Ücretsiz Oyun İçerikleri Apple'ı Davalık Ettirdi

Talha Aynacı

"Aşağıdaki dolar işaretine bi parmak atarsan; Kim bilir... Belki bir gün sen de şirinleri görebilirsin!?"


   Apple'ın başı yargıyla belada! Amerika Bölge Hakimi, App Store'da  yer alan free-to-play / ücretsiz oyunların ücretli içeriklerini sunuş şekliyle çocukları aldatıp paralı ürün almalarını sağladığı suçlamalarına hak verdi.
 
   Geçtiğimiz yıl bir grup kızgın ebeveyn Apple'a karşı bir dizi dava açmıştı. Sebep, iTunes Apple Store'un kullanıcılara 15 dakika boyunca şifre gerektirmeksizin ücretli içerik satın alma izni vermesi. Yani çocuklara yüzlerce dolar değerinde içerik indirebilme imkanı tanıması.
 
   Apple dava açılmadan önce 15 dakikalık uygulamayı kaldırmış ve bu esnada satılan uygulamaların ücretlendirmelerini iptal etmişti. Ancak Amerika Bölge Hakimi Edward Da Silva geçen hafta açıkladığı kararında, nihayetinde Apple'ın  müşteri haklarını koruma yasasını ihlal ettiğini belirtti. Kapanması beklenen dava uzadı. Yargı, Apple'a kendisini savunması için 24 mayıs tarihine kadar mühlet verdi.
 
   Bir ailelerden gelen raporlara bakılırsa, çocukları 15 dakikalık zaman zarfında gerçekten de harcadığını anlamadan 375 dolarlık alışveriş yapmış. Bu oyunların arasında Capcom'un (neden hiç şaşırmadık?!) meşhur Smurf's Village adındaki oyunu da yer ediyor. Capcom yeterli para yapmış olsa gerek, şu sıralar oyuna aileleri bilgilendirici uyarılar koymuş. 
 
   Apple'ın ücretlendirmeleri iptal etmesine rağmen yargının olayın üstüne gitmesi ise müşteri haklarının ve insanların kanunlarca ne denli korunduğunu gösteriyor. Darısı bizim memleketin başına!