Xbox İçin Dev Hamle: Microsoft, Havok'u Satın Aldı!

Samet Konuksal


    DirectX 12'nin yaygınlaşmasından önce Microsoft'tan oldukça büyük bir adım daha geldi. Daha önce Intel çatısı altında bulunan Havok, Microsoft tarafından satın alındı.
 
    Büyük ihtimalle oynadığınız birçok oyunun başında yer alan logolardan tanıdığınız Havok'u oyun dünyasının en popüler fizik motoru yapımcılarından birisi olarak tanımlayabiliriz. Öyle ki şimdiye kadar 600'den fazla oyunda Havok'un ürettiği fizik teknolojileri kullanıldı. Bunların arasında Halo, Assassin's Creed, Call of Duty, Destiny, Dark Souls ve The Elder Scrolls gibi milyon dolarlık markalardan tutun da, The Last of Us, Infamous: Second Son, Killzone: Shadow Fall ve Horizon: Zero Dawn gibi PlayStation cephesine özel yapımlar da yerini alıyor.
 
    Yapılan satın alma anlaşmasının ardından Havok'un DirectX 12, Visual Studio ve Microsoft Azure ile daha yakın çalışmalar ortaya koyacağı belirtilirken, firmanın dışarıya fizik motoru ve fizik modellemeleri sunmaya devam edeceği söylendi. Bunun haricinde Microsoft'un bulut tabanlı parçalanma ve fizik öğelerine yoğunlaşan oyunu Crackdown 3 için Havok'un özel çalışmalar göstereceği eklendi.
 
    IGN'e konuşan Microsoft yetkilisi bu işlemin ardından Havok'a Sony ya da Nintendo ile ilgili anlaşma kısıtlamasının koyulmayacağını üzerine basarak eklerken, AAA oyun piyasasına katkının devam edeceğini belirtti.
 
    Önümüzdeki dönemlerde çıkacak olan oyunlar arasında Star Wars: Battlefront, Dark Souls 3, Fallout 4, Halo 5: Guardians, Horizon: Zero Dawn, Just Cause 3, Need for Speed, No Man's Sky, The Division, The Last Guardian, Rainbow Six: Siege ve Uncharted 4: A Thief's End gibi oyunlar hali hazırda Havok'un geliştirdiği fizik teknolojilerini kullanıyorlar.