OnLive'ın Değeri 1.1 Milyar Dolar

Gökhan Yılmaz

 
     Cloud Gaming, bazılarına göre video oyunlarının geleceği olarak görülüyor. Sistemin temelinde, oyunların sunucularda çalıştırılarak ekran kartı ve işlemci gibi temel öğelerin yükünü üstlenmesi, görüntülerini ise yüksek hızlı ve düşük gecikmeli internet hattı üzerinden sizin ekranlarınıza aktarması yatıyor. Çok basit donanımlar ile her yeni çıkan oyunu son grafik ayarlarıyla oynayabilmek size de cazip gelmiyor mu? Bu nedenle bu teknolojiye en çok yatırımı yapan OnLive, gelecek için mantıklı bir adım atıyor.
 
     Geçtiğimiz Haziran ayında Kuzey Amerika'da hizmete sunulan sistem, ufak lag sorunları haricinde tıkır tıkır çalışıyor. EA ve Ubisoft gibi firmaların oyunlarını kullanıcılara sunan firma, oyunları belli bir süreliğine kiralıyor ya da satıyor. Kullanıcılar ise bilgisayarlarına yüzlerce dolar para harcamak yerine sadece aylık abonelik ücretlerini ve oyun ücretlerini ödüyor. Elbette bu sistem henüz fazla yayılmadı fakat büyük bir gelecek vadediyor. Hatta sadece PC ile kısıtlanmayarak HDTV'leriniz ve iPad'iniz ile birlikte bile kullanılabilecek.
 
     BT ve Belgacom Group tarafından yapılan piyasa araştırmasına göre OnLive'ın değeri 1.1 Milyar Dolar olarak belirlenmiş. Firma, geçtiğimiz aylarda Avrupa'ya da yayılmanın ilk adımı olarak İngiltere'den bir telekom şirketiyle anlaşmıştı. Yakın gelecekte pek sanmıyorum ama "konsolların katili" olarak lanse edilen bu mini konsol belki bir gün Türkiye'ye de gelir.