Valve Mühendisinden Virtual Reality Açıklamaları

Gökhan Yılmaz

Amerikan askeri VR ile paraşut atlayışı eğitimi alıyor.

 
     Valve mühendislerinden Michael Abrash'ın açıklamalarına göre Virtual Reality'nin gelişmesi için günümüz donanım teknolojilerinin değiştirilmesi veya geliştirilmesi gerekiyor. Yani gözlüklerinizi takıp sanal dünyaya dalıp daha gerçekçi bir deneyim kazanmak için biraz daha beklemeniz gerekecek.
 
     Sanal dünyada gerçekteymiş gibi dolaşmaya yarayan Virtual Reality ve direkt gerçek hayatın üzerine entegre edilen Augmented Reality'nin gelişmesi için öncelikle gecikmelerin düşürülmesi gerekiyor. Oyunlarda genellikle mouse hareketlerinin ekrana yansıması sırasında 50 ms'lik gecikmeler oluyor. Bu gecikmeler 30 ms'ye kadar düşebiliyor ama o da oyunun grafikleri basitse ve ekran yırtılması düzeltilmiyorsa (v-sync kapalı iken). Virtual Reality'nin gerçekçi olabilmesi için bu gecikmenin 15, hatta 7 ms'ye düşürülmesi gerekiyor.
 
     Günümüz donanımları ile bu kadar düşük gecikmelere ulaşmamıza imkan bulunmuyor. Abrash'a göre birileri donanımların çalışma şekillerini yeniden düzenlemeli. Abrash'ın açıklamaları bir yana, daha önce Valve'in de VR üzerine çalıştığı söylentileri çıkmıştı. Oyun dünyasının çok önemli isimleri tarafından desteklenen Virtual Reality aksesuarı Oculus'u web sitesinden inceleyebilirsiniz.