CNET'den Xbox 720 Tahminleri

Talha Aynacı


   Microsoft'un 7 yaşındaki konsolu Xbox 360, bir kaç sene içinde yerini yeni nesil Xbox konsoluna bırakacak. Kod adının Durango olduğu bilinen yeni nesil Xbox konsolu için bugüne değin pek çok şey yazıldı, çizildi. CNET, bugün yayınlanmış olduğu makalesinde dedikoduları ve kendi fikirlerini bir araya getirmiş.
 
   Öncelikle yeni nesil konsolun kod adına değinen CNET, Durango'nun, tıpkı Kinect'in kod adı Natal gibi bir Brezilya şehrinden esinlenmiş olmasına dikkat çekiyor. Ancak konsolun Xbox 720 ismiyle çıkış yapmasına kesin gözüyle bakılıyor zira Real Steel isimli filmde beliren logoda yeni nesil Xbox, izleyicilere  böyle aksettirilmişti.
 
 
GRAFİK
 
   Makale Xbox 720'nin grafiklerine değinirken, IGN'in "7 kat daha güçlü grafiklere sahip olacak" ön görüsünden yola çıkmış ve muhtemelen DirectX 11 ve 1080p çözünürlükte 3D destekli AMD HD 6670 ekran kartını kullanacağını düşünüyor. Bu ürünün 1 yıl önce çıkmış olmasının önemsiz olduğuna değinen CNET, ekran kartının konsolun çıkış zamanına uygun olarak modifiye edilebilineceğini söylemiş. Xbox 720 oyunlarında karşılaşacağımız görsel kaliteyi, Epic'in akılları başlardan alan Samaritan isimli etkileyici demo  ile kıyaslayan makalede dikkat çekilen nokta; zamanında Epic'in yayınladığı Gears of War demosunu Xbox 360'da başarıyla çalıştırabilmek için Microsoft'un konsol RAM gücünü 256MB'tan 512 MB'a çıkarmış olması. Yani Microsoft, Samaritan'da vadedilen grafikleri sunmak için donanımsal değişikliğe dahi gidebilir.
 
 
XBOX LITE?
 
    EA Sports markasını oyun dünyasına kazandıran Rich Hilleman, bundan bir kaç yıl önce yapılan bir röportajda yeni nesile adım atmadan önce Microsoft ve Sony'nin güncellenmiş olarak mevcut konsollarını yeniden piyasaya süreceğini öne sürmüştü. Buna paralel olarak geride bıraktığımız ay Xbox Lite dedikoduları baş göstermişti. Bir başka teknoloji sitesi MCV'nin görüşüne göre Microsoft, Apple TV'den esinlenerek disksiz ve sadece indirilebilir içeriğe yönelik, fiyat olarak da uygun bir Xbox 360 modelini E3 fuarında tanıtabilir. Ancak Microsoft, 2012 yılında yeni bir Xbox modeli gelmeyeceği konusunda kesin bir duyuru yapmıştı.
 
 
 
ÇIKIŞ TARİHİ
 
   Xbox Lite dedikodularını bir kenara bırakırsak, Xbox 720'nin bu yıl duyurulması çok zor. İmkansız değil ancak Microsoft, Sony karşısında yeni nesil şovunu gerçekleştirmeden evvel Xbox 360'ı sonuna kadar kullanmayı tercih edecektir. Bu konudaki en büyük haber sızıntısı bir Amerikan sitesinde yer alan gizli bir Xbox 720 resmi. Ben Peterson isim taasarımcı tarafından gönderilen bu resime göre konsolun çıkış tarihi 2015. Ancak belki de bu daha sonra konsola eklenecek Kinect donanımının tarihidir!?
 
KINECT 2
 
   Nintendo Wii'ye kıyasla tamamiyle vücut hareketlerini algıyarak sizi oyuna dahil eden Kinect, yeni nesil konsolla birlikte yenilenmiş olarak karşımıza çıkacak. Microsoft bu aralar araştırma geliştirme bölümüyle birlikte yoğun bir şekilde bu konu üzerinde çalışıyor. Microsoft tarafından işe alınan 3D teknolojisi üzerine deneyimli kişiler, Kinect 2'de sanal üç boyutlu objelerle gerçek zamanlı olarak etkileşim halinde olabileceğimizin bir habercisi olabilir mi? Bunu bilemiyoruz ancak 16 çekirdek işlemcili olarak karşılaşmamızın mümkün olduğu Xbox 720'de, 4 işlemci çekirdeği  sadece Kinect için konsolda yer alabilirmiş.
[DHVIDEO=4579]
DİSKSİZ BİR KONSOL!
 
   Gelen dedikodular arasında belki de en tartışılan özellik, disksiz bir konsol sistemiyle karşılaşabilme olasılığımız. Bu nesilde HD DVD ve Blu-ray diskleri arasında yaşanan savaşın galibi Blu-ray olmuştu. Microsoft, oyun ortasında disk değiştirme gibi bir olayın artık tarih olması gerektiği bir dönemde yepyeni bir formatla mı karşımıza çıkacak yoksa tamamiyle dijital market odaklı bir konsolla mı karşılaşacağız?  Yani 720, Blu-ray formatını es geçerse ne olacak? Eğer yeni nesil oyunların boyutu 50 GB kapasitesinin üstüne çıkarsa, tahmin edin bu kaç tane oyuncu için hard disk kapasitesi büyük bir sorun haline gelecek? Üstelik disksiz konsol, eski oyunlara destek vermemesi demektir ki Sony aynı hatayı PS3 ile gerçekleştirmişti.
 
 
 
   Dijital oyunlar ve beraberinde gelecek olan internet mecburiyeti, Microsoft sunucuları tarafından sürekli bir kontrol: "oyunun gerçek sahibi sen misin?" Oyuncular, bu esnada sırf internet bağlantıları kötü olduğu için atılırlarsa sorun olmaz mı? Üstelik 2. el piyasasını  ve belki de perakendecileri kökünden kazıyacak olan bu sistem beraberinde daha ucuz oyunların sonu gelmeyecek mi?
 
SONUÇ
 
   Xbox 720, foto gerçekci oyunlar sunmayı hedefleyen ancak  Blu-ray teknolojisini es geçerek tamamiyle dijital odaklı olması gibi ön görülerle akıllarda soru işareti bırakan bir konsol. Şayet Microsoft, Playstation 4 öncesinde Kinect teknolojisini daha başarılı bir sunum ve uygun fiyatla birleştirerek Xbox 720 konsolunu bizlere sunarsa, bu Playstation müşterilerini çalmak için önemli bir adım olacaktır.