Cracker Crack Edilirse

Mert Bingöl

 
Her şey Ubisoft'un Trials Fusion oyununun piyasaya çıkmasıyla başladı. Oyun, geçtiğimiz Nisan ayında tüm büyük platformlar için piyasaya sürüldüğünde cracker grupları arasında, her büyük oyunda olduğu gibi, "önce kim crack edecek" yarışı başladı. Kısa bir süre sonra "CODEX" isimli bir grup, oyunun Windows sürümünü crack ettiğini duyurdu. Kıyamet de işte bundan sonra koptu.
 
Efsane cracker gruplarından "Skidrow", oyunu aslında kendilerinin crack ettiklerini, CODEX'in ise bu crack'lerini çalarak "crack'lerini crack ettiklerini" söyledi.
 
Korsan dünyasında da aynen büyük firmaların kırılamasınlar diye oyunlarına koydukları kopyalama önlemleri kullanılıyor. Gruplar crack ettikleri oyuna, kendi "işleri" çalınmasın diye cracking'i önleyici bazı şifrelemeler koyuyorlar.
 
Skidrow da kendi cracker'ına gömdüğü ve sadece kendi işlerinde yer alan içeriğin "tamamen aynı olacak şekilde" CODEX'in cracker'ında yer aldığını, dolayısıyla CODEX'in kendilerine ait cracker'ı kırdığını açıkladı.
 
Böylece "yeraltı" scene tarihinde ilk defa bir cracker grubunun işi başka bir grup tarafından kırılmış oldu.
 
Skidrow bundan sonra crack'lerine koruma koymayacağını, bu tip bir korumaların pratikte zaten artık hükümsüz olduğunu ve bunun zaten işlemci yoran ve antivirüs programları tarafından da yanlış bir şekilde virüs olarak algılanan bir işlem olduğunu söyledi.