Counter-Strike: GO: Neler Var, Neler Yok?

Samet Konuksal

Counter-Strike: Global Offensive 2012 yılında çıkacak.


     Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz günlerde Valve, yeni Counter-Strike oyunu olan Global Offensive'i duyurmuştu. Duyuruyla birlikte Valve, kısıtlı bilgileri bizlere sunmuştu. Yeni haritaların geleceği, multi-platform olacağı ve matchmaking sisteminin geleceği bunlardan bazılarıydı.
 
      Counter-Strike serisinin diğer oyunlarının profesyonel oyuncularının ve ESEA'nın test ettiği Global Offensive hakkında yeni bilgiler de gün ışığına çıkmaya başladı. ESEA, yayınladığı raporla birlikte bazı bilgileri de bizlere sundu.
 
      Counter-Strike: Source'un kullandığı Source grafik motorunun geliştirilmiş sürümünü kullanan Global Offensive'i Valve, ara oyun olarak tanımlıyor. Sanırım Valve, olası bir Counter-Strike 2'nin yapacağı sükseyi Global Offensive'dan beklemiyor.
 
      Bu sonbaharda betasının, 2012 başlarında da kendisinin çıkması beklenen Global Offensive'da malesef yeni modlar bulunmuyor. Oyunun modları arasında Counter-Strike klasiği haline gelmiş cs_ ve de_ modları bulunuyor.
 

      Counter-Strike serisinin profesyonel oyuncularını Global Offensive'a çekmeye, oyununun Elektronik Spor Liglerinde yer alması için çalışan Valve, PC sürümünde dedicated sunucu desteğini de unutmamış. Matchmaking sistemini de içerecek olan Global Offensive'da Valve, casual oyuncu ve hardcore oyuncu kitlesini ayrı tutmaya çalışacakmış. Bu bilgiye bakılırsa, Counter-Strike: GO'da bir rütbe sistemi kaçınılmaz gibi gözüküyor.
 
     ESEA'nın raporunda yeni haritalara yer verilmemiş. Çünkü Valve yeni haritaları şuanki sürümde hazır hâle getirmemiş. Klasik haritaları oynayan ESEA ekibinin grafikler, değişiklikler hakkındaki yorumu, "harika" olmuş.
 
     Fizik motorunun mükemmelliğinden de bahseden ESEA ekibi, Counter-Strike: GO'nun 'farklı bir oyun' olduğuna değinmiş. Yazıda, "1.6'daki hissiyatı bir yana bırakın, Source motoruyla yapılmış olmasına rağmen CS: Source'a bile benzemiyor." denilmiş. ESEA editörleri yazıya "Dizayn açısından, Valve ekibi Global Offensive'i farklı bir ruhla yapmak istemiş, genel olarak başardığını söyleyebiliriz. Oyunu bizle birlikte test eden profesyonel oyuncular mutlu görünüyordu. Tabiki bazı ayarlamaların yapılması gerekiyor, ancak gözlemlerime göre Global Offensive'dan rahatsız olan kişi yoktu." şeklinde devam etmişler.
 
      Oyunun şuanki sürümünde bazı yeni silahlar da bulunuyormuş. Yazıda belirtilene göre şimdilik yeni bir ağır makinalı, yeni pompalı tüfek ve birkaç yeni tabanca dikkatlerini çekmiş. Diğer yenilikler ise bombalarda. Molotov Kokteyli ve Decoy Grenade(Call of Duty'den hatırlayacaksınızdır) yeniliklerden ikisini oluşturuyor.
 
     Test eden ekip Decoy Grenade'i şöyle açıklıyor, "Bombayı attığınızda silah sesi çıkıyor ve düşmanı yanıltma işlevi görüyor. Haliyle düşman ekip, orada bir çatışma olduğunu sanıp ona göre hareket ediyorlar. Güzel bir tuzak malzemesi.".

     Counter-Strike: Global Offensive'i test eden ESEA ekibi oyunu böyle anlatmışlar. Tabiki, oyunun çıkış sürümüne kadar yenilikler de eklenecektir. Bu arada bir ekleme yapayım. ESEA'nın raporunda yazmasa da oyundaki silahlarda eskisi gibi bir geri tepmenin bulunmadığı da Counter-Strike forumlarında bir söylenti olarak dolaşıyor.