Insomniac'tan PSN Pass Açıklaması

Alkan Adakaner

Bu tür "online pass" sistemleri başımızın belası olacak gibi görünüyor


     Biliyorsunuz bir süre önce Sony kendi oyunlarından "PSN Pass" adlı bir sisteme geçeceğini duyurmuştu. Buna göre artık oyunun kutusunun içinden çıkan kodu PSN'e girip öyle oyun oynayabileceğiz. Bu sistem oyuncular tarafından eleştirilmişti, peki ama neden? Çünkü bu kodu sadece bir kere kullanabiliyoruz ve oyunu 2. el olarak alan kişi online oyun oynamak için bu kodu PSN'den tekrar 10 dolar civarında bir ücrete tekrar satın almak zorunda. Resistance 3 ile ortaya çıkan bu sistem oyunun geliştiricisi tarafından da savunuluyor.
 
      Insomniac'ın pazarlama müdürü James Stevenson Twitter hesabından yaptığı açıklamada PSN Pass kodunun Resistance 3'ün kutusunun içinde zaten ücretsiz olarak bulunduğunu ve hiç bir şeyi değiştirmediğini söylüyor. Sonuçta bu bir aylık ödeme sistemi değilmiş.
 
    Stevenson'a sormak gerek eğer olay sadece bir kod girmekten ibaretse neden Sony "PSN Pass" sistemini getirdi? Sanırım yetkili sadece soruları savuşturmaya kalkışıyor ve asıl sorunun yanıtını vermiyor.
 
     "PSN Pass"nin 2. el oyun satışlarını durdurmak veya oyunları ikinci el alanların da bir miktar parasını almak için yapıldığı çok açık. Bu sistemi son dönemlerde THQ ve Electronic Arts gibi devler de uyguluyor. Microsoft ve Nintendo da bir gün bu sistemi uygulayabilir.