Bu da mı Tesadüf Kojima!?

Talha Aynacı

 
     Dünyada ilk kez insan üstünde kafa nakli denemesini yapacak olan Sergio Canavero'nun haberini muhakkak duymuşsunuzdur. Peki sıkı bir Metal Gear Solid hayranı olarak, Canavero'nun The Phantom Pain'deki doktorla olan benzerliğine dikkat etmiş miydiniz?
 
 
 
 
 
En önemli oyun forumlarından birisi olan NeoGAF'ta açılan konu bu benzerliğin öylesine bir tesadüf olmadığını savunan oyuncularla dolu. Tabii tam tersini düşünen oyuncular da var!
 
Öncelikle şunu söylemek gerek ki MGS V: The Phantom Pain'deki doktorumuz bir aktörden esinlenilmiş. Ama bu benzerliğin bile kasıtlı olduğu söyleniyor.
 
İşte şu ana kadar forumda değinilen önemli detaylar:
 
- Dr. Sergio Canavero, Turin Advanced Neuromodulation Group'un bir çalışanı.
 
- Kojima yaptığı açıklamada yeni oyununda bir tabuyu ele alacağını söylüyor:
 
"Sıradaki proje bir tür tabuya karşı meydan okuyacak. Eğer işi batırırsam endüstriyi bırakmam gerekebilir. Ancak bunu görmezden gelip ilerlemek istemiyorum. Artık 47 yaşındayım. Oyun yapmaya başlayalı 24 yıl oldu. Bugün, etrafımda beni bu riske rağmen mutlulukla destekleyecek dostlarım var. Şu anda bu "1" kişi olsa bile."
 
- Kafa nakli prosedürü HEAVEN olarak isimlendirildi.
 
- Kafa naklini olacak gönüllü kişi Rus, Val Spiridonov'a ait bir profile göre kendisi CG artisti ve de oyun yapım gözlemcisi: Val Spiridonov.
 
Ayrıca Facebook profilindeki fotoğraf:
 
 
 
Metal Gear Solid V'te kafa nakli mi işlenecek?
 
 
 
 
 
 
 
- Dr. Sergio, muhtemelen MGS V'in tanıtım videolarında gördüğümüz Kıbrıs'ta yer alan aynı hastanede bir konuşma gerçekleştirmiş. Ayrıca "Gemini" isimli yapılacak nakil ile alakalı bilimsel bir makalesi var: Reloaded
 
- Dr. Sergio bu makaleyi Metal Gear Solid V'in tanıtımından 2 gün sonra yayınlıyor:  HEAVEN Projesi
 
Metal Gear serisinde GEMİNİ
 
TED Konferansı ana sayfası
 
Kıbrıs Rum Kesimi'nde gerçekleşen TEDx Limasol Etkinliğinde Bulunması
 
 - Etkinliğin partneri Kıbrıs'ta ofisi bulunan bir oyun firması
 
     Bahsi geçen ve yukarıda da kaynağını verdiğimiz forum konusunda bunun gibi bir kaç örnek daha okuyarak konuyla ilgili daha fazla fikir edinebilir ve konunun ne kadar alevli bir tartışmaya dönüştüğünü görebilirsiniz. Mesela David Hayter tarafından gerçekleşen bir Retweet ve Dr. Sergio tarafından yazılmış ve kafa nakliyle ilgili bir kitabın giriş kısmı:
 
 
 
 
 
 
     Elbette bu bir oyun ancak Hideo Kojima'nın oyunlarında yer verdiği kurgusal teknolojiler zamanla savaş alanlarında kullanılmak için test edilen gerçek teknolojilere dönüştü. Yani Kojima bu tarz kurguları kullanmaya bayılıyor ve bu işin üstadı. Bakalım bu teoriler ne kadar gerçek çıkacak?