Valve Paralı Mod Satışını Başlatarak Neyi Amaçlıyor?

Samet Konuksal

 
“Ya kahraman olarak ölürsün, ya da kötü birine dönüşmeni görecek kazar uzun yaşarsın.”

    Tabii ki olanları magazinsel dille “Valve’ın ünü batıyor, oyunculara kazık attı!” gibi cümlelerle aktarmamak gerek ama gerçekten, Valve’ın ne yapmaya çalıştığını anlayabilen var mı?

    Açık platform olmasından kaynaklandığı üzere PC’ye hiçbir zaman babalık eden bir firma olmamıştır. Ancak son yıllarda Valve, Steam’in verdiği güç sayesinde PC denince akla gelen ilk firma haline gelivermişti. Valve’ın bu zamana kadar oyunculara sunduğu kolaylıklar kolay kolay unutulacak bir şey değil. Fakat firmanın son ‘yeniliği’ paralı mod sistemi, gerçekten birçok oyuncunun kafasını karıştırmış durumda.

    Biraz TV programında hakemlere seslenen Ahmet Çakar gibi olacağım ancak, ey Valve, PC oyuncularını bir araya getirmeye çalışan sen değil miydin? Peki bu yeni sistem de neyin nesi? Gelin dün akşamdan beri yaşananlara şöyle kısaca bir değinelim. 
 
 
    İlk olarak Valve Bethesda ile anlaşarak Skyrim’in mod atölyesine ücretli bir seçenek getirdi. Yani isteyen mod yapımcıları modlarını para karşılığında satabiliyorlar. Böyle okunduğunda mod yapımcılarının emeğini düşünen bir sistemmiş gibi görünüyor değil mi? Ama bu sistemde mod yapımcılarının sadece %25’lik bir pay aldığını söylemiş miydim? Evet aslında iş burada patlıyor. Madem amaç mod yapımcılarının emeğini düşünmek, neden işe emeğini veren kişiler tüm payın 4’te 1’ini alıyor da, geriye kalan kısım zaten milyon dolarlar içerisinde yüzen büyük firmalara kalıyor?

    Bundan daha öncesine kadar mod yapımcıları emeklerinin karşılığını zaten bağışlar sayesinde alıyordu. Ancak Valve, dün getirdiği sistemle beraber buna da karışmaya başladı. Öyle ki, bazı Skyrim modlarının Workshop sayfalarından bağış linkleri kaldırılmaya başlandı. Yani Valve mod yapımcılarını öyle bir zor durumda bıraktı ki, yapımcılar ya içeriklerini ücretli olarak satacaklar, ya da bundan hiçbir pay elde edemeyecekler. 
 
 
    Neyse, gelelim bir de şu ikiye ayrılma meselesine. Mod dünyasının büyük sitelerinden Nexus’u elbette duymuşsunuzdur. Steam’e gelen bu yeni sistemle beraber mod yapımcıları da ikiye ayrılmış durumda. Mod satma fikrini hoş bulan yapımcılar ürettikleri içerikleri Nexus’tan kaldırıp Steam Workshop’a çekilmeye başladı. Tabii bu işi hala hobi olarak yapan kişiler hem Workshop’ta, hem de Nexus’ta ücretsiz mod sunumu yapmaya devam ediyorlar.

    Gerçekten de bir noktada mod yapımcılarının emeklerini görmezden gelemeyiz. Örneğin şahsen Morrowind ile Skyrim’i bir araya getiren Skywind’e gerçekten de maddi olarak hak ettiği değeri verirdim. Ya da bunun haricinde Skyrim’e DLC misali bir ton içerik sunan modlara da aynı şekilde. Fakat bir kılıç skini için 1,5 TL istemek de neyin nesi? Ya da zaten ücretsiz hali bulunan açlık, susama ve hastalık gibi gerçekçi öğeleri ekleyen bir moda Photoshop’tan görseller hazırlayıp, oyun içinden birkaç şeyini değiştirip, adını da ‘iNeed’ koyup buna 10 TL istemek nedir?

    Açık konuşayım, bir noktada şahsen Valve’ı PC oyunculuğunu kurtaran firma olarak görürüm. Korsanın başını alıp gittiği dönemde, multiplatform yapımcıların PC’den vazgeçmeye başladığı vakitlerde Valve’ın Steam ile beraber PC’yi ayakta tuttuğunu düşünür ve bu yüzden büyük saygı duyarım. Ancak yapılan son ekleme, Valve’ın Steam tarihi boyunca aldığı en saçma karar olabilir. Bu saçma karar kimin fikriydi, ne düşünülerek yapıldı bilemem ama umarım buradaki imzaların da katkısıyla Valve bu kararından çabucak dönüş yapar. 
 
 
    Son kez şunları eklemek istiyorum: Valve, zaten milyonlar satan oyunlardan %30’luk pay alıyorsun, modlara olsun elleşme. Ve Bethesda, konsol portu Skyrim’in PC sürümü zaten bu gönül işi modlar sayesinde milyonlar sattı. Bırakın modlama işleri eskisi gibi hobi olarak kalsın.
 
    Başlığı bir şey bildiğimden ya da bilinmeyen gizli bir şeyi açıklayacağımdan "Valve paralı mod satışını başlatarak neyi amaçlıyor?" koymadım, gerçekten merak ettiğimden koydum. Sizin fikriniz nedir?