FIFA 12'den Kariyer Modu Ayrıntıları

Ersin Kılıç

FIFA serisi bu sene de oldukça iddialı.


     Geçtiğimiz saatlerde FIFA 12'nin yeni ekran görüntülerini yayınlamış ve oyun hakkında başta menü sistemi olmak üzere birçok bilgiye de yer vermiştik. Bu yeni ekran görüntülerinden sonra FIFA 12'nin kariyer modu ile alakalı yeni bilgiler geldi.
 
     Son olarak kariyer modu için menü sisteminin nasıl olduğunu öğrenmiştik. Klasik olarak puan durumu, tablolar gibi istatistikler dışında kariyer modunda artık futbolcu mesajlaşmalarıyla da ilgilenmemiz gerekiyor. Yani EA Sports, FIFA serisinin kariyer modunu yavaş yavaş menejerlik oyunları ile birleştiriyor diyebiliriz. Çünkü yeni özelliklere bakacak olur ise kariyer kısmına birçok yeniliğin eklendiğini görüyoruz.
 
 
     Öncelikle kariyer modunun görselliğinden bahsedelim. Görsellik genel olarak serinin önceki oyunlarına benziyor. Yani az önce de bahsettiğim gibi puan durumu, ilerki maçlar ve ana ekranda gözüken haber kısmı ile görselliğin aynı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat iş detaylara geldiğinde daha fazla detay ve ara menülerde daha çok bilgi ile karşılaşacağız. Fikstür tablosunda ise Lig, kupa ve hatta Avrupa kupalarındaki maçlar farklı renkler ile oyunculara sunulacak.
 
     Kariyer modunun en büyük yeniliği ise takip etme kısımlarında karşımıza çıkıyor. Eski oyunlara nazaran tıpkı menejerlik oyunlarında olduğu gibi bir oyuncuyu takibe alabileceğiz. Oyunun kariyer kısmında üç tane gözlemci tutabilecek ve bunları farklı bölgelerdeki oyuncuları izlemek için gönderebileceksiniz. Üstelik tuttuğunuz gözlemcilerin karakterleri de farklılık gösterebilecek. Ayrıca uzun süre takibe aldığınız bir oyuncu ile zamanında kontrat yapmazsanız, başka bir kulübün oyuncuyu kapmasına şahit olabileceksiniz.
 
     Oyunun bu kısımda karşılaştığımız bir diğer yenilikte Gençlik Akademisi (Youth Academy) modu olacak. Bu kısımda adından da anlaşıldığı gibi henüz A takıma girmemiş genç futbolcuları takip edecek ve çalışmalarına göre performans değerlendirmesi yapabileceksiniz. Hatta bazı aldığınız futbolculardan beklediğiniz performansı alamadığınız bile olacak.
 
 
     Gelelim futbolculara....Takımınızdaki futbolcular sözleşme süreleri, sözleşme yenileme ve emeklilik kaygıları gibi bazı problemlere sahip olacak. Yapacağınız açıklamalar ve aldığınız kararlar ile takımın moralini üst seviyeye çıkarmak ise tabi ki size düşecek. Sezon sonu ve başlarındaki bu moral durumunun benzerlerini sezon ortalarında da görebileceğiz.
 
     Transfer sezonunda ise özellikle son dakikaları bir hayli heyecanlı geçecek. EA Sports, transfer sezonunu canlı tutmak için başarılı bir sistem geliştiriyor. Transferin son anına kadar takip ettiğiniz oyuncular ve takımları ile pazarlık yapabileceksiniz. Ayrıca futbolcular ile kontrat yenilerken fiyat artışı ve pazarlık sistemi sayesinde adeta akıl oyunları oynayacaksınız. Oyuncu gelişim sisteminde ise FIFA 11 benzeri bir sistem kullanılacak. Tabi FIFA 12'de çok daha hassas bir gelişim ile karşılaşacağız.
 
     30 Eylül'de çıkışını yapacak olan FIFA 12'den bilgiler şimdilik bu kadar. Oyunun yeni videoları ve bilgileri ise muhtemelen GamesCom fuarında gelecek.