Her Şey Olmaya Çalışan Oyun: Concursion

Mert Bingöl

 
Steam, Kickstarter, Indiegogo gibi bağımsız yapımlara destek olan mecralar orijinal olmaya çalışan onlarca oyunla dolup taşıyor. Bazıları çok başarılı olurken bazıları ise bu yolda hezimete uğruyor.
 
Concursion gibi oyunlar ise bu noktada benim için garip bir pozisyonda kalıyor. Şöyle ki; oyun aslında ilginç bir fikirle geliyor, ama bu ilginç fikir oyuna tam yedirilemiyor. Concursion örneğinde aynı bölümde farklı oyun türlerinin bir şekilde bir arada tecrübe edilebileceği bir tasarıma gidilmiş. Oyunu tasarlayanlar örneğin uzay gemimizle fezanın derinliklerinde shooter modunda takılırken, yerçekimli bölgeye girmemizi takriben bir anda oyunu platform türüne döndürmüşler. Başka bir bölümde RPG oynarken, bir anda kendimizi Pacman türü bir oyunun içinde bulabiliyoruz. İlginç değil mi?
 
Fikir özünde çok ilginç, ama uygulamada maalesef pek başarılı değil. Bir kere yukarıda bahsettiğim örnekte uzayda gemiyle giderken yerçekimli bölgeye gelince bir anda geminin kaybolmasını ve devamında dımdızlak karakterle hoppur hoppur platform oynamaya başlamayı, sonrasında tekrar geminin ortaya çıkıp bir anda uzay boşluğuna savrumayı zihnim pek kabullenemedi. "Koca gemiye noldu yahu?" diye sordu, cevap veremedim.
 
Hadi bunu geçtik, oyundaki bu farklı türler de maalesef pek başarılı bir şekilde işlenmemiş. Örneğin shoot'em up oynarken yaptığım tek şey çok da zor olmayan bölümlerde ateş ede ede ilerlemek oldu. Demo olmasındandır deyip geçtim şimdilik, umarım haklı çıkarım.
 
Concursion, özünde çok orijinal olan bir fikri, "Bakın biz böyle bir şey bulduk" diye gözümüzün içine sokmaya çalışan, şimdilik çok kanımın ısınamadığı ama gelişmelerini takip edip, beni haksız çıkarması için dualar edeceğim bir oyun.
 
Kurulum İstemeyen Demosu:  http://www.puuba.com/demo/
Steam Greenlight Sayfası: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=168196393