Konsol Oyuncuları için Grafikler İkinci Plandadır

Alkan Adakaner

Konsol oyuncuları şu an The Last of Us gibi oyunları düşünüyorlar, PS4'ü değil


      Öncelikle bu kısa makalede fikirlerin tamamen kişisel görüşler olduğunu belirtmem gerekir. Tabi bu kişisel görüşlerimin dayanaksız oldukları anlamına da gelmiyor. Konsol dünyasında şu ana kadar olan gelişmeler fikirlerim için yeterli örnekler sunacaklardır.
 
     Grafikler konusundaki tartışmalardan artık sıkılmış birisi olarak bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Yeni nesil konsolların gelmesi için avaz avaz bağıran, bu nesil konsolların artık "işe yaramaz" olduğunu söyleyen, hatta konsolların oyun dünyasının gelişmesini önlediği yönündeki iddialar karşısında bir şeyler yazmak gerekiyordu.
 
     Peki konsol oyuncuları grafikleri bu kadar önemsiyor mu? Onların önceliği grafik mi? Şunu hemen belirtelim ki "herkes süper grafikli oyunlar oynamak ister" Yine de bugüne kadarki verilere baktığımızda konsol oyuncularının grafikleri hep ikinci planda bıraktıklarını görüyoruz. İsterseniz oyun tarihinden örnekler verelim. Birbirine rakip olarak çıkmış konsollardan grafik kalitesi iyi olan asla yarışı kazanamamış. Çok ilginç bir veri öyle değil mi?

Sol Taraftakiler Grafik Kalitesi Daha Düşük, Ama Satışları Yüksek Olanlar:
Playstation 1: (104 milyon) = Nintendo 64 (33 milyon), Sega Dreamcast (8.5 milyon)
Nintendo DS: (153 milyon) = PSP: (75.55 milyon)
PlayStation 2:  (153 milyon) = Gamecube: (22 milyon) Xbox = (25 milyon)
Nintendo Wii: (100 Milyon)  = Xbox 360: (73 milyon), PS3 (71 milyon)

    Yukarıdaki satış rakamları konsol oyuncularının oyun kütüphanesine, kaliteli oyunların sayısına grafiklerden daha fazla önem verdiğinin göstergesidir. O nedenle bugün konsol oyuncularının büyük bölümünün "yeni nesil hemen süper grafiklerle gelsin, bıktık artık" diye çıldırdığını düşünmüyorum. Aksine konsol oyuncuları The Last of Us, God of War: Ascension, Beyond: Two Souls, Dark Souls II, Gear of War: Judgement, Bayonetta II gibi heyecan verici oyunlara odaklanmış durumdalar. Bu oyunların şu anki hallerinden 3-4 kat daha iyi görünmesini kim istemez ki? Yine de 3-4 kat daha iyi görünmemeleri hiç de sorun değil. Zaten "yeterince" iyi görünüyorlar. Geliştiriciler deliler gibi grafiklerle uğraşacaklarına içeriklere odaklansınlar. Hiç kimse yeni nesil 10 yıl daha gelmesin demiyor, ama bu acele neden? 2-3 yıl daha beklemek gerçekten de sorun yaratır mı?
ICO hayranı bir kişinin grafik hastası olması mümkün mü?
     Bugün Resident Evil 6'nın oldukça iyi grafiklere sahip olmasına rağmen yüzüne bakmayan serinin hayranlarının serinin ilk 3 oyununu unutamadıklarını belirtmek gerekir. ICO ve Shadow of Colossus gibi efsanelere elini sürmemiş bir kişinin "Playstation 4 çıksın artık" demeye hakkı var mı?
Eğer bir oyuncu bu efsaneleri oynamış ise "grafik çılgını" olması da beklenmemeli. Bugün Resident Evil 6 gibi üst düzey grafiklere sahip bir aksiyon yerine, PS1'de korku unsurlarına sahip bir Resident Evil oynamayı yeğleyecek oyuncuların sayısı hiç de az değil.

    "Konsollar oyun dünyasının gelişmesini engelliyor" eleştirisi karşısında da şunu söylemek gerek. Yukarıdaki satış rakamlarının da gösterdiği gibi konsol oyuncuları hallerinden oldukça memnunlar. Gelişmişlik düzeyinin ölçütünü "grafik" sananlar "yenilikçi deneyim" sözünü daha önce duymamış olanlar olmalı. Bu konuda konsolları suçlayacaklarına oyunların PC sürümünde bu platformun son teknolojisini kullanmayan firmalara kızmaları gerekir. Örneğin Battlefield 3'ün PC sürümünü çok üst düzeyde yaptı da kim itiraz etti? Microsoft, Sony veya Nintendo'nun DICE'a kızdı mı? PC oyuncularının konsollar yerine kendilerini önemsemeyen geliştiricilere kızması daha doğru olmaz mı?
 
     Her ne kadar bazı yayıncı firmalar bile yeni nesil konsolların daha çabuk gelmesini (örneğin Ubisoft başkanı) söylese de konsol oyuncularının bunun için acelerinin olmadığını söyleyebiliriz. Onlar hala konsollarında keyiflerine bakıyorlar.