense, yerinde bir laf olur...

BSC Misafiri

2.7.2015 20:00:58

-4
yakında 1984 gibi olacak oyun dünyası işte o zaman bırakacağım oyunu

BSC Misafiri

2.7.2015 18:47:27

+1
En iyisi NES ti ülkemizde satşta olmadığı için atari veya microgenius diyorduk mario bros,contra,jackal,green rusling attack,blade of steal,doki doki yuenchi,metal gear,süper c daha bir sürü oyun var ama aklıma gelmiyor.Yalnız su atari salonları biraz gereksizdi ev atarileri daha iyiydi neden diye sorarsanız para tuzağıydı örneğin metal slugta ölünce devam etmek için jeton istiyordu bildiğin pay to win taktiği o yüzden Micro Genius&VCD 300>Atari salonları

Loreathan

2.7.2015 18:11:40

0
Teşekkür ederim ;)
quote:

Orjinalden alıntı: silverygt Cenk eline saglik gayet akici bi yazi olmus.

silverygt

2.7.2015 18:08:55

0
Cenk eline saglik gayet akici bi yazi olmus.

Guest-6055013EF

2.7.2015 18:07:33

0
Atari,Sega ya da Snes eskisi gibi oyun kartuşları çıkarsa ve yeni oyunlar üretse ne kadar güzel olurdu.Oyun namına ne varsa o dönemlerde varmış.

hayansame

2.7.2015 17:19:58

0
Oyun sektorunun sılkelenme vaktı yıne geldı de gecıyor. Oyuncular ıcerıkten cok goruntuye basıtlıgıne onem verıyor. Oyun sektorunun kanayan yarası mobıl sektordur. Bu mobıl kol, sektorun tamamına buyuk bır zarar verıyor, hatta copluge donusmesındekı en buyuk sebeblerın basında.

aterikasedi

2.7.2015 15:20:23

+1
Evet Atari bu berbat oyun yüzünden büyük düşüşe geçti sonra da battı . Keşke şu an konsol piyasasında olabilseydi.Rekabete büyük katkısı olurdu.Duruşu muhtemelen Nintendo gibi olurdu , kendine has tarzda oyunlar üretirdi.Sega'nın konsol üretimini durdurmasına da üzülmüştüm zamanında.Genesis ve Dreamcast çok başarılı konsollardı .Keşke şu an burada olsalasr.

psychowho

2.7.2015 14:57:24

0
10 yıl içinde F2P, Mikro ödeme, DLC ve Season Pass olayları da bunun gibi yok olsa da kurtulsak!

dingo egret!

2.7.2015 14:28:58

+5
Tarih kendini daima tekrar etmiştir ve edecektir. Umarım yakın gelecekte benzer bir olay yaşanır da dlc, drm, mikro ödeme, update edilmek üzere yarım yamalak yayımlanan oyunlar, vb gibi saçmalıklardan komple komple kurtuluruz. Ciddi bi temizlik gerek oyun piyasasında.

İdrak İstimlak

2.7.2015 14:28:27

0
quote:

Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi 1986'da Kaliteli oyunların önemini vurgulayarak, "Atari başarısız oldu çünkü üçüncü şahıs oyun geliştiricilerine çok fazla özgürlük verdi ve piyasa kalitesiz oyunlarla doldu" dedi. Nintendo üçüncü şahıs oyun geliştiricilerine sadece yılda 5 oyun için izin verdi ve bu oyunlar Nintendo tarafından test edilip geçer not aldığına dair altın rengi bir mühürle işaretlendi.
Kadere bak ki, artık günümüz oyun sektörünün en dinamik kolu bağımsız oyunlar oldu. Konsollar dahi artık bu tip bağımsız oyunlara yer veriyor...

Loreathan

2.7.2015 14:22:36

0
Rica ederim beğenmenize sevindim:)
quote:

Orjinalden alıntı: fazliboz güzel yazı olmuş teşekkürler

fazliboz

2.7.2015 14:18:21

0
güzel yazı olmuş teşekkürler
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız