Valve'de "Ter" ve "Göz Takibi" ile İlgili Deneyler

Gökhan Yılmaz

Geleceğin oyunları korku, kızgınlık, mutluluk, üzüntü, sıkıntı, rahatlama ve pek çok diğer duyguyu anlayabilecek ve buna göre davranacak.

 
      Valve'de çeşitli deneyler üzerinde çalışan psikolog Mark Ambinder, insanların biyometrik tepkileri üzerinde araştırmalar yapıyor. Geçtiğimiz hafta NeuroGaming Conference and Expo'da yaptığı konuşmasında Valve'da oyuncuların duygusal durumlarını ölçmek ve oynanışı buna göre değiştirmek için testler yapıldığını söyledi.
 
     Ambinder'ın örneklerinden biri Valve'in ter konusunda bazı çalışmalar yaptığı, böylece oyuncuların heyecanlı olup olmadıkları anlaşılabiliyor. Oyunculardan geri dönen bu bilgi sayesinde Left 4 Dead'de yapay zekaya daha fazla kontrol sağlanabiliyor. Mesela 100 kişiyi öldürdükten sonra tedirgin olmaya başlayıp heyecanlanıyorsanız oyunu daha zor hale getirmek için hızlandırmaya gidilebiliyor.
 
     Çalışmaları farklı yöne kaydırırsak Valve'in yine göz bebeğini takip etmek üzerine yapmış olduğu çalışmalara rastlıyoruz. Ambinder'ın söylediklerine göre Portal 2'nin mouse yerine gözlerle oynanan bir versiyonu geliştirilmiş ve göz bebeklerini ellerimizden daha hızlı kontrol edebildiğimiz için daha isabetli ve hızlı kararlar verilebiliyormuş.
 
     Bunların dışında kalp atışları, surat ifadeleri, beyin dalgaları, göz bebeklerinin büyümesi küçülmesi, vücut sıcaklığı ve bu gibi değişimlerin oyuncu hakkında önemli bilgiler vermesi nedeniyle ileride ilginç projeler görebiliriz. Valve, yeni oyun deneyimleri ve mevcut olanları geliştirmek adına ilginç araştırmalar yapıyor.