"PC'ler Konsollardan 10 Kat Daha Güçlü"

Gökhan Yılmaz

Nvidia biraz da kendini düşünmüyor değil fakat önceki yılların verileri tutarlı görünüyor.

 
     Nvidia, düzenlediği konferansta verdiği demeçler ile PC ve konsol kavgasısnı bir kez daha ateşlendirecek. Mesela bu açıklamalardan biri "PC'deki oyun satışlarının konsolları 2014'te geçeceği" oldu.
 
     Konsoldaki oyun satışları PC'dekileri uzun bir zaman önce geçmişti fakat işin tersine döneceğini söylemeleri mutlaka herkesin ilgisini çeken bir açıklama olmuştur. Nvidia ve kaynaklarının hazırladığı istatistikler ve veriler konferansta çeşitli grafikler ile desteklenmiş. Mesela aşağıdaki ilk grafiğimizde PC'lerin konsol satışlarını nasıl bir hızla yakalayıp geçeceği görülüyor. Elbette PC kategorisine tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlar eklenmemiş (Laptoplar PC'den sayılıyor tabii ki).
 
 
    
 
 
     Xbox 360, 2005'te çıktığında grafik kalitesi açısından göz alıcı görünüyordu fakat yetenekleri baz alındığında PC'ler hala %40 daha hızlıydı. Geçen zaman içerisinde konsolların gücü değişmezken PC'ler daha da güçlendi ve GPU performansı baz alındığında 10 kat daha iyi seviyeye geldiler. Nvidia'nın yayınladığı bir başka grafikte ise PC ve konsolların performans farkı günümüze kadar gösterilmiş (Aşağıda). Bir sonraki nesil konsollar çıkana kadar aradaki farkın daha çok açılacağı aşikar.
 
 
 
 
     Nintendo bir sonraki nesil için ilk hamleyi yapan firma oldu ve Wii U'yu duyurdu fakat performans ve güç açısından bir sonraki nesilde söz sahibi olmayacağını biliyoruz. Eğer Microsoft ve Sony önümüzdeki yıl veya bir sonraki yıl yeni konsollarını çıkartacaklarsa yukarıdaki güç farkını kapatmak zorunda olacaklar. Fakat yine de PC'ler başlangıç için 2005'teki gibi daha avantajlı olacaktır ve zaman geçtikçe fark açmaya devam edecektir.
 
     Şimdi grafikleri bir kenara bırakalım ve ekran görüntülerini konuşturalım. Aşağıda aynı oyun serisinden olan Battlefield 2 ve Battlefield 3'ten ekran görüntüleri bulunuyor. Battlefield 2, 2005 yılında PC'ye çıkmıştı (Xbox 360'ın çıktığı yıl) ve Battlefield 3 ise önümüzdeki ay çıkacak. Aslında görüntülere bakıldığında karşılaştırma yapmaya bile gerek kalmıyor. Kaplama kalitesi, çevre detayları, derinlik, ışık teknikleri...vs.
 
 
 
 
     Battlefield 3 geliştirilirken EA, PC'yi ana platform olarak belirledi çünkü oyunun mümkün olduğunca iyi olmasını istiyordu. Yapım ekibini yöneten Patrick Bach, "PC'ler konsollardan çok daha güçlü, biz standartları belirlemek için PC'yi kullanıyoruz" demişti. Bunun da sonucu olarak Battlefield 3'ün PC sürümü konsollara nazaran tamamen farklı ışıklandırma motoru kullanıyor ve elbette DirectX 11'in avantanjarından yararlanıyor (Daha yüksek kapasite gibi diğer etkenler de bulunuyor ki bunun sayesinde haritalar daha geniş).
 
     Nvidia'nın yayınladığı diğer bir istatistik ise PC'deki dijital oyunlar ile kutulu oyunların satış rakamlarının yıllara göre nasıl değişim gösterdikleri oldu. 2008'den beri kutulu oyunların dijital oyunlar karşısında sürekli düşüş gösteriyor. İleriki yıllarda tahminen bu fark daha da artacak.
 
 
 
 
     PC'nin popüler olduğu alanlardan biri de profesyonel oyunculuk. Aşağıdaki karede StarCraft II turnuvasını canlı izleyen 20.000 oyuncu, 171 farklı ülkeden stream eden 35 milyon izleyici ve 1000 katılımcı bulunuyor. Ateşli bir futbol maçından pek de farklı sayılmaz değil mi?